Letem světem…

Jen týden zbývá do zahájení Pražského mezinárodního šachového festivalu, pravděpodobně nejreprezentativnější šachové akce v ČR, v rámci které se kromě uzavřených turnajů bude konat i open turnaj, do nějž je přihlášeno necelých 400 hráčů (aktuálně 381).
Ještě týden, ale mezitím se hraje a hrálo i jinde, a nejen v Evropě.

 

V Las Vegas se od 8. 6. do 12. 6. konal zajímavý open s názvem 1000GM 2023 Las Vegas Super Swiss.
Když vidíte takový název a víte, že se hraje ve Vegas, čekáte super cenový fond  :usmev: .
Celkový cenový fond byl 25 000 dolarů, což jistě není málo, ale také to není nic, z čeho by se člověk posadil na zadek.
Zajímavé však byly podmínky.
Pokud jsem to dobře pochopil, tak tohle „US GM/WGM Foreign 2050+ FIDE: Free“ si vykládám, že GM, WGM a zahraniční hráči s ratingem 2050+ hrají zdarma, ale američtí IM a WIM si zaplatí stejně  200 dolarů  :usmev: , protože o řádek níž stojí: „US IM/WIM, Foreign u2050 FIDE: $200„.
V devítikolovém turnaji hrálo 72 hráčů a z toho jedenáct velmistrů. Nejvýše nasazeným byl Hans Niemann s ratingem 2695, ve kterém však ještě nemá započten „dubajský pokles“ o sedmnáct ELO bodů.
Niemann svou roli favorita potvrdil, když společně s Antipovem, hrájícím pod vlajkou FIDE, nasbíral sedm bodů. V rozstřelu (blicky) pak Antipova porazil 1.5-0.5 a stal se vítězem turnaje.

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results


 

V USA mají všechno „super“ a velké  :usmev: .

Zatímco ve Vegas bojovalo o pouhých 25 tisíc dolarů 72 hráčů, tak v St.Louis hrálo deset hráček o cenový fond ve výši 180 000 dolarů a to neměl turnaj v názvu žádné „super“  :usmev: .
Když se řekne Saint Louis, znalému šachistovi okamžitě „naskočí“ Sinqufield Cup. Známý turnaj a bohatě dotovaný. Asi nikoho nepřekvapí, že má v názvu jméno mecenášů kulturního, společenského a sportovního života v St.Louis.
Nepřeháním, stačí se podívat, co vše rodina Sinquefieldů sponzoruje (dotuje).

Od 3. 6. do 12. 6. bojovalo deset hráček o krásný cenový fond v turnaji Cairns Cup 2023.
I tento ženský turnaj je spjat s mecenáši šachového klubu v St.Louis, protože nese jméno doktorky Sinquefieldové za svobodna  :usmev: .

Turnaj nakonec dohrálo jen devět hráček, protože Humpy Koneru pro nemoc z turnaje po čtvrtém kole odstoupila. To celkem nelibě nesly Alexandra Kostenjuk a Nana Dzagnidze, které s Koneru vyhrály. Na sociálních sítích se obě podivovaly nad tím, že se jejich partie anulují, ale je to v naprostém souladu s pravidly.

Turnaj byl velmi silně obsazen ze světové špičky nechybělo mnoho jmen (snad jen čínské a ruské hráčky, sestry Muzyčukovy a pár dalších  :usmev: ).
V silné konkurenci předvedla svůj životní výkon čtyřnásobná mistryně USA Anna Zatonskih. V turnaji měla nejnižší rating, ale v konečném hodnocení měla krásných šest bodů z osmi partií a neprohrála ani jednu partii. Na své dolarové konto si připsala 45 000 amerických penízků a to je pěkná suma i na naše poměry  :smich: .

Mimochodem, manželé Sinquefiledovi financovali mimo jiné i přesun Světové síně slávy do St.Louis. Doporučuji prohlédnout si jména, fotografie a popisky nejen na webu Světové síně slávy, ale i na webu Americké síně slávy, protože tam najdete jména, která nebudou znát asi ani historikové  :usmev: (samozřejmě Lubomíra Kaválka zná každý).

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results


 

Z právě probíhajících turnajů mě zaujalo Mistrovství Malediv  :usmev: .
Nejde o žádný silný turnaj, naopak. V patnáctikolovém turnaji hraje 65 hráčů, z nichž více než polovina nemá ani mezinárodní rating a tomu také odpovídá úroveň některých partií.
V turnaji však hrají i dva FIDE mistři (ratingy: 2001 a 1823) a kupodivu nejsou v čele. Oba dva v průběhu turnaje prohráli se sedmnáctiletým Bin Yazeedem Mujahidem (rating 1533).
Ovšem pokud jsem tady nedávno psal o mistrovství Mongolska a o tom, že tamní hráči mají podhodnocené ratingy, tak tady se mi zdají být ratingy nadhodnocené.
Viz hezká ukázka „šachanistické kombinace“.

 

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Online na lichess.org


 

V Asii ještě na chvíli zůstaneme.

Do Indie se na turnaj 14th KIIT International Chess Festival – 2023 vypravil slovenský GM, kterého dobře známe i u nás, Mikuláš Maník. V silném turnaji hraje 296 hráčů a Miki je jedním ze 14 velmistrů.
Po čtyřech kolech má čtyři body, ale doposud „fasoval“ jen hráče s ratingem pod 1800. V pátém kole už jej ale čeká ruský GM Savčenko.

Výsledky na chess-results


 

Hraje se i v České republice.
Turnaj Teplice Open, který naši zemi nechvalně proslavil po celém světě, má odehrána čtyři kola.
V čele je trojice hráčů se stoprocentním bodovým ziskem: Vlastimil Babula st., Frederik Svane a Samir Sahidi.

Výsledky na chess-results


 

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
6 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
kraken8

Já to pochopil tak, že u2050 je under2050, tzn. s Elo pod 2050 platí těch 200 dolarů.

kraken8

Aha, tam je čárka xd

kraken8

Jj, já se do toho zapletl xd

Vojta Plát

Mě tam dokonce zvali, je tam víc turnajů za sebou.
 
Mají svoje stránky:
 
https://1000gm.org/
 
Třeba příští rok, kdo ví 🙂

Jim Vasilis

Neúčast sester Muzyčukových měla svůj důvod – v Batumi sehrály zápas proti dvojici Gruzínek, šlo tedy vlastně o dva zápasy na 6 partíí a oba skončily 3:3. Akci organizovala FIDE jako určitý druh kompenzace, poněvadž se Anna a Marija Muzyčukovy nechtějí nebo nemohou zúčastnit turnajů ženské Grand Prix.
 

6
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x