Zdravý rozum v extralize?

O víkendu pokračovala dalším dvojkolem šachy.cz Extraliga. Ani tentokrát se mnoha týmům nevyhnuly problémy se skládáním sestavy. Covidová verze „omicron“ zaúřadovala a družstva byla nucena využít služeb náhradníků.

 

Tentokrát je zřejmě zbytečné soustředit se na výsledky, protože velká část šachové „rodiny“ se podivuje nad děním kolem zápasů pardubického týmu GASCO (o tom dále).

Některé týmy si o víkendu pomohly k většímu klidu, jiné naopak k neklidu  :usmev: . Podstatné je, že 1.Novoborský šachový klub i bez Davida Navary („Dubovova varianta :smich: ) a bez Nguyena (Tata Steel Chess Tournament 2022) ztratil jen bod za remízu v sobotním zápasu proti Moravské Slavii Brno a s 22 body suverénně vévodí tabulce šachy.cz Extraligy.

Nový Bor má devítibodový náskok a vypadá to, že jen „úskoky“ jiných týmů by jej mohly zastavit v jeho cestě za dalším titulem. Na opačném konci neúplné tabulky je Labortech Ostrava, klub, kterému fandím  :usmev: . Ani moje „fandovství“ jej však v letošní sezóně asi nezachrání od sestupu  :smutek: , protože jej čekají ještě dost silní soupeři a jako jeden z mála celků na konci tabulky má odehraných osm zápasů.

 


K týmu GASCO Pardubice.
Není to tak dávno, co si předseda svazu Martin Petr liboval, jak jsou šachisté rozumní v souvislosti s dodržováním vládním opatření v „koronakrizi“.
Pravda, v jedné nižší soutěži (okresní přebor) se našel jeden tým, který hráče soupeře nepustil ani do hrací místnosti jen proto, že nikdo z protihráčů u sebe neměl certifikát o očkování nebo prodělání Covidu (dále jen O-N) a to i přesto, že „nadřízený“ krajský orgán doporučoval odehrát soutěže v režimu „do 20 lidí“, kdy není třeba nic kontrolovat a i přestože bylo jasné, že v hrací místnosti nebude více než dvacet (šestnáct?) lidí.
Tady dostal zdravý rozum „na frak“, ale to bylo v době „předomicronové“ a snad by se i daly pochopit obavy domácích z nakažení.
Jinak jsem se však opravdu vždy setkal se zmiňovaným zdravým rozumem, tj.týmy se byly schopny domluvit.

Asi jen málokdo by čekal, že k něčemu podobnému může dojít i v naší nejvyšší soutěži družstev (šachy.cz Extraliga).
Přečetl jsem si „pozápasové“ vyjádření kapitána pardubického týmu Sergeje Movsesjana na jeho facebookovém profilu, zatím jsem nikde neviděl vyjádření kapitánky týmu DP Praha. Mohu kapitánu Pardubic věřit, ale také nemusím (já věřím), takže se raději pokusím se stručně popsat, oč vlastně v jeho vyjádření šlo.

Pardubice mají ve svém týmu neočkované hráče a k tomu ještě hodně dobré hráče: Viktora Lázničku a Zbyňka Hráčka. Kapitán Pardubic se podle svého vyjádření před dvojkolem spojil s kapitánkou DP Praha paní Přibylovou, aby si ujasnil, zda bude možné hrát v režimu „do 20 lidí“. Údajně mu to bylo telefonicky potvrzeno, ale v pondělí 24.1. mu volal předseda klubu DP Praha, že se v tomto režimu hrát nebude. Pokusy o přeložení zápasu byly marné.
Ve stejném termínu a na stejném místě hrálo ještě jedno pražské mužstvo, ale jejich zápas probíhal v jiné místnosti. Případný argument, že domácí nemohli zabránit divákům v přístupu na zápas a že by tak porušili pravidlo „do 20 lidí“ je celkem chabý. Ač není nikde výslovně uvedeno, zda mají přednost hráči před diváky či naopak, z logiky věci vyplývá, že pokud se dva týmy předem domluví na režimu „do 20 lidí“, pak je jasné, že domácí tým vpustí jen tolik diváků, aby tento režim nebyl narušen.

