Dobře, nebo špatně?

Ve druhém kole 45. šachové olympiády v Budapešti uhrála naše družstva celkem přijatelné výsledky. Muži hráli s podceňovaným Mongolskem, ženy s favorizovanou Indií.

 

Papírovým favoritem v utkání Česká repiblika – Mongolsko byli naši hráči i přesto, že David Navara odpočíval a místo něj nastoupil Thai Dai Van Nguyen. Naši hráči měli na každé šachovnici podstatně vyšší rating než jejich soupeři. Ve výsledku se to však neprojevilo.

Dal jsem si trochu práci a našel můj více než rok starý článek o mistrovství Mongolska  :usmev: .  Kromě jiného tam píši:

„…

Vzpomeňme si na tuhle tabulku, až se někdy v budoucnu některému z našich hráčů nebo týmů nepovede partie nebo zápas. Rating není všechno a to, že nějakého hráče nebo tým neznáme, neznamená, že nic neumí.

Ještě jedna věc.
V Mongolsku do šachu „investují“ a nemyslím teď finančně.

Investice znamená využití prostředků s cílem jejich zhodnocení v budoucnosti.
Prostředkem jsou v tomto případě mladí hráči a i když bývají investice často rizikovou záležitostí, současný šachový vývoj, kdy se na špici derou stále mladší a mladší hráči, může pro Mongolsko v budoucnu znamenat výrazné zhodnocení jejich „investice“ . …

No a je to tady  :usmev: . Naši s Mongolskem „jen“ remizovali 2-2 a jistě se najdou lidé, kteří budou vykřikovat něco o „strašném“ neúspěchu našeho týmu. Já to za neúspěch nepovažuji a i když se nedá mluvit o úspěchu, neberu to jako nějakou katastrofu. Na rozdíl od mnoha kritiků totiž šachy po celém světě sleduji a právě u Mongolů a Mongolek vím, že jejich výkonnost často o dost přerůstá jejich rating, takže berme věci s nadhledem: remíza s Mongolskem náš tým může „bolet“ , ale také se může ukázat, že za tu remízu můžou být Češi rádi  :usmev: .

 

Jak už bylo řečeno, David Navara odpočíval, a tak na první šachovnici nastoupil Thai Dai Van Nguyen. Jeho soupeřem byl Ganzoring Amartushin, mladý (r. 2005) , ale zkušený mongolský hráč.
Van měl prakticky o d začátku partii pod kontrolou a jen čekal na soupeřovu chybu, aby svou minimální převahu mohl „přetavit“ v něco hmotnějšího  :usmev: .
Dočkal se ve 49. tahu (49. … Jc6), kdy soupeř bez náhrady ztratil dalšího pěšce. Jenže najít cestu k výhře nebylo nijak jednoduché. Nakonec se bohyně Caissa už podruhé v partii přiklonila na stranu českého velmistra. Těžko říct, co Van v závěru přehlédl, ale jisté je, že stejnou chybu udělal i jeho soupeř a Van zapsal bod pro český tým.

 

 

Na druhé šachovnici pokazil dobře rozehranou partii Štěpán Žilka. Sumiya Chinguun mu jako bílý nekorektně obětoval(?) figuru a na Štěpánovi bylo už hrát co nejpřesněji. Situace na šachovnici ale nebyla jednoduchá, protože soupeř měl za figuru nějaké pěšce a černý král byl jako nahý v trní. V podobných ostrých pozicích hrají roli dvě věci: cit pro nebezpečí a dobrý propočet. Něco z toho Štěpánovi včera selhalo a partii prohrál.
Rozhodující chybou byl tah 29. … Dd8, ale asi jen málo hráčů by našlo jediný dobrý tah: 29. … De7, rozhodující chybou podle Stockfishe  :usmev: . Já bych však hledal chybu černého. Tahem 21. … exf4 si na sebe otevřel všechny dráhy a i když Stockfish dokáže pozici možná  :usmev: udržet, pro člověka je to celkem nelehký úkol, což se nakonec projevilo.

