Letní přehled

Skončily další prázdninové turnaje a nejen v ČR 🙂 . Dohrálo se v Klatovech, Českých Budějovicích i za oceánem, kde se daří Vojtovi Plátovi.

 

O pohár města Klatov“ je šachový festival složený z několika solidně obsazených turnajů a doprovodných turnajů.

V openu „A“ pod názvem Rodenstock open hrálo 40 hráčů ze tří federací. V devítikolovém turnaji si počínal suverénně IM Vojtěch Straka, který soupeřům povolil jen dvě remízy a v turnaji zvítězil s dvoubodovým(!) náskokem.
O pořadí na dalších místech rozhodlo vedlejší hodnocení, protože šest hráčů uhrálo šest bodů. Nejlepší vedlejší hodnocení měl FM Petr Kučera, třetí byl Ondřej Skýpala, čtvrté místo obsadil Martin Formánek, pátá příčka připadla Janu Souralovi, na místě šestém skončil Jan Pecka a až sedmé místo zbylo na turnajovou „dvojku“ FM Kiliána Slováka.

V „B“ turnaji TANY open „řádili“ hráči z Bakova nad Jizerou  :usmev: , kteří obsadili první dvě místa. Samostatné první místo si se 7.5 body zajistil Jiří Kadeřábek, Na druhém místě skončil jeho bakovský kolega Jakub Beran, který uhrál sedm bodů stejně jako třetí „skokanka“ Barbora Mojžíšová z vyšehradského Sokola. „Skokanka“, protože mladá dívka (ročník 2011) byla se svým ratingem 1535 nasazená až jako 58. ve startovní listině. Dívenka neprohrála ani jednu partii a kromě ceny za třetí místo si z Klatov odváží 184 ratingových bodů!

Turnaj „C“ nese název Memoriál Jaromíra Nováka a pokud mě paměť neklame a nešálí i ostatní smysly (=zrak), tak by to měl být turnaj „odrostenců“  :usmev: , tedy starších hráčů a hráček.
V turnaji si vedl nejlépe FM Pavel Kopta z pražských Kobylis. Sedm a půl bodů mu stačilo na první místo.
Na místě druhém Jaroslav Záhorbenský (opět z Bakova  :usmev: ) a o třetím místě rozhodlo lepší vedlejší hodnocení Jindřicha Korsy (Bohemians Praha). Šest bodů jako hráč na třetím místě uhrál i Miroslav Ondreját (Tašovice).

Součástí festivalu byla i řada doprovodných turnajů. Jejich výsledky najdete společně s výsledky openů na webu chess-results.

Výsledky na chess-results


 

Šachovým svátkem je pro „Budějičáky“ Šachový festival České Budějovice. Smekám před organizátory, tři uzavřené turnaje, dva velké openy, stojí nejen hodně úsilí, ale také hodně peněz.

Ve dvou ze tří uzavřených turnajů bylo možné uhrát GM normu, ve třetím se hrálo o normu IM. Ve všech uzavřených turnajích hráli i čeští hráči.

V turnaji GM A startovali z českých hráčů GM Tomáš Polák,  IM Tomáš Kraus, FM Ondřej Švanda a FM Jakub Stinka.
Bohužel se nikomu z našich nepodařilo splnit normu GM (samozřejmě, Tomáš Polák a Tomáš Kraus to nepotřebovali  :usmev: ) .
V turnaji zvítězil se 6.5 body německý Collin Colbow a pokud se nepletu, tak při průměrném ratingu turnaj 2446 by mu měl jeho bodový zisk jako jedinému účastníkovi turnaje stačit na GM normu (bez záruky  :usmev: ).

Takto si vítěz turnaje poradil se známým islandským GM Hannesem Stefanssonem.