Sergej na svém facebookovém profilu popisuje, že neočkovaní hráči (s platnými PCR testy, které se však momentálně neuznávají) se dokonce dostali do hrací místnosti a byli rozhodčím připuštěni ke hře. Po protestech domácích hráčů a cca hodinovém dohadování uplatnil pořadatel (DP Praha) své právo a hráče z hrací místnosti vykázal.
Domácí tak rázem vedli 2-0.

Ve zpravodaji z tohoto extraligového dvojkola pak stojí následující (crtl+c a ctrl+v):

INFORMACE:
Udělujuji pokutu 35.000,- Kč družstvu GASCO Pardubice dle čl. 15 Rozpisu Extraligy za kontumaci
1. a 3. šachovnice, kdy se hráč napsaný v sestavě k partii nedostavil (sice byli hráči přítomni, ale
pořadatel je vzhledem k nesplnění O-N podmínek nevpustil do hrací místnosti, o čemž ale bylo
družstvo GASCO Pardubice informováno předem).
Tak, jako v minulých sezónách jsou pokuty udělovány vždy v maximální výši. O případném
prominutí či snížení pokuty rozhodne rozšířená STK po skončení všech soutěží.

Ponechme na chvíli stranou, zda se vše událo tak, jak popisuje Sergej Movsesjan (věřím, že ano, ale nemám k dispozici vyjádření druhé strany, takže jde opravdu jen o mou „víru“).

Fascinuje mě, za co vlastně dostaly Pardubice pokutu?
Hráči byli v hrací místnosti, Soutěžní řád neporušili a neporušili zřejmě ani Rozpis soutěže. Pokud je někde v rozpisu Extraligy zmínka o tom, že neočkovaní hráči nemohou hrát, pak se omlouvám za neúmyslnou dezinformaci.
Z tohoto úhlu pohledu je úplně jedno, zda se vše odehrálo tak, jak popisuje kapitán GASCA Sergej Movsesjan. Ze šachových „zákonů“ zřejmě Pardubice neporušily žádný.
Je tu však i vládní opatření, které není zcela jednoznačné a ani jeho výklad není jednoznačný. Toto vládní opatření sice zakazuje hrát „neočkovaným“, ale připouští možnost hrát za splnění určitých podmínek v režimu do 20 osob bez jakýchkoliv testů nebo certifikátů.

Předseda svazu nedávno správně apeloval na zdravý rozum, ale některým se ho asi nedostává.
Uvažujme, dnes už skoro každý, vyjma předsedy České lékařské komory doktora Kubka, ví, že očkování nechrání před nákazou (píši „nákazou“, nemluvím o průběhu nemoci) omicronem. Z tohoto úhlu pohledu je i ono vládní opatření nesmyslné a v podstatě je jen jedna možnost, jak se před omicronem chránit: nikam nechodit, s nikým se nestýkat.

 

Je velice pravděpodobné, že se mnoho lidí bez ohledu na očkování nebo prodělání nemoci nakazí při hraní šachů (já děkuji svému neznámému „dárci“, že ze mne udělal „plnohodnotného“ člověka  :smich: ), to snad chápou i hráči nebo funkcionáři DP Praha.

Otázkou pak zůstává, proč k celé situaci došlo? Vzhledem k výše uvedenému nevěřím, že šlo o zdraví, stejně tak nevěřím, že šlo o diváky.
Chtěl tak někdo potrestat „neočkované“ za jejich „nezodpovědnost“ nebo šlo o zisk extraligových bodů za každou cenu?
Pokud byl cílem zisk ligových bodů, pak bych se na místě funkcionářů DP Praha, ale i na místě hráčů, kteří za tento tým nastupují, styděl.
Jistě, tým DP Praha se striktně držel nesmyslného nařízení vlády a de facto nic neporušil, ale přece jen…body by se měly uhrávat za šachovnicí. Bavilo by vás získávat body takovým způsobem?
Mě tedy ne.

Jsem zvědav, jak celý případ vyřeší STK.
Opravdu dostanou Pardubice pokutu 35 000,- Kč za to, že ač byli jejich hráči přítomni na zápase, nebylo jim umožněno hrát?
Zdravý rozum???