 

 

Na třetí desce se Jan Krejčí pokoušel o „nemožné“ . V Ragozinově variantě dámského gambitu se výhoda za bílého získat dá, ale málokdy to bývá tak zřetelná výhoda, aby vychýlila rovnováhu na šachovnici. Baasansuren se velmi dobře bránil a zaslouženě si vybojoval remízu.

 

 

Munkhdalai Amilal omilostnil Jana Vykouka. Pokud je celý zápis partie pravdivý (známe to, online občas selže), tak Honzovi partie moc nevyšla a v horší pozici ztratil pěšce. Uplatnění takové nevelké výhody nebývá jednoduché, ale tady to měl bílý lehčí, protože černý král nestál zrovna aktivně a černý jezdec se, bůhví proč, zatoulal někam na spodní okraj šachovnice  :usmev: .
Co víc by si mohl bílý přát, aby to zkoušel hrát na výhru?
Nevím, zda se to tak stalo, ale mongolský hráč přijal remízu ve skoro vyhrané pozici. Pravda, nebylo by to úplně jednoduché, ale bílý by to stěží mohl prohrát.

 

 

 

 

V turnaji žen narazily naše hráčky na favorizovaný tým Indie.
Už před zápasem, aniž bych věděl v jakých sestavách hráčky nastoupí, jsem si říkal, že pokud naše děvčata uhrají půlbod do skóre, bude to úspěch. Nepodceňuji naše hráčky, ale znám kvalitu indického týmu. Na druhou stranu, výsledek vypadá jednoznačně, ale tak hladký průběh zápas neměl. Byly okamžiky, kdy se mohlo hrát i jinak a prohra nemusela být tak krutá. Pokud by to prohra vůbec byla  :usmev: .

Na první desce stála Julia Movsesian od zahájení trochu hůře. Ale opravdu jen trochu, pak se hra srovnala a s blížící se časovou tísní přibývalo nepřesností a Julia dokonce získala výhodu. Obě hráčky se v těžké koncovce lehkých figur špatně orientovaly (není divu) a nakonec to byla Julia, kdo udělal více chyb.
Škoda, že Julka nevyužila možnosti v pětačtyřicátém tahu, kdy mohla obětovat figuru a přejít do koncovky, který by měla být (snad  :usmev: ) remízová.

 

 

 

Harika Dronavalli – Julia Movsesian, zdroj : album FIDE na Flickru, autor: Michal Walusza.

 

 

Natálie Kaňaková nestála s Divyí Desmukh špatně. Ale nápad postavit jezdce na kraj šachovnice (22. Jh4??) se jí hrubě nepovedl. Jezdec se sice nakonec rozeskákal, ale to už měla černá pěšce navíc ve vyhrané pozici.

 

 

 

V popředí Kaňáková-Desmukh, zdroj : album FIDE na Flickru, autor: Michal Walusza.

 

 

Tereza Rodshtein podlehla Vantice Agrawal. Tereza obětovala kvalitu a i když stála po velkou část partie mírně hůře, nebylo to až tak strašné. Bílá se nakonec radovala z výhry, které dosáhla za „mírné“ pomoci naší hráčky.

 

 

Prakticky bezchybnou partii sehrály Martina Kořenová se známou Taniou Sachdev. Ve Španělské hře měla Martina mikroskopickou výhodu, ale její soupeřka se velmi dobře bránila.
Martina tak nakonec byla jedinou hráčkou, která uzmula soupeřkám alespoň půl bodu.

 

 

 

 

Ve třetím kole čeká naše muže tým Kanady, který ve druhém kole trochu překvapivě remizoval s Norskem (bez Carlsena), ženy budou hrát s Tádžikistánem.

 

Náhledové foto: Předválečná porada českého ženského týmu  :usmev: , zdroj : album FIDE na Flickru, autor: Michal Walusza.

 

 

Odkazy:

Web olympiády
Výsledky na chess results
Online na lichess.org
Online na chess.com

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
44 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Vojtěch Matras

U tohohle článku mě zaujala spousta komentářů.
 
