Ze svazových luhů a hájů

Jednodenní přestávka v turnaji FIDE Grand Prix 2022 je ideální příležitostí podívat se „domů“. Snad každý šachista už slyšel o posledním extraligovém víkendu a nejeden funkcionář byl požádán o názor na povinné šachovnice v našich soutěžích.

 

Hned první den měsíce února jsem psal o „zdravém rozumu“ v extralize.
Nehodlám tu opakovat, k čemu došlo v sedmém, resp. v osmém kole šachy.cz Extraligy. Ostatně téměř vše (kromě „rozsudku“  :usmev: ) se dozvíte přímo u zdroje, tedy na webu ŠSČR.

Na svazovém webu vyšla dvě oznámení. Jedno s názvem „Vyjádření STK ŠSČR k 7. kolu šachy.cz Extraligy“, které je věnováno dění v zápasu DP Praha – GASCO Pardubice, druhé, s podobně „poutavým“ názvem „Vyjádření STK ŠSČR k 8. kolu šachy.cz Extraligy“, je věnováno dění před osmým kolem.

Nechci tady nijak komentovat něco, u čeho jsem nebyl. Stejně tak si nedovoluji někoho soudit. Obrázek si musí udělat každý sám.
Jakožto nezaujatá osoba nezávidím ani komisi STK, ani případné disciplinární komisi, které budou oba případy posuzovat.
Ale jako ostatní šachisté jsem i já zvědavý, jak vše dopadne.
Než však začneme někoho odsuzovat, vzpomeňme si na seriál Akta X  :usmev: a agenta Muldera:
„Pravda je tam někde venku.“


 

Zajímavá je příloha zápisu z jednání VV ŠSČR.

Zaujme návrhem na povinnou ženskou/dorosteneckou šachovnici v Extralize, později případně i v jiných ligách.
Za sebe mohu zodpovědně říct, že je mi to celkem jedno  :smich: . Žádný tým, za který hraji, Extraligu nehraje.
Po přečtení onoho návrhu jsem nejdříve nebyl nijak nadšený. Zastávám názor, že člověk by měl být posuzován podle toho, co umí nebo jak je schopný. To vše bez ohledu na barvu pleti, sexuální orientaci, politické přesvědčení a jiné „blbosti“ (jedna z věcí, ve které jsme s Honzou Jílkem zajedno  :mrknuti: ).

Honzu hned napadlo, že by se pak mohly cítit uražené jiné skupiny obyvatel  :usmev: .  Začali jsme spekulovat, jaké jiné povinné šachovnice by se ještě daly zavést.

Ideální by asi byly následující povinné šachovnice:

1x žena/junior
1x žák do 15 let
1x senior 60+/70+/80+/90+
1x nebinární osoba/transsexuál/bisexuál/homosexuál
1x osoba s jinou barvou pleti než bílou
1x osoba tělesně postižená

Když k tomu připočteme možnost hostování hráčů a cizince, pak by se možná i David Navara mohl strachovat o místo v sestavě  :smich: . Mohlo by se stát, že podobné podmínky splní jen několik klubů.
Moje představa budoucnosti poté, co se David nevleze do sestavy 1.Novoborského Šachového klubu vypadá následovně (výstřižek z tisku).

 

 

Abych zbytečně nezdržoval…
Může mi to být celkem jedno, zda se něco takového zavede nebo ne, protože se mě to netýká, ale prosazuji názor, že šanci by měli dostávat ti nejlepší.

Ovšem ve chvíli, kdy jsem si v hlavě zformuloval tuto větu, mě napadlo, že možná nemám tak docela pravdu. Máme spoustu mladých hráčů i dívek a žen, kteří se jen stěží dostanou do sestav ligových týmů.

Naprostá většina kapitánů chce především vyhrávat své zápasy. Naprostá většina kapitánů dá před nevypočitatelným „elementem“ (lhostejno, o koho jde) v sestavě přednost zkušenému borci, který sice moc partií nevyhraje, ale většinu jich spolehlivě remizuje.

