O bod

Posledními třemi koly skončil v pondělí online turnaj Aimchess Rapid. Známe osmičku postupujících a dnes se můžeme těšit na zajímavé vyřazovací zápasy.



 

Jan Krzysztof Duda si bez problémů pohlídal nejen postup, ale i první místo v základní části.
Spolehlivě postoupili i další hráči: Gukesh D, Mameďarov, Erigaisi, Carlsen. Postoupil i Abdusattorov, který v posledních třech rundách dvakrát prohrál, ale stačilo to.
I Rapport udržel sedmou příčku, když se mu s indickým triem Erigaisi, Vidit a Gukesh podařilo vybojovat padesát procent bodů (výhra, remis, prohra).

Tragédem se může směle nazývat Giri. Ještě po dvanáctém kole byl na postupovém osmém místě, ale nakonec jej přeskočil Vidit.
Giri si však za to může sám. V nedělním dvanáctém kole dal například za remízu partii proti Naroditskému (USA) už ve 25.tahu v pozici, která byla přinejmenším za Giriho dobře hratelná a spíše lepší.

Giri se moc „nesnažil“ (samozřejmě se snažil, ale moc mu to nešlo  :usmev: ) ani v posledních třech kolech.
S Davidem Antónem se černými k ničemu nedostal a partie skončila korektní remízou. V předposledním kole narazil na Carlsena a i když měl Anish bílé figury, Carlsen jej k ničemu nepustil a hráči se rozešli smírně.

Zatímco Giri „plácal“ remízy, Vidit dotahoval. Ve třináctém kole přehrál svého krajana Adityu Mittala. V dalším kole sehrál s Rapportem známou španělsko-berlínskou „odrhovačku“ s poskakováním dam po polích  e4-d4 a e6-d6 (remíza) a v posledním kole trochu se štěstím porazil Davida Antóna.

 

 

Vidit bodoval, Giri bojoval.
V posledním kole sehrál oboustranně dost „nervózní“ partii s Erigaisim.
Ze zahájení vyšel bílý (Erigaisi) lépe, pak však neviděl (nebo nechtěl?) zisk materiálu (21.Sb3? ; 21.a3 +-). Erigaisi odevzdal dámu za věž a lehkou figuru, ale Giri neměl svůj den a po několika chybičkách a chybách si tři body za vítězství připsal Arjun Erigaisi, čímž způsobil radost svému krajanovi Viditovi.

 

 

O pouhý bod tak Vidit předstihl Giriho a poprvé v historii těchto online turnajů se probojoval mezi osm nejlepších hráčů.

 

Konečná tabulka základní části:

 

 

V dnešním čtvrtfinále uvidíme od 18:00 dvojice: Duda-Vidit, Gukesh D-Rapport,Mameďarov-Abdusattorov a Erigaisi-Carlsen.

 

Online na chess24.com

 

Náhledové foto: Anish Giri v online vysílání na chess24.com

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x