Martine, máš pravdu, že fotbalové nebo hokejové reprezentace se ptají novináři ze známých novin či televizí. Šachová repre bohužel takové popularity nedosahuje a pravděpodobně dosahovat nebude. Nicméně, když se podíváme na menší fotbalové kluby z první či druhé ligy, tak tam je naprosto běžnou praxí, aby rozhovory moderoval nějaký člověk zevnitř klubu. Dělají to z jednoduchého důvodu. Chtějí tak přinést víc informací pro své fanoušky a zaujmout tím další lidi.
 
Pane Jílku, překvapuje mě, že na nevulgární komentář vyhrožujete banem. Trochu mi to připomíná jiný šachový server.
 
Pane Zimnioku, to že máte se svazem korektní vztahy je naprosto v pořádku. Na druhou stranu jako novinář, a já Vás tak díky tomuto webu beru :), musíte umět být i kritický, a například to, že v repre nehrají ti nejlepší z ČR je zajímavé téma, kterým možná někoho na svazu můžete pobouřit, ale je to zajímavé téma. Jinak slovem „kritický“ nemyslím to, že byste snad měl někoho shazovat nebo tak 🙂
 
Láďo, nemůžou padat hlavy v průběhu turnaje. Určitě je potřeba počkat až to celé skončí, a až pak to zanalyzovat, jestli mohl někdo udělat něco lépe.

Ondrej Havelka

Za repre nehrajou ti nejlepší?
 
Podle ela 3 nejsilnější hráči a 4. deska je hráč který je dlouhodobě v top 10 a v poslední sezoně měl v extralize perfo snad 2700, takže předpokládaná forma jak hrom. 5. deska, dobře, možná Honza není 5. nejsilnější český šachista, ale rozhodl zápas na ME, měl dobrou sezonu a snad v každé dlouhodobě úspěšné repre mají místo i mladí hráči, aby se ukázali. Mimo to hraje Honza velmi dobře.
 
Já bych soupisku asi taky stavěl jinak, ale neřekl bych, že bych postavil silnější sestavu.

Ondrej Havelka

Tak nevím, snad se Štěpán brzy oklepe. To v čem je dobrý, tak v tom stále jede, myslím že by mohl klidně dělat sekundanta top hráči na turnaji kandidátů v oblasti přípravy zahájení. Ještě se trošku rozkoukat a osvěžit taktiku a myslím, že bude rozhodovat zápasy.
 
Honza Krejčí si dal dneska nějakou exkurzi k modernímu umění, ale věřím, že když se vrátí k osvědčeným šachám, tak to bude taky dobré.
 
David a Van zatím 100% výkon, není co dodat.
 
Ale hodnotit celkové vystoupení repre po 3 kolech je dost ujeté 😀

Remcik z Banika

Měli bychom spíše chlapy podpořit, když se daří, to se fandí lehce. Ale teď je potřeba se zvednout, otřepat a dál bojovat, ještě 8 kol před námi. Držím palec   :ctyrlistek:   :cze: .

Knoplik

Celkem přijatelná remíza s Mongolskem??? Nota bene proklatě šťastná remíza. Za mě to byl výkon z kategorie velký špatný… 

Laďa

Mongolové ale nic nehráli…To vaše neustálé omlouvání a lezení do zadku svazu a Boleslavovi je už akorát trapné.

Jan Jílek

Lezení do zadku svazu a Boleslavovi? V čem?
 
Jediné, co je trapné, je váš komentář. Ještě jeden takový a od dalšího ztrapňování se vás rád ochráním.

Laďa

Chápu, že si to nechcete se svazem a Boleslavem rozhádat, ale po dnešním výkonu je jasné, že by měly padat hlavy, protože ryba smrdí od hlavy.
 

Janous

Jako že by měli po 3. kole odvolat kapitána a poslat tam někoho jiného? Anebo ještě mezi třetím a čtvrtým kolem uspořádat konferenci ŠSLK a vyměnit rovnou předsedu.