Pro dívky, ženy a mladé hráče tak není jednoduché dostat se do (extra)ligových sestav a to je problém.
Tohle „opatření“ (kvóty), se kterými obecně, a nejen v šachu, nesouhlasím, by mohlo trochu rozhýbat stojaté vody českého šachu.
Možná se nic nestane, ale možná se vyklubou (nebo zviditelní) noví talentovaní hráči.


 

Je pravděpodobné, že to už někoho napadlo, ale povinná ženská/dorostenecká šachovnice přinese klubům i nemalé problémy.
Jedna dívka, žena nebo dorostenec rozhodně stačit nebudou. Vypadne-li vám ze sestavy „normální“ hráč, snadno jej nahradíte nějakým jiným „dřevákem“  :usmev: .
Vypadne-li vám povinná šachovnice, jste „v troubě“. Buď máte dostatek adekvátních náhradních možností, nebo prohráváte 1-0.
Domněnka, že postačí ještě „někdo“, je lichá. Na jednu povinnou šachovnici bude potřeba nejméně tří hráčů (hráček).

Vím, o čem mluvím (píši).
Aktuálně zažívám tradiční přednedělní kapitánsko-funkcionářské deprese  :usmev: . Na soupiskách dvou družstev, která sice hrají různé soutěže, ale ve stejném termínu, mám celkem 40 hráčů, z nichž je sedm uvedeno na obou.
Poslední dva roky se stále píše o Covidu. Jako by ostatní nemoci ani neexistovaly. Ale ony existují a ovlivňují i šachové zápasy.
Zdá se být nepravděpodobné, že má člověk problém „vybrat“ 16 hráčů ze 40 na jednu neděli?
Má.
Ani poměr 40:16 (celkový počet hráčů : hráči hrajícím zápas v jednom dni), který činí 2.5, nezaručí úspěšné postavení dvou sestav.

Pokud tedy vidím nějaký problém v povinné šachovnici, pak je to právě nedostatek náhradníků.

Na soupisce bude 20 hráčů. Z toho bude jedna povinná šachovnice+sedm „normálních“. Zůstává 12 náhradníků, z nichž dva (více?) budou dublovat povinnou desku.
Na „normálních“ sedm šachovnic tak zůstane jen deset náhradníků a to je podle mě málo.

Když už se chystají takové změny…
Nebylo by třeba začít uvažovat i o změnách tvorby soupisek?
Zvlášť v této „koronavirové“ době by se mnoha klubům dýchalo lépe, kdyby  mohly na soupisky zařadit více než dvacet hráčů. Klidně třicet nebo všechny kmenové hráče klubu  :usmev: .

Pokud je to příliš radikální, zkusme se zamyslet alespoň nad možností doplňovat (z kmenových hráčů) a měnit soupisky na náhradnických místech i během probíhající sezóny.
Je sice hezké, že za hráče, který zemře nebo ze zdravotních důvodů nemůže odehrát povinná dvě utkání, klub neplatí pokutu, ale tak nějak nikomu nedochází, že tím ubývá i náhradníků.
Zvlášť markantní to bylo a je v této sezóně.

 

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jim Vasilis

Přidám informaci ze svazového webu :
 
Aktualizace 10. 2. 2022:
S platností od dnešního dne je zrušena povinnost prokazovat očkování nebo prodělání nemoci na sportovních akcích. Šachové soutěže družstev se tak vrací ke svému normálnímu režimu!
Stále platí omezení počtu účastníků hromadných akcí, které se od 19. února zvyšuje na 500 (podrobnosti najdete zde a zde) a povinnost nosit ochranu dýchacích cest ve vnitřních prostorách (stále s výjimkou pro samotný průběh partie).

Jan Jílek

Díky, už je to uvedeno i ve zprávičkách napravo.

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x