Spiknutí?

Včera pokračoval zápas o titul mistryně světa mezi obhájkyní Wenjun Ju a vyzývatelkou Tingjie Lei. Hrála se jedenáctá partie a do konce zápasu v klasickém tempu už chybí jen jedna partie.

V Bielu byl na chvíli (doufejme 🙂 ) sesazen z prvního místa David Navara. Hráče na turnaji Biel International Chess Festival dnes čeká třetí disciplína jejich triatlonu-bleskový turnaj, který může, ale také nemusí ovlivnit celkové pořadí. V neděli pak je na programu „Velmistrovského triatlonu“ volný den a v pondělí se pokračuje v „klasickém“ turnaji pátým kolem.

 

Jedenáctá partie o titul mistryně světa mezi Wenjun Ju a Tingjie Lei skončila remízou.
Ze hry obou hráček je cítit blížící se konec zápasu, žádná nechce udělat zbytečnou chybu a hraje se celkem opatrně.

Náš spolupracovník (a vrcholný „šachanista“  :usmev: ) Honza Repák to považuje za spiknutí, jehož původce je údajně Magnus Carlsen a čínské hráčky jej v tom podporují  :usmev: . Cílem „spiknutí“ by prý mohlo být dokázat, že klasické tempo hry je už přežité a zbytečné, protože se nakonec stejně všechno rozhoduje v partiích hraných zkráceným tempem.

Samozřejmě o spiknutí nejde, ale já osobně s takovou myšlenkou (zkracování tempa hry) souhlasím.
Kolik zápasů o nejvyšší titul skončilo v posledních letech v „normální hrací době“ (tedy, že nerozhodoval tiebreak)?
V roce 2014 Carlsen porazil Ananda, pak remíza Carlsena s Karjakinem (2016, v normální hrací době), remíza v zápase Carlsen-Caruana (2018),  v roce 2021 výjimečně porazil v klasice Carlsen Nepomňaščiho a v roce 2023 se sice málo remizovalo, ale zápas Nepomňaščiho s Tingem Li-ženem skončil také nerozhodně.

V ženském šachu je to trochu jiné, ale stejně… V roce 2016 porazila Hou Jifan Marii Muzyčuk, rok 2017 a vyřazovací turnaj 64 hráček, v jeho finále remizovaly Zhongyi Tan a Anna Muzyčuk. V roce 2018 zvítězila Wenjun Ju s Zhongyi Tan v zápase na deset partií, v roce 2019 opět vyřazovací systém a remízové finále mezi Wenjun Ju a Katerynou Lagno, no a v roce 2020 Wenjun Ju obhájila svůj titul v zápase s Gorjačkinou, ale až v tiebreaku.

Spiknutí to není, ale něco na tom bude. Za pár let si na klasické tempo ani nevzpomeneme  :usmev: .

V předposlední, jedenácté, partii zápasu měla bílé figury Tingjie Lei, Wenjun Ju měla (logicky  :smich: ) černé.

Bílá zahájila tahem 1. e4 a hrála se Hra dvou jezdců v obraně. Lei nešla do žádných „divočin“ po 4. Jg5 nebo 4. d4, ale zvolila si klidné 4. d3.
Černé se podařilo prosadit tah d5 a umístila na toto pole svého jezdce, hra bílé pak byla založena na tlaku na pěšce e5.

Pozice byla zhruba v rovnováze, ale přece jen se mi zdálo, že černá má lepší perspektivu. Pěšce na e5 si Ju spolehlivě pokryla a nastoupila pěšci na královském křídle. Lei toho už víc z pozice asi vyždímat nemohla. Pěšec e5 stál na černém poli  a bílá se svým bělopolným střelce už neměla jak zvyšovat na něj tlak. Byla to černá, kdo diktoval charakter hry, ale ani ona neměla moc šancí dále zesilovat svou pozici. Měla sice prostorovou převahu a hrozba postupu f-pěšce vypadala nadějně, ale při správné obraně se bílá neměla čeho obávat.

Lei vymyslela plán s převodem krále na dámské křídlo (33. Kf1). Šachovému motoru se tento plán moc nezamlouvá a dal by přednost tlaku po e-sloupci, ale nemám pocit, že by byl plán bílé nějak špatný. Ano, pochod krále je zdlouhavý, ale v uzavřené pozici by to nemělo hrát žádnou roli.

Stockfish 16 doporučuje jako odpověď za černou místo 33. … Kg7 raději tah 33. … Sg7 s myšlenkou převodu střelce na f8 nebo h6 a pole f6 by bylo určeno černému jezdci. V takovém případě by se bílá musela vzdát svého plánu na převod krále na dámské křídlo a asi by trochu trpěla, ale nic tak hrozného by se jí nedělo.