Jan Jílek

Nabídl jsem kdysi něco Bolkovi za web, protože jsem nechtěl, aby se z něj stalo, to, co je z něj dnes, ale nevadí mi, že jsme se nedohodli. šachy.cz je značka, kterou mě baví budovat a samozřejmě v Čechách neexistuje lepší jméno pro šachový projekt.
 
Jediné, co mi trochu vrtá hlavou je, proč Bolek nenabídl svoji doménu Nejvyššímu správnímu soudu. Peníze by dostal a šachový smrádek by se linul o dost méně.
 
PS: Luboši, drobná korekce, myslím, že na web Roberta Cveka šlo ze svazu 10 000 a na rozvoj RP youtube 20 000. To je asi detail. Bojovníci proti svazu se z nich stali až po památném přenosu z turnaje kandidátů 2021, myslím.  :smich: Do té doby několik let sosali od svazu podporu jako diví.
 

Jentak

Mongolové jsou určitě silnější, pamatuji si je 8let zpátky z nějakých Rapidů,bleskovek, kdy k nám jezdili. Elo sice kolem 1700 měli, ale výkonnost již nad 2100.

Knoplik

A tu ostudu proti Kanadě omluvíme jak? Tahle olympiáda je výsledkově zatím naprostá hrůza, Boleslavova blamáž. Výkony třeba Štěpána Žilky, to je skoro sabotáž. Podotýkám, že tomuhle borci hodně fandím, ale teď hraje jak amatér z okresu.

lubomir1959

Žádný člověk, natož šachista, není neomylný bůh! Když nejsme u týmu, nevíme, co se tam stalo, pokud se něco stalo, po třech kolech je na nějaká hodnocení příliš brzo, fanděme našim hráčům dál a uvidíme! David Navara je jen jeden, škoda, že jich nemáme aspoň pět! ELO podle mě partii nevyhraje, navíc v řadě případů nevystihuje skutečnou herní sílu hráče.

Knoplik

To je ale ono! Být to v jakémkoliv profesionálním sportu, tak už víme, co se tam stalo nebo nestalo. Nechápu, proč se šachový svaz, potažmo šachová repre, chová jako nějaká uzavřená sekta.

lubomir1959

Pane Knopliku, nevím, jaký sport jste dělal vy, ale já jsem se pohyboval poměrně dost vysoko ve fotbale a měl jsem možnost komunikovat s nejvyššími představiteli fotbalového svazu, tak např. s ing. Rudolfem Baťou, např. s trenéry ligových týmů-Pospíchalem a Ciprem. Takže to, co píšete, jsou hlouposti, jakkoliv pana Rubinuse jako osobu nemusím, v tom, co ve svých příspěvcích píše, s ním plně souhlasím. Rovněž i pánové Zimniok a Repák napsali, co se týče naší reprezentace, dle mého názoru, správné názory. Nemluvě o tom, že na nejvyšších úrovních jakéhokoliv sportu je hranice mezi úspěchem a nezdarem uzounká. Kdo někdy dělal nějaký sport aspoň výkonnostně, ten to dobře ví. Kdo mě zná, ví, že pokud někdy vidím chybu ve svazu, kritizuju ji. Já k obhájcům svazu rozhodně nepatřím (podobně jako ve fotbale), ale vaše kritika je mimo mísu! Nijak nechci kritizovat pana Bolka, měl jsem možnost s ním dvakrát diskutovat a rozhodně bych ho nenazval troubou či ještě hůř. Pokud bych přece jen měl něco k zamyšlení, pak by to bylo to, zda by přece jen neměl mít kapitán reprezentace vyšší šachovou sílu (jeden GM mi tvrdil, že ano), ale neznám práva a povinnosti kapitána na této soutěži, takže se v tomto mohu mýlit.

