Konečně konec

V Bukurešti se dohrál turnaj Superbet Chess Classic Romania 2024. Chtělo by se říct: konečně. Záplava remíz, asi tak bych turnaj charakterizoval. Z pětačtyřiceti partií skončilo remízou třicet osm, to je 84.4 procent.

 

Ani poslední kolo moc nevybočovalo z řady  :usmev: . Pět partií, čtyři remízy. Jen Anish Giri se „zbláznil“ a hrál v poslední etapě, pardon: kole, na výhru. A aby toho nebylo málo, Giri si vyšlápl na vedoucího Fabiana Caruanu.
Po zahájení se Caruanovi podařilo vyrovnat hru, ale pak se buď přepočítal, nebo něco neviděl. Po 20. … Dxb2 přišel černý o pěšce, ale měl za to jistou aktivitu figur.
Tím chci říct jen tolik, že by při správné obraně asi nebylo zrovna jednoduché pěšce navíc uplatnit, ale za šachovnicí sedí lidé, nikoli stroje. Caruana udělal rozhodující chybu ve třicátém tahu (30. …Vdd7), když umožnil bílému vyměnit střelce za jezdce na e4. Samotná výměna by nebyla tak špatná, kdyby se dalo na e4 dobrat věží. Po braní pěšcem bylo jasné, že padne i pěšec e4.

 

 

Prohra Caruany otevřela cestu k výhře hráčům, kteří na něj ztráceli půl bodu. Jenomže Gukesh se proti Soovi spokojil s rychlou remízou opakováním pozice už ve dvaadvacátém tahu.

 

 

Velkou šanci promarnil Firouzja. Černými hrál s dalším kandidátem na vítězství Praggnanandhou. Firouzja získal kvalitu a stál na výhru. Pak však vzal pěšce na f6 špatnou věží a dovolil bílému převést jezdce na d4, kde byl nedotknutelný.

 

 

Poklidnou remízou skončily i partie Nepomňašči-Abdusattorov a Deac – Vachier-Lagrave.

 

 

 

 

 

 

Vítěz turnaje Superbet Chess Classic Romania 2024 Fabiano Caruana. Zdroj: online vysílání na Youtube kanálu Saint Louis Chess Club.

 

 

Prohra Caruany znamenala, že se na něj dotáhli další tři hráči, a tak Caruana, Firouzja, Gukesh a Praggnanandhaa sehráli tiebreakový rapid turnaj, který určil konečné pořadí na prvních místech.
Caruana předvedl svou sílu, všechny tři své soupeře porazil a zajistil si tak první místo. Druhý Firouzja porazil Gukeshe i Praggnanandhu, třetí Gukesh porazil jen posledního Praggnanandhu, který v rapidech neuhrál ani půlbod.

 

 

Průběžné pořadí Grand Chess Tour po dvou turnajích (Varšava, Bukurešť).

  1. Praggnanandhaa 16.25 b.
  2. Gukesh 10.25 b.
  3. Caruana 9.25 b.
  4. Firouzja 9.25 b.
  5. Giri 8 b.
  6. Abdusattorov 7.5 b.
  7. Vachier-Lagrave 5 b.
  8. Nepomňašči 5 b.
  9. So 2.25 b.

 

 

 

Odkazy:

Web GCT
Pravidla turnajů GCT
Pravidla Grand Chess Tour
Výsledky na chess-results
Online partie na chess.com
Online partie na lichess.org
Komentované přenosy na YT kanálu Saint Louis Chess Club


 

U včerejšího článku zmínil Honza Repák systém hodnocení, který byl použit v Paříži roku 1867. Remízu tam brali jako prohru obou  :usmev: .
Není to tak špatný nápad, ale má jednu velkou chybu.
Stačí se podívat na tabulku, v níž jsem půlky nahradil nulami.

 

 

Z tabulky je jasné, že jen těžko určíte konečné pořadí na jednotlivých místech. Vedlejším kritériem by mohla být jen vzájemná partie a pokud by mezi sebou hráči remizovali, tedy měli by nulu  :usmev: , a poráželi jen „nulové“ hráče ze spodní části tabulky, nepomohlo by vám žádné vedlejší hodnocení.
Takže: jednoduché, elegantní, ale špatné  :smich: .

 

A jak by vypadala tabulka, kdyby se za výhru dávaly tři body, za remízu bílému půlbod a černému bod? Takto (pořadí je v prvním sloupci):

 

Ještě malé srovnání konečného pořadí podle klasického bodování (Klasika), pařížského bodování (Paříž 1867) a mnou navrženého bodování (3-0.5-1). Pořadí na prvních čtyřech místech se moc nemění, ale při použití systému 3-0.5-1 nepotřebujete v tomto turnaji žádné vedlejší hodnocení, nikdo by se o své místo nedělil  :usmev: .

 

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
7 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Zimniokův systém má jednu zásadní vadu.
Pokud čtyři hráči A, B, C, D budou hrát krátký uzavřený turnaj, hráč C zremizuje bílými s A a vyhraje černými s B i D a hráč A vyhraje bílými s B i D, první skončí hráč A, ačkoliv měl bílé dvakrát, zatímco C jen jednou.
Jinak se mi několik dní nedařilo se přihlásit do diskuse. Možná místnímu kontrolnímu mechanismu připadám jako robot.

Jan Jílek

K tomu přihlašování, jak jsem psal, probíhala aktualizace systému, tak to možná mohlo být tím, nevím. Nikdo jiný podobný problém nehlásil, tak těžko říct něco víc.
 
Jsem rád, že už se Ti povedlo přihlásit  :usmev:

Roman Tyčka

Pokud jde o finanční odměny, podle webu https://grandchesstour.org/tours/2024/tournaments/2024-superbet-romania-chess-classic/results/ získal Caruana 68 750 $, další tři (Firouzja, Praggnanadhaa a Gukesh) 57 750 $, poslední Deac jen 10 500 $. Největší vylepšení ratingu zaznamenal Firouzja (+6 .8), největší pokles Abdusattorov (-7.2).

Remcik z Banika

Trošku si rýpnu, ale jen v dobrém   :usmev:  To srovnání je populistické, hráči hráli podle pravidel bodování klasiky, kdyby hráli podle systému Paříž 1867 nebo systému Zimniok   :mrknuti:  , věděli by to před turnajem a hráli by jinak   :usmev: 

7
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x