Více v Asii než v Evropě

Na turnaji Norway Chess byl včera volný den v turnaji Masters, ale open pokračoval dál devátým kolem a dnes desátým kolem končí. Ke svému závěru se chýlí i turnaj Dubai Open 2023, kde zbývají odehrát poslední dvě kola.
A do Asie, kde se hrálo 61. Mistrovství Mongolska, se podíváme ještě jednou.
Nejde o vtip, ale spíše o námět, který by se mohl hodit i u nás.

Ve Stavangeru se kromě hlavního turnaje hrají i dva openy. GM open a open pro „amatéry“ . O této skutečnosti jsem tu už informovali po třetím kole GM openu.
Od té doby se situace v turnaji samozřejmě změnila.
V desetikolovém turnaji je po devátém kole v čele se 7.5 body švédský velmistr Platon Galperin. Pronásleduje jej skupina šestiapůlbodových hráčů, v níž je i polský IM Pawel Teclaf, který potřebuje k udělení titulu GM ještě normu z open turnaje (je možné, že už ji mezitím někde uhrál, nezkoumal jsem).
Ani tentokrát mu to nevyjde.
Nepřál mu turnajový los, protože i když zahrál velmi dobře, jeho performance činil před posledním kolem 2585 a v posledním kole „vyfasoval“ norského FM Aksel Bu Kvaloye s ratingem 2347, takže by musel několikrát vyhrát poslední partii, aby překročil hranici perfo 2600  :usmev: .
Zřejmě si toho byl Teclaf vědom a jeho partie posledního kola skončila po jedenácti tazích remízou.

 

Odkazy:

Web turnaje
Online Norway Chess na chess24.com
Online openu na lichess.org


 

Zítra skončí i turnaj v Dubaji.
V čele turnaje Dubai Open 2023 je po sedmi kolech „neznámý“ indický GM Chithambaram VR. Aravindh.
Píši neznámý, protože v našich končinách hrají většinou jiní indičtí hráči, ale tento mladík (r.1999) je na jedenáctém místě indického ratingového žebříčku.
O první místo se však zatím dělí s čínským velmistrem Yangyi Yuem, a protože jejich vzájemná partie skončila remízou, bude záležet na losu posledních dvou kol.
Bez šancí na vítězství však nejsou ani další hráči. Ve skupině hráčů s pěti body najedeme sama známá jména a je v ní i Arjun Erigaisi, který se právě dnes utká s Yuem.

 

Odkazy:

Online na chess24.com
Online na lichess.org
Výsledky na chess-results


 

Při „projíždění“ různých turnajů jsem nedávno narazil na 61. mistrovství Mongolska. Pro nás Evropany možná trochu exotický turnaj, ale přesto zajímavý.
Často si myslíme o Američanech, že vidí jen „sami sebe“. Co je mimo Ameriku, je mimo jejich rozpoznávací schopnosti. Jenže my v Evropě jsme na tom úplně stejně, co není v Evropě, to „neexistuje“  :usmev:   a je velmi pravděpodobné, že stejně jsou na tom i obyvatelé jiných světadílů.

Často se nám pak stává, že při střetnutí s jinými kulturami nebo sportovci býváme překvapeni. Je to vidět hlavně na různých olympiádách, mistrovstvích a jiných akcích, kde poměřujeme úspěšnost našim hráčů s hráči jiných zemí či kontinentů jen z našeho úhlu pohledu.
Prohrají-li naši s někým neznámým z Asie, Afriky nebo jiného světadílu, bereme to jako „strašný“ neúspěch. Ale to, že někoho, nebo něco, neznáme, ještě neznamená, že někdo, nebo něco, je horší než to, co známe  :usmev: .

Když jsem se podíval na tabulky mistrovství Mongolska, zaujaly mě především nízké ratingy a to jak v turnaji žen, tak v turnaji mužů.
Přiznám se, že turnaj žen jsem moc nesledoval, tak jej zmíním jen okrajově.
V turnaji žen hrálo dvanáct hráček, průměrný rating byl 1787 a v turnaji hrála jen jedna WIM s ratingem 2167.
Nic moc? Pravda, hrávají se i silnější turnaje  :usmev: .

Zajímavé jsou však jiné věci.
Ona WIM byla totiž nejstarší hráčkou turnaje. Bayarjargal Bayarmaa je narozena v roce 1995 a je o devět let starší než druhá nejstarší hráčka turnaje (r.2004).
Vítězka Erdenebayar Khuslen má teprve 15 let (r.2008) a její rating činil před turnajem 1835.
Teď si představme, že takovou hráčku potká na nějakém mistrovství některé z našich děvčat a prohraje s ní.
Ostuda! Ostuda?  :usmev:

Ještě zajímavější byl turnaj „mužů“, pro který se běžně užívá termín „open“ (jakože otevřený), protože v něm mohou hrát i ženy. V tomto případě je slovo „open“ zcela namístě, protože v turnaji „mužů“ hrály i dvě ženy.

Tabulka 61. otevřeného mistrovství Mongolska (ženy jsou vyznačeny červeně):

 

Do tabulky jsem vložil kolonku „Born“, v níž je uveden ročník narození jednotlivých hráčů a hráček. Srovnejte to s naším MČR.