 

 

 

 

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
28 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Honza Repák

Absolutní regulérnost soutěží dávno neexistuje a patrně ani nikdy neexistovala. Existovala by jedině, pokud by všechna družstva nastupovala celou sezónu v neměnných sestavách. V opačném případě už výměnou jediného hráče dochází k ovlivnění soutěže, kdy jsou někteří soupeři zvýhodněni, že proti nim nastoupí slabší sestava, zatímco jiní tento luxus nedostanou. Vadilo snad někdy někomu, že se sestavy měnily z důvodu jiných nemocí, pracovních či rodinných povinností, nebo prostě protože se některým zrovna hrát nechtělo? Fakt bych se tedy s prominutím neposral z toho, že by regulérnost najednou nějak zásadně trpěla zrovna kvůli tomu, že sestavami teď více hýbe kovid. Je to i zodpovědnost jednotlivých družstev, že si mají zajistit dostatek schopných náhradníků, anebo včas řešit případné odložení zápasů. Domlouvání si výsledků některých partií nebo celých zápasů, což je tak běžnou praxí, že se tím mnozí už ani netají, je mnohem závažnější ovlivňování soutěže, a toto nechce řešit nikdo, tak proč by najednou měl být strašný problém s více se měnícími sestavami? Buďme rádi, že se vůbec něco hraje.

Jaroslav Čáp

Vám se takové zápasy líbí?, viz např. tento (kvůli covidu): https://www.sachyuo.cz/?p=21259

Jaroslav Čáp

Nechci tapetovat tuto diskusi, ale např. info z mého bydliště:
31.1.2022
V době od 31. 1. do 4. 2. 2022 bude podatelna úřadu ve Velkém Poříčí PRO NEMOC UZAVŘENA. Úhrady za svoz odpadů, platby ze psů, ověřování dokumentů apod. bude možné zařídit opět až od 7. 2. 2022. Děkujeme za pochopení.
Proto nyní hrát šachy fyzicky naživo nepovažuji za rozumný nápad. I když sám v neděli jsem hrál a dělal rozhodčího v jednom zápase KP družstev.
 

Petr Janouš

Není spíše dobře, pokud se sejde 16 hráčů, kteří mají šanci zahrát si šachy? Kvůli tomu, že u některého klubu je část základní sestavy v karanténě, tak mají ti, kteří jsou zdraví a nejsou v žádné izolaci sedět doma na prdeli, aby s nemocnými drželi basu?

Jaroslav Čáp

V této době raději ano.

Jaroslav Čáp

Absurdní situace. V současné době (pandemie omikron, kdy bohužel čísla nakažených strmě stoupají) nepovažuji za rozumné, hrát nyní šachové soutěže družstev. Trpí tím regulérnost soutěže, ať jsou opatření jakákoliv. Pro mne navíc absurdní jev. V zaměstnání se musím vyrovnat s příslušným úředním nařízením ministerstva (aktualizované 1. 2. 2022) které mj. definuje riziko takto:

Rizikový kontakt = úzký přímý kontakt* bez použití ochrany úst a nosu** (ochranu  úst a nosu musí mít obě strany), v menší vzdálenosti než je 1,5 metru, delší než 5  minut. Rizikové není krátkodobé sejmutí ochrany úst a nosu (např. za účelem napití),  při kterém je dodržena vzdálenost minimálně 1,5 metru. 

*úzký kontakt = např. sdílení kanceláře, společná jednání, společné stravování,  společné cestování autem, sdílení domácnosti, společné neoddělené ubytování,  přímý fyzický kontakt či přímý kontakt s infekčními sekrety apod. Za úzký kontakt se  nepovažují např. krátkodobá míjení na chodbě, ve výtahu, ve frontách v kantýně,  krátkodobé předávání spisů, materiálů apod. 

Což ale v našich šachových soutěžích jaksi vůbec neplatí a vědomě se popírá. Nerozumím tomu. Nebo jsme snad my šachisti lidé se železným zdravím, jichž se tato nemoc vůbec netýká?
 

chess

Pane diváku, jeden hráč je neočkovaný musíte jít domů. Takže tady má svaz něco nedoděláno. Jak se divák dozví, v jakém režimu se právě hraje? Jak se dozví, že na extraligu může? Neměla by to být povinnost svazu dát za povinnost klubu, aby informoval fanouška? Ale na to se ve vyšších patrech nehraje, fanoušek je blb, který může sednout na MHD a jet hodinu zpátky domů, proč se chovat slušně a korektně, když toho blbá prostě nepustíme a řekneme mu nějaké zaklínadlo O-N. Fanousek: „já jsem O.“ Organizátor: jsme v režimu – 20. Fanoušek : ok, nevadí, jedu domů, díky panu Bohu (svazu) za online.