Rubinus

Tak stát se může… Mám pocit, že se kdysi dávno prohrálo třeba s Kubou. Já bych si počkal s kritikou na finální výsledek a ne tady blbnout po nepovedeném začátku. Štěpán samozřejmě není žádný sabotér, jen má už nějaké roky a možná poslední dobou menší praxi… To se pak může projevit právě chybami v propočtu. Ani jsem se ještě nedíval, jak to dopadlo dnes, kdybych já byl Boleslav, dal bych mu dnes volno na vzpamatování a třeba by to pomohlo. A hráčům bych zakázal sociální sítě, protože číst takové bláboly během rozehrané soutěže určitě nikomu nepomůže. Skoro jako byste psal někde jinde, tam by se to některým zapšklejším jistě líbilo.
 
 

Knoplik

Jaké bláboly? Ty výkony byly objektivně tragické. Úplně stejné je to třeba u fotbalové repre, mě opravdu nezajímá, že se tým rádoby semkne, půjde se ožrat a pak haluzově porazí Gibraltar. Mě zajímá, proč se konkrétní zápas nepovedl, čekal bych v řádu hodin vystoupení kapitána a nastínění dalšího vývoje. Prostě chyba byla tady a tady, moje rozhodnutí je tohle, protože… Mimochodem, fakt nejsem fanoušek nějakého jiného webu, kde si upištěný idiot hraje na novináře, trenéra, manažera a ukradené články vydává za své. 😉

Rubinus

Na rozbory bude času dost potom. Co chcete dělat během rozehrané soutěže, když se, snad s výjimkou nějakého volného dne hraje denně? Tam nezbývá nic jiného, než držet a bojovat. A spíš, než se rochnit v partiích odehraných mě připadá lepší se pokoušet co nejlépe připravit na partie příští. Určitě není dobré, aby se tým během soutěže rozhádal kvůli tomu, že někdo něco „pokazil“. To se občas stát může, že to bylo dvakrát za sebou dobře, tedy den dva volna, víc dělat nemůžete. Ostatně i odtud tam mají nějakého zástupce, tak se třeba dostane k tomu, aby položil Boleslavovi i vaše otázky. A co myslíte, jakou odpověď dostanete? U fotbalových trenérů bylo svého času populární, že se zajíci počítají po honu. Dnes to bylo 4:0, takže zítra bude někdo silnější a uvidíme.
Edit – máme Maroko. To by snad mohlo jít, i když 4:0 znovu to asi nebude.

Knoplik

Já si neumím představit, že by třeba v hokejové extralize vyšel trenér s tím, že zeptejte se mě za 52 kol. Já bych čekal úplně normální, střízlivé zhodnocení každého hracího dne. Pokud tohle kapitán nezvládne, tak tam nemá co dělat. A vůbec to nesouvisí s nějakou pohodou nebo nepohodou v týmu, tenhle elementární výstup bych čekal, ať se daří, nebo nedaří.

Rubinus

Hokejová extraliga je blbý příklad, protože tam je obvykle mezi zápasy pauza. A také mají mnohem více možností tvorby sestavy. Odkdy jsou vlastně výpravy pětičlenné, co si pamatuji, dříve jich jezdilo šest, třeba Luzern 82 – i když Ambrož hrál jen jednu partii.

Honza Repák

Chápu, že každého fanouška netrpělivě zajímá dozvědět se, co se stalo špatně a proč, pokud jsme ale trochu soudní, tak snad musíme pochopit, že čas na analyzování a vysvětlování bude až po skončení turnaje. Teď se má celý tým včetně kapitána maximálně a v klidu soustředit na příští zápas, aby výsledek napravil, a ne se hned veřejně ventilovat. Nebo snad týmu prospěje, když kapitán ihned jako o závod při prvním kiksu zkritizuje hráče? To se těm hráčům potom bude skvěle hrát, to bude v týmu parádní atmosféra.
 
Prohráli jsme zápas, no bože, to je hned konec světa a máme turnaj rovnou zabalit? Výsledek se snad hodnotí a vysvětluje až po skončení turnaje. Všichni ti hráči jsou lidi, ne roboti, a je naprosto normální, že jim nevyjdou všechny partie, co na tom mají po každé jedné vysvětlovat? S papírově slabšími soupeři už ztratily silnější týmy než náš, stačí se podívat na Američany dneska, tak co nadlidského bezchybného chce kdo očekávat zrovna od našich reprezentantů?
 