 

 

 

 

V uzavřeném turnaji GM B hrál další „Štefanův syn“  :usmev: . Velmistr Vignir Vatnar Stefansson jako jediný splnil v turnaji GM normu. Pochopitelně ji nepotřebuje, protože velmistrem už je. Stefansson v turnaji suverénně zvítězil s dvoubodovým náskokem před druhým Rakušanem FM Laurenzem Borrmannem a třetím IM Jari Reukerem z Německa. Borrmannovi by snad jeho 5.5 bodů mělo stačit alespoň na IM normu.
Nejlepším českým hráčem v turnaji byl GM Petr Neuman na čtvrtém místě. Moc se nedařilo GM Petrovi Hábovi a ani FM Josef Obšívač asi nebude se svým výsledkem úplně spokojen.

 

 

Tři Češi hráli i v IM turnaji.
FM Petr Šimek skončil s 5.5 body na čtvrtém místě, ale na zisk IM normy mu nějaké body chyběly  :usmev: . Ladislav Nagy skončil na šestém místě a nedařilo se Davidu Hákovi.
O vítězi rozhodlo lepší vedlejší hodnocení dvou šestibodových hráčů. Ukrajinský IM Jevgenij Roška je měl lepší než Ind Ameya Audi. Na třetím místě skončil Rakušan Nico Marakovits.

 

 

V openu „A“ hrálo 106 lidí a i zde se (možná) dala za určitých podmínek uhrát IM norma a i když jsem to podrobně nezkoumal, pochybuji, že by se to někomu podařilo.
V turnaji obsadil se 7.5 body samostatné první místo FM Matyáš Zeman. Na druhém místě skončil německý mezinárodní mistr Sebastian Plischki, třetí byl díky horšímu vedlejšímu hodnocení Jakub Ocelák.

 

Open „B“ hrálo méně hráčů (55). V devíti kolech nasbíral nejvíce bodů domácí Marek Svoboda, ale o jeho prvním místě rozhodlo až vedlejší hodnocení, protože i druhý Martin Špilar uhrál 7.5 bodů. U druhého hráče mě překvapilo, že nemá žádný rating. Je to „Individuání člen“ ŠSČR, ale pokud se nepletu, hráč svůj národní rating měl ještě v roce 2020 (1359) a hrával za Vyškov, takže jeho výsledek až takovým překvapením není.
Na třetím místě skončil se sedmi body Andon Petkov ze Spartaku Soběslav.

 

Výsledky na chess-results


 

Začínám přicházet na chuť turnajům v USA. Je to rychlé a levné  :smich: .
Není nic neobvyklého, když se v Americe odehraje turnaj švýcarským systémem za pouhé tři dny. Pokud si dobře vzpomínám, něco podobného zkoušely některé kluby i u nás (např. BŠŠ Frýdek-Místek) a možná by stálo za úvahu hrávat takové turnaje i u nás častěji.

Vojtěch Plát se na svém turné po Spojených státech amerických přesunul do Washingtonu. Za velmi krátkou dobu tam stihl odehrát dva turnaje  :usmev: V obou zvítězil.

Od 29. 6. do 4. 7. hrál Independence Day Norm Tournament – GM Norm. V uzavřeném turnaji deseti hráčů uhrál Vojta 6 bodů, což mu stačilo na samostatné první místo.

 

Výsledky na SwissSys

Úspěšný byl Vojta i v následujícím pětikolovém open turnaji 2nd Annual Independence Day Open-Premier, kde se o první místo „musel“ podělit s maďarským GM Gáborem Nagym, když jediný půlbod ztratili oba velmistři remízou ve vzájemné partii.

Výsledky na SwissSys 

Odkazy:

Web turnajů
Partie uzavřeného turnaje na lichess.org
Partie open turnaje na lichess.org

 

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
4 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Pavel Slovák

Martin Špilar není individuálním členem. K 31.12.2021 byl vyřazen, od té doby není členem ŠSČR a proto ani nemá elo.
A pokud se dobře dívám, tak Jakub Stinka má na FIDE zaregistrovanou jen tuto normu.

Vojta Plát

Kuba Stinka splnil IM normu. Myslim, ze uz minimalne jednu normu mel, mozna i dve. Treba me nekdo doplni. Tak ted jeste elo 2400 🙂

Rostislav Huňa

Pilsen Open 2024 A2 IM

4
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x