Trénujete?

Nezáludná otázka, jejímž cílem není zjišťování stavu věci (=tréninku), ani snaha o „vyprovokování“ horečnaté tréninkové aktivity.
Doba covidu a karantén je, zdá se, už definitivně pryč, tedy alespoň do doby než přijde něco jiného 🙂 , ale přece jen se najdou lidé, kteří jsou z různých důvodů nuceni trénovat „na dálku“ .
Jak trénujete vy?
Postaru „rádiově“ (tj. díváte se na poskakující panáčky a posloucháte něčí více, či méně příjemný hlasový doprovod), nebo už jste „modernizovaní“ a kromě pajduláků vidíte i „mluvící hlavu“ ?

 

Nemyslím si, že následující řádky budou nějak překvapivé, spíše se domnívám, že dnes už jen opravdový bloud sleduje „rádiový“ trénink, jak jsem jej popsal v úvodu. Ne, že by to bylo až tak špatné, ale přece jen to má své mouchy  :usmev: .

V prvé řadě je to nepraktická interakce, za předpokladu, že možnost interakce vůbec při „rádiovém“ tréninku je. Trénuje-li někdo přes Youtube (Twitch atp.), mohou mu členové skupiny psát různé vzkazy do chatu. Tady vzniká malý (nebo spíše velký) problém. Komentující člověk si otázky nebo připomínky nemusí vůbec všimnout a když si jí všimne, často je v analýze už o několik tahů „jinde“.


 

O prázdninách jsem měl několik „tréninků“ s jedním chlapcem ze Švýcarska. Byl tu s rodiči na dovolené za prarodiči, a protože počasí moc nepřálo venkovním aktivitám, tak jsme spolu několikrát trénovali šachy. Mimochodem, oceňuji, jak se ve Švýcarsku věnují mládeži, hoch šachy umí na svůj věk dost dobře.

Prázdniny se nachýlily ke konci, rodina i s malým šachistou odjela zpět do „švajcu“ . Před odjezdem mě však tatínek chlapce požádal, zda bychom nemohli trénovat i dál, na dálku. Souhlasil jsem…a na celou věc okamžitě zapomněl  :smich: .

Otec však nezapomněl a minulý týden se připomenul.
Ouha!
Neměl jsem vůbec nic připraveno. Nemyslím šachově, ale po technické stránce.
Nabídky tréninku přes Skype a podobné programy jsem ze zásady odmítal. I když tyto programy běží i pod Linuxem (mám na jednom disku i Windows, ale kvůli takové akci se mi nechtělo připojovat disk s operačním systémem, který nemám v oblibě), takový Skype už nějakou desítku let vůbec nepoužívám a ani jej nemám nainstalovaný.

Prostě jsem odmítal instalovat si nějaký program jen kvůli tomu, abych mohl na dálku trénovat šachy. Jistě, dalo by se trénovat třeba přes Lichess a ke každému tahu psát „vysvětlivky“ . To ale nebylo nic pro mě, jsem líný  :usmev: .
Stejně tak jsem zamítl i službu Youtube, která se hodí tak akorát pro jednostrannou prezentaci (čehokoli), ale pro interaktivní trénink ji použije jedině nějaký masochista.

Začal jsem se poohlížet po něčem praktičtějším, nenáročném a moderním. Moderním ve smyslu „aby se dalo normálně u partie nebo analýzy komunikovat“ .
Nemusel jsem hledat dlouho.

Pro někoho možná nic nového, někdo bude možná překvapen, že taková služba existuje a k tomu není třeba ani nic instalovat, protože vše běží v internetovém prohlížeči.
Vlastně jedna podmínka tu je  :smutek: . Potřebujete mít založen účet o společnosti Google a být uživatelem Google Workspace, což v mém případě problém nebyl, protože účet u Googlu mám už snad od doby vzniku této společnosti  :usmev: , stejně tak jako mám už asi patnáct let datovou schránku, kterou jsem však začal (z donucení  :usmev: ) používat až v tomto roce (ale nejdříve jsem si musel obnovit heslo).

Řeč je o službě Google Meet.
Předem upozorním, že ve verzi zdarma je možno pořádat jen 60 minutovou schůzku a omezen je i počet účastníků. Schůzky se ve verzi „zdarma“ může zúčastnit maximálně sto účastníků.
To jsou nevýhody, ale když je něco zdarma, pak lze asi jen stěží očekávat super podmínky  :usmev: .

Klady služby?
Účastníci schůzky mohou spolu normálně komunikovat (samozřejmě, pokud mají a chtějí používat mikrofon, sluchátka či reprobedny a kameru; lze však psát i textové zprávy). Samozřejmostí je sdílení obrazovky nebo jen určitého okna programu, či karty prohlížeče.

Klidně si tak můžete v PC pustit oblíbený šachový nástroj a společně analyzovat tréninkové pozice. Mentor může přednášet, posluchači a diváci se mohou aktivně účastnit výuky.
Nebo si můžete na pár minut přizvat nějakého silného hráče na krátkou besedu  :usmev:   .
Fantazii se meze nekladou…

Co je však největší výhodou této služby, to je to, že připojit se můžete z jakéhokoli zařízení (podmínkou je připojení k internetu a internetový prohlížeč), stačí i mobilní telefon.

Jen pro ukázku, jak může vypadat takové připojení a sdílení okna.
Schůzku jsem vytvořil na mobilu (tam mám mikrofon i kameru  :smich: ) , z PC jsem se „zapojil“ jako „XXX“ z anonymního okna (Google vás logicky nepustí pod stejným účtem a dvěma různými jmény k jedné schůzce) a sdílel okno Scidu.

 

Jak to vidí člověk na PC (anonymní účastník, který sdílí okno):

 

 

 

…a na mobilu  :usmev: (moderátor schůzky):

 

 

Předpokládám, že mnoho trenérů nebo uživatelů tuto službu zná a používá, ale je možné, že se najde někdo, komu tento článeček pomůže  :usmev: .

Mimochodem, pokud se někdo trénováním nebo streamováním živí, pak ani cena služby Business Standard není nijak závratná. Dát měsíčně necelé tři stokoruny není (při dnešní cenách  :smich: ) nic strašného.

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Ondrej Havelka

Ano meet funguje vcelku spolehlivě, existuje samozřejmě celá řada dalších, řešení které existují i v prohlížeči.
Pro lidi, kteří chtějí Microsoft, ale ne Skype fungujou Teamsy (pokud máte účet u Microsoftu, nemusíte téměř nic řešit, vše funguje i na prohlížeči.
Jako záložní řešení funguje i Messenger od Facebooku, jednou jsem ho použil, ale kvalita sdíleného obrazu byla slabá, ale na šachovnici by to mělo stačit.
Výborná může být i aplikace discord, o které se až překvapivě málo mluví, na její kvality (nevšiml jsem si u ní žádného závažného problému, ale možná se pletu).
Další řešení je zoom, myslím, že jde taky použít v prohlížeči, ale využíval jsem minimálně.

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x