Pokud jsem dobře pochopil, nebýt dvou chvilkových výpadků Štěpána Žilky, které asi těžko mohl kdokoliv předvídat, dopadly ty zápasy úplně jinak, takže spíš mi to přijde jako smolná náhoda, než že bychom hráli jako tým špatně.

Laďa

To jsou kecy, wow. Vy máte dost…

Knoplik

Já neříkám, že má hráče kritizovat, ale že to má vysvětlit. Takový Mourinho to vždycky bral na sebe a s hráči si to vysvětlil v kabině. Pokud není kapitán schopen zhodnotit proběhlý zápas, tak je tam úplně, ale úplně na h…. Na analýzy půl roku po turnaji není nikdo zvědav, já teda rozhodně ne. Mě zajímá, co a proč se děje teď, není rok 1930, proboha!!!

Knoplik

Potom mám skromný dotaz, proč to minule za Šimáčka šlo? Tehdy to dělal i Polák, dnes se na to dlabe. Nikdo nečeká hodinovej proslov, krátké video se zhodnocením by úplně stačilo. Vemte si třeba ten fotbal, tam mají trenéři bez pardónu povinnost jít na tiskovku hned po utkání.

Martin Petr

Ahoj, tohle téma je zajímavé. A dokonce si myslím, že Knoplik a Láďou mají v něčem pravdu, i když by mohli mírnit slovník :⁠-⁠) Skutečně není rok 1930 a krátké video po zápase by bylo fajn. Důvody, proč není, jsou čistě prozaické. V Budapešti ještě není Lenka Kůsová, která se o PR bude starat. Pozice vedoucího výpravy byla v Chennai placená organizátory, Maďaři to samé bohužel nezvládli. Takže zatím máte vyjádření kapitánů každý den v článku, snad se to zlepší :⁠-⁠) Budou i komentované přenosy, ty minule nebyly, takže posun. Vysíláme od 7. kola, zase z prozaických důvodů – bylo ME mládeže a přenosy je potřeba personálně zajistit a připravit, takže jsme vybrali druhou a daleko důležitější polovinu turnaje. Ještě možná jednu poznámku … Víte, kdo se v tom fotbale a hokeji hráčů a trenérů ptá? Novináři :⁠-⁠)

Martin Petr

Myslím, že ne všechno by měl dělat a suplovat svaz, daleko lepší je, když se zapojí i další subjekty – a píšou články, dělají videa atd. A tím lepší myslím pro všechny zúčastněné strany včetně nezaujatých diváků. Je celkem přirozené, že v malých sportech, kde prostě novináři nejsou, nebo aspoň nejsou v Budapešti, tak diváci servis „očekávají“ od svazu :⁠-⁠) správně to ale podle mě není…

Martin Petr

A ještě drobná oprava, za kterou se omlouvám… Vysíláme už zítra 6. kolo :⁠-⁠) s Lukášem Vlasákem, viz článek https://www.chess.cz/sachova-olympiada-zahajena/

Knoplik

Ano, tzv. správně by bylo, kdyby na Boleslava minutu po partii nastoupili frajeři z Deníku Sport, iDnesu, České televize atd. Jenže tam šachy v dohledné době vážně nebudou. Na to, aby člověk udělal pětiminutové video, stačí obyčejný mobil. Pokud svaz chce šachy posunout výš, tak to není o tom, co by mělo být v ideálním světě správně a proč to neudělat, ale o tom, jak to za každou cenu udělat. Vy na krátké video potřebujete PR manažera, to jako vážně?

