Falešný prorok

Po druhé partii zápasu o titul mistra světa mezi Ting Li-ženem a Janem Nepomňaščim musím  konstatovat, že mé „predikce“ jsou scestné 🙂 .
Tedy aspoň se tak jeví.
Domníval jsem se, že čínský GM ví (věděl), co dělá, když v první partii zápasu hrál tahy, které se nedaly považovat za přímo remízové. Ani ve druhé partii se nesnažil o „placku“, což je pro mě malé bezvýznamné plus, protože alespoň v něčem jsem se „trefil“ .
Ale jinak svou hrou kandiduje na okamžitý vstup do klubu „šachanistů“ .

Když v první partii Nepo vypustil výhodu, nijak mě to nepřekvapilo. Říkal jsem si: ‚Ting udrží cokoliv…‘

A také jsem tomu věřil  :usmev: .
Proto mě ve druhé partii zápasu nijak nevzrušoval čtvrtý Tingův tah 4. h3!? .
Giri poznamenal, že v tom vidí Rapportův rukopis (Rapport, sekundant Ting Li-žena), a Honza Repák vyslovil podezření, zda se náhodou nějakým způsobem nepodílím na Tingově přípravě zahájení.
Ne, nepodílím, ale pravda je, že jsem po 4. h3 také uvažoval o tom, zda se do boje o titul nezapojil Honza nebo nějaký můj známý  :smich: .

Po vzájemném ujištění, že ani jeden z nás v tom nemá prsty, jsme stejně jako Giri usoudili, že za vším stojí Rapport.

Tah 4. h3 možná není nejlepší, ale docela jistě po něm nestojí bílý hůře. Bílý si může dovolit zahrát cokoli, a to dokonce už v prvním tahu, přesto jen tak neprohraje. Jen podotknu, že kdyby tah 4. h3 pocházel z mé „dílny“, jistě by následoval i nedobrý tah 5. g4 místo 5. e3  :usmev: .
Nepomňašči se podivného zahájení bílého nezalekl. Dokonce se rozhodl hrát „mírně“ riskantně a tahem 11. … Ja5!? přechodně obětoval pěšce.
Ale Ting si jej nevzal a raději dal přednost klidnému 12. Jxf6. Dobrý tah a kdyby černý reagoval „logicky“ 12. … Dxf6, bílý by byl v pohodě.
Jenže Nepo viděl dál a na f6 vzal pěšcem. Rozbil si přitom pěšce, ale otevřel si g-sloupec pro tlak proti bílému králi.
Zajímavé je, že Giri a jiní komentátoři by dále údajně hráli podobně jako Ting  tah 13. e4 . Tedy zajímavé především pro mě, protože tohoto tahu bych se bál a i Stockfish 15 „tvrdí“, že bílý měl lepší pokračování.
Tah 13. e4 se mi nelíbil, protože pak je centrum bílého „pod palbou“ a jak se ukázalo v partii, po 13. … c4  s další velkou rošádou a tlakem po g-sloupci proti rošádovému postavení bílého může být černý spokojen.

Po 13. e4 už bílý tahá za kratší konec.
Najednou jsou černí pěšci na dámském křídle nebezpeční, černý střelec na b7 kontroluje diagonálu a8-h1 a ani otevřený g-sloupec se bílému v budoucnu asi nebude líbit.
Přesto však tah 13. e4 asi není hlavní příčinou porážky bílého. Šachové programy označují za „rozhodující“ chybu bílého až tah 23. Jf3 . Pravda je, že pak už se pozice bílého „sype“, protože bílý nemá jak zastavit c-pěšce, ale ani po počítači doporučovaném 23. Jxh7 se mi pozice bílého nezdá být „okay“.

Mně se nepozdává tah 17. Sd3, který mi přijde až moc optimistický. Ani po ústupu krále z g-sloupce (Kh1) by bílý neměl lehký život, ale pozice se snad ještě držet dala.

Špatně sehraná partie Ting Li-žena.
Kdybych to hrál já, nebo nějaký jiný „šachanista!“ (=salát), dalo by se přimhouřit oko, ale od špičkového velmistra se čeká více.

 

 

V článku k první partii jsem „komentoval komentář“ uživatele „krakena“ slovy:

„…Možná se pletu, ale já viděl silného Tinga, který nechce hrát „placaté“ šachy.
To ovšem neznamená, že Nepa porazí. Nepo je velmi dobrý a zkušený hráč, možná i lepší než Ting. Ale myslím si, že Ting má větší vnitřní sílu a z toho důvodu jej favorizuji. …“

Musím konstatovat, že část mého komentáře je sice pravdivá (… Tinga, který nechce hrát „placaté“ šachy….) , ale zbytek je „falešné proroctví“  :smich: .

 

 

Pravdivější je spíše další můj komentář, kde konstatuji, že Tingovo vyhýbání se zjednodušení nemusí být nějakým „vyhýbáním“ , ale jeho špatnou hrou.

V každém případě to zatím vypadá, že absolutně nerozumím Tingově rozpoložení, takže berte má „proroctví“ jako falešná  :smich: .

Dnes je na pořadu první volný den, takže Ting Li-žen bude mít šanci „dát se dohromady“.
Snad této příležitosti využije, protože by bylo velmi smutné, kdyby zápas skončil předčasně.

 

Odkazy:

Oficiální web
Online na chess24.com
Online na lichess.org

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
4 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Remcik z Banika

V pondělí prorok, v úterý falešný prorok a zítra ve středu již možná opět prorok.   :usmev:  Věřím, že se Ding otřepe a bude kousat.

David Navara

Nepokousán Dingem?! Pokud vím, nekouše Ding, ale dingo!

Remcik z Banika

Nebezpečnější než pes dingo je Ding. Šachově? Nepochybně.

jaroslav hadrava

Na falešné proroky jsme v těchto končinách zvyklí. Ale aby se falešný prorok omlouval, to jsem snad ještě nezažil.   :mrknuti: 

4
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x