Vojtěch Plát

Že prý reprezentani měli výjimku a mohli hrát v prosinci bleskové MČR s PCR testem. Aha, že mi o tom nikdo neřekl ani slovo? A co to vydírání Unichessu, konkrétně smsky od Juraje Drusky? Martine Petře, jenom dodám, jak jste postupovali v mém případě v kauze Biolek. Rozhodně bych si přál vidět poprvé ze svazu spravedlnost a měření všem stejně. Protože DP se možná nezachovali hezky, když dali vědět 5 dní před zápasem, ale Unichess začal vydírat v sobotu večer před zápasem. To je spíš na poslání etické komisi na Fide, než nějakým ubožákům z STK, kteří by nejradši neřešili vůbec nic!

Ladislav Hajšman

Dovolím si také přispět. Nechci zde řešit postoj, že nebudu dodržovat pravidlo, když si myslím, že je špatné. Ani nechci řešit výklad, že je povoleno hrát neočkovaným na akcích do 20 účastníků. Toto vše je pro mě už za hranou, zdravý rozum je často zástupný argument nezodpovědných a nedisciplinovaných. Chci zde popsat jeden můj zážitek. Byl jsem hlavním rozhodčím loňského festivalu Zlatá Praha. Ano, stojí za ním DP a kapitánka DP Růženka Přibylová. Všichni účastníci turnaje, často i se skřípěním zubů, mohou potvrdit, jak důsledně jako ředitelka festivalu Růženka dbala na covidová pravidla. Každý den jsme jako prioritu řešili, zda všichni účastníci splňují požadavky a denně jsme vyvěšovali přehledy pro hráče, kdo a kdy má testem doložit svoje splnění podmínek O-N-T. Paralelně běželo v Pardubicich mistrovství ČR v rapidu družstev. Měl jsem v Praze půl den volna, jel jsem se tam podívat a mluvil jsem s účastníky. Ze svého subjektivního pohledu mohu říci, že péče o dodržování Covid pravidel byla na nižším stupni, bylo to spíše v rovině prohlášení a důvěry v tato prohlášení. Nemohu posoudit, co bylo správně. Nechci nijak poškozovat pardubické pořadatele. Prostě v tomto smyslu má DP laťku velmi vysoko a nedělní epizoda mi do toho zapadá. Je po mě těžko uchopitelné, že místo ocenění za prikladnost je spíše vnímán negativně.

Petr Stinger

Je docela zájímavé, že hráč Viktor Láznička který mohl hrát MČR v blesku, nemohl nastoupit proti DP Praha. Samozřejmě mohl zhruba v polovině roku onemocnět Covidem a mít na 6 měsíců potvrzení i když je to díky tehdejšímu počtu nakažení málo pravděpodobné. Nebo ho někde prostě na MČR v blesku pustil ačkoliv pravidla to neumožňovala.

Petr Stinger

No když má člověk konečně čas se kouknout na MČR v archívu ČT a tam myslím na čtvrtém místě Láznička a teď vidí zrovna tenhle hráč nemohl hrát proti DP Praha…  :usmev: 

Max

Žijeme v bláznivé době, kdy dodžování pravidel je chápan jako úmyslná podlost a vymýšlení toho jak pravidla jednostraně ohnout je selský rozum. A ti první tím prý dokonce rozdělují společnost. Šílené tohle číst v diskuzi natož v článcích.

Jan Jílek

Mě zaráží jiná věc. Trval tým DP i v předchozích domácích zápasech na O-N?

Meno

Neočkovaní měli jednoznačně hrát. Očkování nákaze vůbec nebrání, viz například testování ve firmách, kde se testují očkovaní i neočkovaní. Žádné vládní nařízení nezakazuje hrát neočkovaným.
Doufám, že dojde k opakování zápasů.

