Šílenci v Berlíně

Posledními koly ve skupinách pokračoval turnaj FIDE Grand Prix 2022 v Berlíně. Ve dvou skupinách už známe postupující, v dalších dvou rozhodnou dnešní tiebreaky.

Absolutní šílenost předvedli v „A“ skupině dva hráči, kteří už nemohli postoupit. Griščuk měl bílé figury s Bacrotem.
Pánové rozehráli Richter-Rauzerův útok v sicilské a ani doma s počítačovým „poradcem“ nebylo jednoduché orientovat se ve spleti variant, které na šachovnici vznikly.

Bacrot v 15.tahu místo obvyklého 16. … g6 zahrál dámou na c5 (15. … Dc5) a bílý se správně vyhnul výměně. Ve 20.tahu šel Griščuk věží na g5, bílý napadl dámu a tah vypadá celkem v pohodě.
Přesto počítač hlásí, že jde o chybu (20.Vg5??) a dokonce hrubou  :usmev: . Černý dámou ustoupil a ani on neviděl fantastický tah 20. … Jxe4!! .
Spočítat jeho důsledky není až tak těžké, ale najít ho už těžké je, protože to na první pohled vypadá, že černý přijde o dámu.
Podobná věc se stala bílému ve 25.tahu, kdy Griščuk ustoupil dámou z hrozící vidličky (25.Dd4). Přitom vůbec nemusel ustupovat.
Ve složitých pozicích pak nehrál bílý nejpřesněji a černý měl dobré šance na remízu. Ty zahodil až tahem 69. … Dc5??.

Šílená partie založená na taktice. Pokud si ji budete přehrávat, uvědomte si, že většina variant v komentářích je „z hlavy“ Stockfishe.

 

 

Ve druhé partii této skupiny mezi Jesipenkem a Nakamurou se hrálo o postup. I tady se hrálo dost ostře a oba soupeři se dostali do časové tísně, v níž Jesipenko neviděl (nebo špatně vyhodnotil) tah 36.Dxc4, po kterém by měl černý velké problémy.

 

 

Nakamura se po remíze stal vítězem skupiny A““ a postupuje do vyřazovací fáze.


 

Ve skupině „B“ jsem tipoval za vítěze Fedosejeva.
Nevěřil jsem, že by Wojtaszek mohl černými proti Oparinovi vyhrát a „trefil“ jsem se  :usmev: . Byl to Wojtaszek, kdo musel bojovat o remízu, ale nakonec mu to vyšlo, remis.

Můj „favorit“ skupiny Fedosejev stál po zahájení dobře. Pak ale asi přecenil svou pozici a když se odhodlal k výměně dam, zbývalo Rapportovi už jen dokázat, že takové pozice mu nečiní potíže.

 

 

Rapport svým vítězstvím odsunul Fedosejeva až na třetí místo.
Po šesti kolech „nasbírali“ Wojtaszek a Rapport tři body a dnes se utkají v boji o postup.


 

Ve skupině „C“ bylo o postupujícím rozhodnuto už po pátém kole.
Postupující Aronjan si tak nemusel „honit ego“ a relativně pohodová partie Aronjan – Dubov skončila ve 21.tahu remízou.

Ve druhé partii se utkali Vidit s Keymerem. I jejich partie skončila smírem, ale až v 73.tahu.

Zatímco někteří budou hrát tiebreak, ti, kteří postoupili, si dnes mohou odpočinout a věřím tomu, že Nakamura s Aronjanem si tuhle příležitost nenechají ujít  :usmev: .


 

Vedoucí hráč skupiny „D“ Wesley So stál sice s Harikrishnou o něco lépe, ale v koncovce zřejmě nechtěl riskovat, že by mu do pozice mohl naskákat černý jezdec, tak se raději spokojil s „vrabcem (pěšcem) v hrsti“ a partie skončila remízou.

 

 

Této remízy využil Leinier Dominguez Perez, který se výhrou nad špatně hrajícím Širovem dotáhl na Soa.
Širovovi se partie moc nepovedla a od začátku se hrálo jen na jednu (Širovovu) branku.

 

 

I ve skupině „D“ tak rozhodne až dnešní tiebreak, zda postoupí So nebo Dominguez.

V tiebreaku se soupeři utkají nejdříve ve dvou rapid partiích s tempem 15+10. Pokud nebude rozhodnuto, následují dvě bleskové partie 3+2 a když ani ty nerozhodnou, přijde na řadu armaggedon.


 

Web turnaje

Online na chess24.com

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x