Partie, při které se ježily vlasy

napsal anglický teoretik O´Connell o utkání z obrázku ve své učebnici o otevřené variantě španělské hry (Spanish (Ruy Lopez): Open, Batsford 1978). Vzhledem k tomu, že můj souboj vedený podle výše uvedené vzorové partie pokračoval jen 3 další tahy, tak mnoho vlasů (v té době!) se mi nezježilo.

V partii korespondenčního 1/4 finále Čs. poháru 1977 jsme se svým soupeřem sledovali teorii až do 19. tahu v tenkrát u nás běžně dostupné literatuře (Luděk Pachman, Teorie moderního šachu, 40 až 60. léta, 4 díly, a několik vydání). V jisté míře byly ještě k dostání teorie NDR, ale pro některé šachisty byl problémem cizí jazyk (i když se v té době na školách více vyučovala němčina než angličtina). Obyčejným šachistům nebyla prostě v té době jiná šachová literatura dostupná.

A tak v německé knížce, kterou pro vydavatelství Sportverlag napsal Paul Keres a kterou jsem také měl, jsem našel partii předchůdců. Byl to gigantický souboj na dálku dvou vynikajících velmistrů ve variantě C83: Keres – Dyckhoff, I. koresp. olympiáda, 1935. V dobové literatuře byla uveřejněna ve Fernschachu 1936. Její obsáhlé analýzy pak třeba najdete v novodobé knize Hardinga, viz obrázek.

Moje vlastní tvorba v partii nebyla dlouhá a za rychlou výhru samozřejmě vděčím analýzám Paula Kerese. A nyní již k partii, oba jsme sehráli prvních 20 tahů velmi rychle

Závodný – Kolek [C83]
1/4 finále Čs. pohár, 1977

Rekapitulace

v té době dostupné prameny: Keres v knize Spanisch bis Französisch, Berlin 1968 (str. 96) uvedl svou partii do 18.Jxc2 s hodnocením: „s dobrými útočnými šancemi.“ Pachman ve svém prvním díle ocenil
postavení po 19…f6 jako rovné. Korčnoj v ECO C (Bělehrad 1974) opsal Kerese a po tahu 18.Jxc2 přidal znaménko ±. Zkusil jsem najít citovanou partii, doma v žádné sbírce partií a ani v časopisech nebyla. Ale byl dobrý zdroj. V šachovém oddělení Pedagogické knihovny (nyní MZK) bylo hodně materiálů ke hledání. V časopise Fernschach jsem celou Keresovu partii našel a analýzy jsem tedy měl k dispozici, soupeř nikoliv. Partie pak velmi rychle skončila, když jsem použil Keresem zahraný tah:

V partii protagonistů jsou poznámky k 21. 26. a 28. tahu převzaty z knihy V. Heuer, Paul Keres, Moskva 2004.

Keres – Dyckhoff [C83]
I. koresp. olympiada, 1935

Partie ke stažení.

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x