(Bez)významný týden

Zmíním čtyři významná jména tohoto týdne: Carlsen, Jílek, So a Navara. Co jméno, to pojem 😀 .

Začněme ale hezky od pondělí.
V pondělí 30.11.2020 se uskutečnily dvě akce, které stojí za zmínku.

GM David Navara nastoupil v Hodince s mistrem. Z Hodinky se stala téměř „dvouhodinka“ a David odešel s čistým štítem. Skóre 18,5-0,5 není třeba komentovat.

Záznam jeho komentovaných partií najdete na YT šachy.cz.


S výše zmiňovanou akcí souvisí i „soutěž“ nebo spíše anketa o „jednookého“ krále mezi slepými  :usmev: . Účastníci Hodinky mi snad prominou onoho „jednookého“ mezi slepými, ale vybrat nejhezčí partii z Hodinky není zrovna jednoduchý úkol.
Mnoho partií končilo „knockoutem“ a Davidovou výhrou před limitem. Přesto se nám ve spolupráci s čtenáři podařilo vybrat šest partií, z nichž můžete vybrat tu, která se vám líbí (důvody oblíbenosti nikdo nezkoumá). I vy můžete hlasování ovlivnit, pokud dáte svůj hlas některé z partií uvedených v článku s názvem „Anketa„.
Hlasujeme do neděle, konkrétně do nedělní půlnoci a aby nevznikla nějaká mýlka, tak do 6.12.2020 23:59:59  :usmev: .
Vítězná partie bude odměněna knihou Jána Markoše a Davida Navary „Tajná přísada“ z e-shopu šachy.cz. Opět budu konkrétnější, knihu získá Davidův soupeř, nikoli David (i když ten by si ji jistě zasloužil).


Když už jsem tady „zakopl“ o knihu „Tajná přísada“, pak zrovna v tomto týdnu o ní napsal vynikající recenzi IM Tadeáš Kriebel. Doporučuji k přečtení, ať nekupujete „zajíce v pytli“  :mrknuti: .
Mimochodem, nenechte se odradit nadpisem recenze (Tajná přísada – knížka všech vůní a chutí). Dobrou zábavu a poučení vám kniha poskytne i v případě, že jste v důsledku onemocnění covidem přišli o čich i chuť  :usmev: .


Vrátím se však ještě k začátku týdne.
Zatímco pravověrní čeští šachisté sledovali marnou snahu soupeřů získat „skalp“ Davida Navary, „levověrní“ nečeští (i čeští) sledovali finálový souboj Magnuse Carlsena a Wesleyho Soa na online turnaji Skilling open.
Bylo na co se dívat… Hned první finálový zápas skončil remízou 2-2 a ačkoli někdo může dostat ze slova „remíza“ alergickou vyrážku, nemusí se bát  :usmev: . Jak Magnus, tak Wesley vyhrávali své partie bílými figurami.
Ve druhém finálovém zápasu to pro změnu zkusili jinak: každý vyhrál jednu partii černými a další dvě partie remízovali (oba dva!  :smich: ). O vítězi rozhodoval tiebreak. V první bleskové partii zvítězil bílými figurami hrající So a ve druhé se mu podařilo Carlsena odremízovat černými. Magnus vyzkoušel za bílé i za černé více variant (Caro-Kann, sicilská atd.), So se naopak černými držel moderní Tarraschovy obrany proti 1.d4 (jednou „odbočil“ do Nimcovičovy) a proti 1.e4 stavěl „berlínskou zeď“ ve španělce.

Rozhodující partie zápasu:

 

Zajímavé však byly i ostatní partie už vzhledem k tomu, že soupeři při nich „pilovali“ své varianty.

Carlsenova volba bílými:

 

Wesley So neexperimentoval a držel se „svého“ 1.e4 (viz níže).

 

Všechny partie finále ke stažení zde.

Wesley So tak nejenže zvítězil v prvním turnaji cyklu CCT, ale ještě navíc pokazil Carlsenovi oslavu jeho narozenin  :usmev: .
Ano, Magnus začíná „dědkovatět“ a 30.listopadu 2020 oslavil své třicáté narozeniny.


