Páteční finále

Turnaj Airthings Masters dospěl do finálové části, v níž se utkávají Carlsen s Nepomňaščim. Kromě tohoto finále ještě jedna informace: FIDE zrušila konání 44.šachové olympiády v Rusku.

 

V online finále turnaje Airthings Masters se včera mnoho neudálo. Oba hráči se dost dobře znají, takže ani moc nepřekvapuje, že všechny čtyři rapid partie finálového zápasu skončily vcelku korektními remízami.

Tedy ty první dvě byly zcela vyrovnané, ve třetí partii „vidí“ Stockfish 14 nějakou pofidérní výhodu bílého (Carlsen) po tahu 32. … De5 (resp. 34. … De5), ale zřejmě to nebylo až tak horké.

 

 

Rozhodnout mohla čtvrtá partie, ve které Nepo obětoval kvalitu a pak ještě celou věž za postup b-pěšce k poli proměny. Těžko říct, proč Carlsen zahrál 37. … Dc7 s rovnou hrou místo 37. … Db8! . Vůbec bych se nedivil, kdyby šlo o „umyšnutí“  :usmev: .

 

 

Rapid partie nerozhodly, takže o vítězi turnaje bude rozhodovat tiebreak, resp. armageddon.

Když si člověk nepřečte pořádně propozice, chybuje v jejich výkladu  :usmev: . Finále se hraje na dva zápasy složené ze čtyř rapid partií. Omlouvám se za chybu.
(The players in the Finals will play 2 matches against each other over 2 days, one on each day.)

První zápas: Carlsen – Nepomňašči 2-2

Odkazy:

Web turnaje
Online přenos


 

Mezinárodní šachová federace dnes oznámila své rozhodnutí, že 44. šachová olympiáda, jedna z jejích stěžejních akcí, se nebude konat v Rusku. Toto mistrovství, v němž po dva týdny soutěží týmy z přibližně 190 zemí, se mělo konat v Moskvě od 26. července do 8. srpna.

Takto začíná zpráva na webu FIDE. Dále se ve zprávě uvádí, že se v Rusku nebude konat ani 93.kongres FIDE, který měl být součástí olympiády a na kterém se mělo volit i nové vedení FIDE.
FIDE hledá jiné místo a jiný termín.

Celkem „zábavná“ je věta:

However, the rapidly deteriorating geopolitical situation has forced the FIDE Council to make this difficult move. During its extraordinary meeting, held today, Friday, February 25, it was decided that all official competitions planned would be moved from Russia.“

(„Rychle se zhoršující geopolitická situace však donutila Radu FIDE k tomuto nelehkému kroku. Na svém mimořádném zasedání, které se konalo dnes, v pátek 25. února, rozhodla, že všechny plánované oficiální soutěže budou z Ruska přesunuty.“)

Na tomto diplomatickém vyjádření je vidět, že v čele FIDE stojí Rus Dvorkovič  :usmev: . Být v čele někdo jiný, možná by to vyjádřil jinak, třeba takto:

 

 

 

 

 

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x