Ještě jedna tabulka celkového pořadí, kde jsou vidět ratingy jednotlivých hráčů.

 

V turnaji zvítězil hráč Amilal s ratingem 2141, narozen v roce 2006, tedy sedmnáctiletý mladík  :usmev: .
Jiný mladík, Ulziikhisig, hrál turnaj s ratingem 1601 a nehrál vůbec špatně. Jeho perfo bylo 2193, z čehož se dá usuzovat, že jeho rating je podhodnocen o necelých 600 bodů.
Pamatujme na to, až s nějakým takovým „salátem“ prohraje v nějaké soutěži někdo z našich titulovaných hráčů.

Pro zajímavost uvádím výhru tohoto klučiny s IM Amartuvshinem (2407), posuďte sami, do jaké míry odpovídá jeho rating předvedené hře.

 

 

Výsledky turnajů na chess-results

 

Vzpomeňme si na tuhle tabulku, až se někdy v budoucnu některému z našich hráčů nebo týmů nepovede partie nebo zápas. Rating není všechno a to, že nějakého hráče nebo tým neznáme, neznamená, že nic neumí.

Ještě jedna věc.
V Mongolsku do šachu „investují“ a nemyslím teď finančně.

Investice znamená využití prostředků s cílem jejich zhodnocení v budoucnosti.
Prostředkem jsou v tomto případě mladí hráči a i když bývají investice často rizikovou záležitostí, současný šachový vývoj, kdy se na špici derou stále mladší a mladší hráči, může pro Mongolsko v budoucnu znamenat výrazné zhodnocení jejich „investice“.

Nevím, jaké mají v Mongolsku podmínky pro šach a šachisty. Nevím, jaké měli podmínky na jejich šampionátu, ale napadla mě „kacířská“ myšlenka  :usmev: .

Naši hráči vznesli požadavek, a já podotýkám, že podle mě oprávněný, na lepší podmínky pro jejich hru. Souhlasím s tím, že by měli být lépe ohodnoceni, pokud na to máme.
V současné době se ale u nás dá očekávat spíše „osekávání“ dotací a grantů, měli bychom tedy počítat s tím, že peněz bude ubývat.

V takovém případě, a ono to v době krizí bývá bývá celkem solidní možnost na budoucí růst, se nabízí i možnost jít „mongolskou cestou“ a „investovat“ jinak.
Zvlášť v době, kdy stát (nebo jeho instituce) nezajímají výsledky a nehodlá je nijak zohledňovat při „sypání“ peněz, by to mohla být jedna z cest, jak se v budoucnu posunout výše.

Nechci tím říct „vyhoďme starší hráče a nahraďme je mladými“ , jen chci lehce naznačit, že každá krize, i ta „reprezentační“ ,  je i příležitostí pro růst.

Občas platí, že než nákladně opravovat „starý barák“, je někdy lepší postavit na solidních základech nový.


 

Šachisté si často myslí, že všechny kolem nezajímá nic jiného než šachy. Občas se to může jejich okolí zdát „divné“…

 

 

 

 

Loading

5 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
12 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Vojta Plát

Jen tak trochu mimo, ten Galperin je podvodník. Minimálně v Pardubicích to vím na 100% a teď jsem se o tom bavil v Polsku s Teclafem a v Norsku to bylo hodně zvláštní taky…

Vojta Plát

V Pardubicích jeho a Emila Mirzoeva načapala jedna česká rozhodčí přímo při podvádění. Ale nějak se to zametlo pod koberec…
 

Jan Jílek

Nerozumím tomu. Pokud je to pravda, tak přece takové šachy nemůžou ty lidi bavit…

Vojta Plát

Jsou to Ukrajinci, ti takový ojebávky mají v krvi už od školky, protože je to tak učí a připravují je tím na život…

Remcik z Banika

Vojto, byl jsi u toho načapání nebo ne? Nebo jsi to jen slyšel, protože pak je to jen ve stylu, jedna paní povídala. Nelze přece jen tak někoho obvinit, to už tady bylo u Niemanna a to ho přitom nařkl sám mistr světa a do dneška se nic nevyšetřilo. Niemann od té doby odehrál spoustu partií a na nic se nepřišlo.
 

Vojta Plát

Kdybych to nevěděl(hrál jsem ten rok v Pardubicích, bylo to ještě v aréně), tak to nepíšu. To dá rozum…Petře, teď nevím, co jako zkoušíš.

Remcik z Banika

Koukám, že jsi Vojto ranní ptáče   :usmev:  Nezkouším nic, jenom jsem se ptal, jestli jsi byl u toho osobně. Pitvat se v tom dál nehodlám.

David Navara

Ta samá slovní hříčka s partiemi mne napadla asi předevčírem, když jsem formuloval nějakou větu. (Dobře by se hodila do mého aprílového článku.)
Ale tohle obrazové ztvárnění je geniální!
 
Jinak dodám, že Mongolsko nás asi už předstihlo v obtížně vyslovitelných jménech: Ulziikhishigjargal, Ochirkhuyag (fide.com)

David Navara

Opravdu? Pokud vím, tahle hráčka se turnaje neúčastní. A v azbuce to je snad ještě horší, ale z trochu jiného důvodu. (Ta druhá půlka křestního jména v ruštině nezní dobře.)

12
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x