Martin Petr

Ahoj, mně můj zdravý rozum říká, že by se v extralize mělo rozhodovat na šachovnicích, a ne kontumacemi. Tak by to bylo fér. Nicméně, pravidlo O-N stále platí, přičemž zvlášť v extralize nelze očekávat, že počet lidí na zápase bude pod 20 a půjde uplatnit výjimka z pravidla O-N (přítomna je obsluha online přenosu, rozhodčí, kapitáni, hraje se v hotelech atd.). Abychom extraligu dál normálně hráli, musí se v téhle bláznivé době snažit všechny oddíly a i konkrétní hráči. Ať už budou pravidla jakákoli, společnost je dost polarizovaná. S posouzením, co se v zápasech Pardubic stalo nebo nestalo, by tak podle mě bylo dobré vyčkat, až emoce trochu vychladnou. A vyjádřit se musí přímí aktéři …

Miloš

Nesouhlasím.
Lidé se musí dozvědět, zda DP postupoval správně, zda rozhodčí v tom zápase postupoval správně, případně zda jiné zápase s ohledem na to, co se stalo, nebudou zpochybněny. Rozhodnout se musí rychle, smířlivě, shovívavě a pro vnější pozorovatele přijatelně. Nelze před průšvihem strčit hlavu do písku a na konci soutěže spočítat mrtvé.
Na posledním ME chyběli reprezentanti Láznička, Michalík, Worek. Chceme, aby na příští repre akci chyběli další, případně aby někteří šachisté raději hráli v jiných ligách?
Martine, prosím, probuďte se. Jste tady toho šerif.

Martin Petr

Nebojte, jsem probuzený a hlavu do písku nestrkám. Jen nehraju dnešní velmi častou hru, že všechno musí být rychle. Zvlášť lidový lynč bývá velmi rychlý, s tím, že se názory zakládají výhradně na JPP (jedna paní povídala). Taky je pro mě podstatné, aby rozhodnutí ŠSČR respektovala svazovou strukturu. Takže k téhle věci se nejdřív vyjádří STK jako řídící orgán soutěže. Ideálně do dalšího dvojkola, abychom předešli dalším případným sporům. Ale tlačit se na kolegy určitě nechystám, je důležité rozhodnout objektivně.

Petr Janouš

20 lidí v extralize dodržet lze (16hráčů, 2xnehrající kápo, 1x obsluha PC, 1x rozhodčí). Otázkou je, zda lze postupně doplňovaný článek „Informace k soutěžím družstev“ považovat za závazný předpis nebo zda je to jen subjektivní výklad protichřipkových nařízení. Asi by stál za zvážení závazný předpis – aby za hrací místnost byla označena jako způsobilá jen taková, umožnující režim do 20 lidí aby mohli nastoupit všichni ze soupisky. To, že hodně lidí v 1 místnosti může být epidemiologický problém bylo evidentní ještě před začátkem soutěže, takže by se nikdo neměl vymlouvat, že ho nenapadlo, že možná nepůjde odehrát několik zápasu v 1 místnosti. Naproti tomu to, že neočkovaným nebude stačit PCR test (o kterém se nám stále někteří snaží nabulíkovat, že dokáže odhalit nemocného nebo dokonce nakažlivého  :smichy-brecim: ) se dalo předvídat hůře.

Zdenek Cekal

„Takže k téhle věci se nejdřív vyjádří STK jako řídící orgán soutěže. Ideálně do dalšího dvojkola, abychom předešli dalším případným sporům.“
Rozhodnutí vyřešit problém do dalšího dvojkola chválím. Jen jste s tímto postupem měl seznámit šachovou komunitu i na svazovým stránkách https://www.chess.cz/
aby se zamezilo zbytečným spekulacím o regulérnosti soutěže. Precedens, „jak přijít snadno k bodům“ dle návodu DP Praha, se nesmí opakovat. O výsledku partie(í) nechť vždy rozhodne boj za deskou, nikoliv intriky umožněné „skulinami“ v „anticovidovém reglementu.“

Miloš

Luboši, velmi oceňuji Váš přístup k tomuto tématu.
Zatím to opravdu vypadá, že si DP chtěl přijít k bodům, ale nezatracujme jej před nějakým jejich vyjádřením. Celý případ měl dohru v neděli, kdy oba nepřipuštění hráči nastoupili k dalšímu zápasu. Navíc okolnosti, které tomuto zápasu předcházely (Unichess – GASCO), byly rovněž za hranou.
Pro zklidnění situace a následného usmíření některých účastníků by bylo dobré, aby STK případně vedení Svazu nyní pracovali velmi rychle a citlivě.

28
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x