Jan Jílek

Koukám, že furt ryjete. Odpověď na Tádžikistán by náhodou nebyla?  :mrknuti:

Knoplik

Určitě byla. Já, oslí hlava, jsem udělal chybu, když jsem zaměnil třetí a čtvrté kolo, tímto se všem dotčeným omlouvám. Mea maxima culpa. Akorát bych podobné vyjádření taky rád jednou slyšel od jiných…   :mrknuti: 
 

Martin Petr

Ano, určitě je lepší, když se o tyhle PR věci stará jiný člověk než kapitán. Bolkova role je úplně jiná, musí se primárně starat o tým – a to není vůbec málo. Takhle zvenčí všechno vypadá jednoduše… Byl jsem na olympiádě jako hráč, vedoucí výpravy i novinář (i když vlastně jedno z toho bylo ME týmů) a žádná role mi nepřišla jednoduchá a že by šla dělat napůl. Každopádně jsem rád, že reportéři šachy.cz do Budapešti jedou, super :⁠-⁠)

Knoplik

Ještě jednou díky za reakci. Ale takhle přesně to vzniká. Možná máte pravdu, ale pokud rezignujete na komunikaci vůči širší veřejnosti, tak to bude vždycky špatně. Pane předsedo, můžete třeba v jednoduchých bodech popsat, co vlastně obnáší funkce kapitána na takové akci? Člověk se to nikde nedočte a myslím si, že by to spoustu amatérských šachistů, jako jsem já, více než zajímalo. Díky.

Martin Petr

Myslím, že svaz na komunikaci nerezignuje… Jeden z důležitých bodů práce kapitána nastínil níže Laďa, i když asi trochu nechtěně, tj. zapojení náhradníka do týmu :⁠-⁠) (určitě to ale nemusí být jen vytížením v počtu partií) Hezký rozhovor o téhle práci dal Ivan Sokolov zde: https://www.chess.com/news/view/captain-ivan-sokolov-coach-uzbekistan-olympiad , kapitán může být i výrazně slabší hráč, dobrým příkladem jsou třeba zlaté medaile Arménie, kterou vedl A. Petrosian. Bolka hráči chválí především za vytvoření dobré atmosféry a profesionální rozhodování – o organizačních věcech i sestavách. No a kdyby cestou ze zápasu s Kanadou (který mimochodem vůbec o ničem nerozhodoval, protože Olympiáda je dlouhá soutěž) místo věnování pozornosti hráčům datloval video, tak by se podle mě nejednalo o správné a profesionální rozhodnutí. Nicméně, nepopírám, že jsme v roce 2024 a servis divákům by byl fajn, však se o tom tady bavíme. Dneska tedy s komentářem Lukáše Vlasáka na YT ŠSČR.

Laďa

Vy jste byl na Olympiádě jako hráč? Ahaaa 🙂
Já že jste tam nosil klukům kafe a vodu, když jste s prominutím doku*vil týmu dva zápasy a Jansa vás už potom nechtěl stavět 🙂

Knoplik

Dobrý den, díky za reakci. Ale buď špatně vidím, nebo jsem ty reakce kapitanů nenašel. Na webu vidím vyjádření pana Boleslava jednou po třetím kole, kde shrnul ve třech větách první tři kola a potom jednou po čtvrtém kole. Vyjádření Tomáše Poláka vidím jenom jedno, opět po třech kolech…

Remcik z Banika

Na sociální síti svazu jsou k olympiádě zajímavé věci a komentáře. Početl jsem si i já, který tam nemá účet.
 

Knoplik

Na facebooku? To jsme zase v roce 2005? Na svazu se komunikuje přes ICQ? Na X je skoro nic, na Instagramu nic a prd. Já vím, asi zaneprázdněné PR oddělení…   :mrknuti:  Pokud se právě tyhle naprosto elementární a stupidně jednoduché věci nezmění, bude český šach tam, kde je…

Laďa

Fb je docela sledovaný, ne? Na ig to chce video, fotky a trochu s tím umět. To by asi ale musel umět PR tým. Twitter u nás frčí? Lenička to postupně všechno zařídí, musíte vydržet 🙂

Knoplik

Jenže pokud chceme všichni přitáhnout k šachu víc mladých lidí, tak jiná cesta než sociální sítě téměř neexistuje. Ty rezervy jsou obrovské stejně jako potenciální přínos, který by to českému šachu mohlo dát. Ale taky by se to muselo dělat profesionálně, to je fakt.

44
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x