Ju se podařilo dotlačit e-pěšce až na e3 a Lei udělala chybičku (38. Jxe3). Přiznám se, že tah 38. … Sg5, který mohla Ju zahrát, jsem vůbec neviděl (a neviděly ho asi ani hráčky). Až „všechytrý“ Stockfish ukazuje, že po přechodné oběti střelce se mohla dopracovat černá k určité výhodě.
Ju s necelými šesti minutami na hodinách zahrála celkem rychle 38. … Vhe8, po čemž se na e3 vyměnili nejen jezdci, ale i věže a hra přešla do koncovky dam a nestejných střelců, v níž hráčky opakovaly tahy a partie skončila remízou.

 

 

Před poslední partií zápasu je tak stav stále vyrovnaný. V poslední hře bude mít bílé figury Wenjun Ju a bude zajímavé sledovat, co se bude dít.
Zkusí Ju využít malé výhody bílých figury?

 

Odkazy:

Web MS
Online na chess24.com
Online na lichess.org


 

David Navara byl na Biel International Chess Festival sesazen z prvního místa.
(Ne)zaslouženě  :usmev: .
Nezaslouženě z pohledu Davida, který v poslední době hraje vynikající šachy, zaslouženě z pohledu Vincenta Keymera, který má rating jen o jeden bod vyšší než David Navara, ale v tomto turnaji hraje ještě o chloupek lépe. Včera si „na opasek zavěsil další skalp“ hráče z klubu 2700+, když porazil Yua.
Keymer sám má rating skoro 2700, takže na jeho výhrách není nic divného. Za povšimnutí však stojí, jak Keymer vyhrává.
Pamatuji doby, kdy hrál skoro celou partii dobře, ale pak selhával v koncovkách. Nyní jsou koncovky naopak jednou z jeho nejsilnějších zbraní. Yua prostě přehrál už v zahájení a když k tomu přidal výbornou techniku, mohl se radovat z výhry.

 

 

Ve čtvrtém kole měl David Navara černé figury proti Bogdanu Deacovi a krátká partie skončila remízou už ve 24. tahu, když hráči opakovali pozici.

 

 

Remíza černými nikdy není špatná a v tomto případě určitě ne, protože dnes čeká hráče bleskový turnaj, jehož výsledky se také započítávají do celkového pořadí. David je dobrý blicař, takže šanci určitě má a po těžké partii s Erigaisim a dlouhé partii s Moussardem ve třetím kole se malý odpočinek hodí  :usmev: .
Navíc má David v závěru turnaje celkem těžký los. V pondělí hraje s Keymerem, pak dostane dva ratingově nejsilnější hráče – Yua a Lea.

 

Pohodovou remízou skončila partie Moussard-Amin, ve zbylých dvou partiích bodovali bílí.
Quang Liem Le si stále udržuje těsný kontakt se špicí tabulky. Arjun Erigaisi proti němu v jedné chvíli málem vyrovnal hru.
Málem…  :usmev:

 

 

Výsledky a los dalšího kola:

 

Křížová tabulka triatlonu (screenshot z chess24.com):

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Program „triatlonu“
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com (od 14:00)


 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
5 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Honza Repák

Dobrá zpráva Luboši, roste ti sledovanost a zjevně už tě čtou i v Číně. Bojovnice si vzaly kritiku k srdci a rozsekly zápas ještě ve vážném tempu.   :smich: 

David Navara

Mezi osmičkou soutěžících není nikdo, komu by nešly bleskovky. Spát před tímto turnajem pět hodin není ideální, ale třeba se mi po snídani ještě podaří usnout. Kola asi budou začínat současně s otevřeným turnajem, takže očekávám, že se akce protáhne. Je otázkou, zda se dnes odpoledne předávkuji zeleným čajem, nebo hroznovým cukrem. A z hlediska celého turnaje je možné s napětím sledovat, zda mi dříve upadne spodní knoflík na saku Grand Chess Tour, nebo horní na svazové reprezentační košili. Šachy mohou být zajímavé i pro ty, kteří je nehrají.  :usmev: 
Pokud jde o zápas o mistryni světa, je logické, že se hraje v červenci. Ju (Wenjun) by se teoreticky měla číst Ťü, ale pokud vím, sama někdy uvádí „Džu“ nebo něco podobného. Takže Džu plus Lei je téměř July, tedy červenec!

Petr Kraus

Dobrý den pane Navara = držím vám pálce. Místo zeleného čaje bych doporučil zkusit bylinný čaj heřmánek   :usmev: 

David Navara

Děkuji! Koupil jsem si zelený a mátový čaj. Ráno před bleskovým turnajem jsem si chtěl udělat mátový čaj a případně si ještě zdřímnout, ale popletl jsem krabičky.

5
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x