V neděli 29.11.2020 jsme se dozvěděli, že v ČR „pustil“ PES různá omezení do 3.stupně rizika od 3.12.2020. Svitla nám naděje, že konečně zase zasedneme k šachovnicím. Ukázalo se však, že k šachovnicím zasednout můžeme, ale jen v maximálním počtu deseti lidí a s „náhubkem“. Konkrétnější jsou informace na webu ŠSČR.


Ovšem čtvrtek 3.12. bychom si měli pamatovat. Otevřely se nám nejen obchody, ale i hospody  :usmev: . Pozor, možná to vypadá jako propagace chlemtání alkoholu, ale hospody hrají poměrně důležitou roli v životě mnoha klubů a oddílů. Často se v nich konají nejen tréninky, ale hrají se v nich i zápasy.
Bohužel, v době covidokrize dostaly mnohé špeluňky i lepší podniky takový tvrdý direkt, že už se z toho nevzpamatují. Tím pádem se zřejmě najdou kluby, které budou muset řešit problémy s hrací místností. A aby toho nebylo málo, zkuste nyní, kdy se nic nehraje, přijít za potenciálním sponzorem s žádostí o podporu. Mnohdy se vám dostane odpovědi : „Sami máme co dělat, abychom se udrželi nad vodou“ nebo také „Nač potřebujete peníze, když se nic nehraje?“
No, občas jsou peníze potřeba  :usmev: .
Dalším mínusem této doby je „zpohodlnění“ šachistů. Bylo by zajímavé zjistit, kolik lidí usoudilo, že se bez šachu v neděli obejdou a přestanou hrát (za družstva). Několik takových lidí znám… (i když zatím ještě jen váhají).
Nebude to v budoucnosti jednoduché…


Něco příjemnějšího. Na začátku jsem zmínil mezi významnými jmény tohoto týdne jméno „Jílek“. Ano, myslel jsem tím Honzu Jílka  :usmev: a to hned z několika důvodů:

1/ je to majitel domény šachy.cz a zakladatel této sekce. I když jsem jej nakreslil jako Napoleona, opak je pravdou: umí naslouchat rozumným argumentům a doposud jsme vždy byli schopni dosáhnout kompromisu

 

2/ 3.12.2019 vyšel první článek v této sekci.
Slavíme tedy roční narozeniny. Možná by bylo na místě malé shrnutí naší roční činnosti se závěrečným konstatováním, jak jsme nejlepší, nejčtenější atp.  :usmev: . Nic takového nečekejte. Samochvála smrdí, přenecháváme to jiným.
Nakonec…Vy čtenáři vidíte, kam jsme se posunuli a sami jistě zhodnotíte naši práci.

3/ Do třetice datum 3.12.  :usmev: a ještě jedny narozeniny.
Právě v tento den (nebudu prozrazovat rok) se narodil významný český šachový nadšenec  :smich:

JAN JÍLEK!

Dovoluji si nejen za sebe, ale i za naše čtenáře popřát Honzovi hodně štěstí a zdraví.
(Tedy hlavně to štěstí, protože jsem někde slyšel, že na Titanicu byla zdravá naprostá většina lidí a přežila jen hrstka…)

BLAHOPŘEJEME!


A na co se můžeme těšit v příštích dnech?

Určitě na Mikuláše a na vánoční svátky  :usmev: , ale také třeba na superfinále mistrovství Ruska jednotlivců (mužů a žen), které se uskuteční ve dnech 5.-16.12.2020 v Moskvě s účastí nejlepších ruských hráčů a hráček.

 

Loading

5 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Jílek

Luboši, moc pěkný článek, díky, Davidovi to v boxerských rukavicích sluší  :usmev: Samozřejmě děkuji i za přání  :mrknuti:

Zdenek Cekal

Tak pane Jílku, rovněž Vám přeji k oběma narozkám všechna nej… Doména šachy.cz zraje jako kvalitní skotská whisky. Jednou oslavíte se čtenáři i desáté výročí, i když já se toho třebas nedožiji. Čas je neúprosný, byť na druhou stranu spravedlivě měří všem bez rozdílu…
S úctou Zdeněk Čekal.

Jan Jílek

Děkuji mnohokrát za přání.

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x