Remízové kolo

V Bukurešti se na turnaji Superbet Chess Classic Romania 2024 opět mohutně remizovalo 🙂 . Pět partií, pět remíz.

 

Maxime Vachier-Lagrave s Fabianem Caruanou sehráli typickou Španělskou. Bílý stál o něco lépe, ale když se černému podařilo vyměnit dámy, partie skončila remízou. Za pozornost stojí bílá věž, která šla v desátém tahu na e5. Bílý s ní dobral v jednadvacátém tahu dámu, ale klidně ji tam mohl nechat stát, protože kdyby ji černý vzal střelcem, bílý by měl dostačující kompenzaci v ovládaní černý polí.

 

 

 

Gukesh s Abdusattorovem hráli dlouho, počítáme-li čas na tahy  :usmev: . Věřím tomu, že nebýt (trochu nesmyslného) pravidla zakazujícího nabízet a přijímat remízy, partie by skončila už někde mezi třicátým a čtyřicátým tahem, protože ani jedna strana se neměla čeho „chytnout“ .

 

 

Měl jsem kdysi (a stále mám, protože žije  :usmev: ) kolegu, který šachu moc nerozuměl. Nějaká strategie pro něj byla jen cizím slovem a stavěl doslova strašné pozice. Velmi často se mu však i v oněch špatných pozicích dařilo bodovat.
Proč?
Protože byl nezdolný a šachu neznalý optimista, který viděl každou svou pozici jako vyhranou  :usmev: , a proto hledal tahy, které „vedou k výhře“ . Často se mu dařilo najít překvapivý obrat a bodoval. Když se o šachu něco naučil, bodů ubylo….
Kdyby podobně přistupoval k pozici po 39. Vxd5 černý v partii So – Praggnanandhaa, mohl mít o půl bodu více  :usmev: .
Postavíte-li pozici po 39. Vxd5 nějakému silnějšímu hráči a zadáte úkol: černý na tahu získá rozhodující převahu, jistě najde převod dámy přes dámské křídlo k útoku na slabého bílého krále.
Jenže u partie je to jiné, nikdo vám podobný úkol nedá  :usmev: .

 

 

Giri a Firouzja hráli dlouhou teoretickou variantu Poloslovanské obrany. Varianta končí vlastně až v koncovce. Když ze šachovnice zmizely i poslední lehké figury, vznikla věžovka, kterou by za žádnou stranu nevyhrál už ani Carlsen  :usmev: .

 

 

Partie Deac – Nepomňašči měla vyrovnaný průběh.
Tedy vyrovnaný… Nepo se černými snažil svého ratingově slabšího soupeře někde „ošidit“ , ale Deac byl pozorný.  Bogdan Deac podal pozoruhodný výkon a remízu si plně zasloužil. Přibližně od šedesátého tahu hrál s minimem času a Nepo jej zkoušel v koncovce věže a jezdce proti věži pěkně dlouho. Pokud takovou koncovku umíte, remizujete celkem snadno.
Problém je v tom, že zatímco váš soupeř má na hodinách desítky minut, vy si neodskočíte ani na toaletu  :usmev: .  Deac vše ustál se ctí  :palec-nahoru: .

 

 

 

Dnes je v turnaji na pořadu volný den, šesté kolo se hraje až v úterý.

Výsledky pátého a los šestého kola:

 

 

Úvodní foto screenshot z online vysílání na Youtube kanálu Saint Louis Chess Club.

 

Odkazy:

Web GCT
Pravidla turnajů GCT
Pravidla Grand Chess Tour
Výsledky na chess-results
Online partie na chess.com
Online partie na lichess.org
Komentované přenosy na YT kanálu Saint Louis Chess Club

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x