Jako přes kopírák

Kopírák neboli kopírovací papír. Kdysi hojně používaná kancelářská pomůcka, dnes už téměř neznámá věc. Šachisté by však kopírák mohli znát, protože na podobném „principu“ fungují propisovací partiáře 🙂 .
Po třetím kole polské Ekstraligy je více než pravděpodobné, že David Navara si domů z Polska tentokrát medaili neodveze.

 

Po třech kolech jsou v čele tři týmy, VOTUM SA Polonia Wrocław, KSz Hetman Płock a WIEŻA POMOT PĘGÓW.
Tato tři družstva mají zatím stoprocentní bodový zisk a nás může těšit, že o medaile by mohli bojovat i čeští hráči, protože Pęgów má na soupisce tři české hráče, z nichž zatím nastupují jen Štěpán Žilka a Vojta Plát, a Plock má na první šachovnici Vana Nguyena.

Thai Dai Van Nguyen měl doposud na první šachovnici Plocku vždy ratingově silnější soupeře. První dvě partie remizoval, včera vyhrál s legendárním Ivančukem. Na tomto místě bych klidně mohl zkopírovat text, který jsem napsal k partii Ivančuk – Navara, jen bych zaměnil Davidovo příjmení za příjmení Ivančuk a ve druhé části věty by bylo „Nguyen“ .
Takže: Ivančuk vlastně nehrál až tak špatně, to jen Nguyen hrál skvěle.  :usmev:

Van Ivančuka jasně přehrál a nic na tom nemění ani skutečnost, že na konci partie Ivančuk chyboval. I tak to bylo na jednu branku.
Hrála se Nimcovičova indická, v níž se vydal Ivančuk po méně prošlapaných cestičkách (6. … Sxc3), ale byl to Van, kdo odbočil z teorie klidným tahem 9. Sd3. Černý zvolil výstavbu, která bílému přinesla malou výhodu, ale nebylo to nic světoborného. Když však Ivančuk ustoupil s napadeným h-pěšcem, začalo to s černým vypadat nedobře. Tak nedobře, že než by se Vasyl trápil ve skoro prohrané koncovce, raději to „zabalil“ hned.

Na ženské šachovnici vyhrála ještě Natalia Buksa (Plock) s Malcevskou, zbytek partií skončil smírem.
Plock – Dąbrowa Górnicza 4-2

 

 

Zbytek českých hráčů se posadil proti sobě. Tedy ne přímo proti sobě  :usmev: .
Na první šachovnici nastoupil za Katowice David Navara, za Pęgów opět nastoupil Štěpán Žilka na třetí desce a Vojta Plát na páté.
Začnu partií Vojty Pláta s Igorem Janikem.
Velmi krátká partie (jedenáct tahů) skončila remízou. Janik rozehrál variantu Sicilské obrany, kterou zřejmě moc dobře neznal. Vojta si za černé připravil Paulsenovu (nebo také Tajmanovovu) variantu se zajímavým postupem h-pěšce. Janik asi neznal partii svých krajanů z mistrovství světa v rapid šachu z roku 2021.
Vsadil bych se (a možná bych prohrál  :smich: ), že ani Vojta si variantu z partie Wieczorek – Klekowski bůhví jak dlouho nepřipravoval. Tipuji, že mu ji ukázal někdo z jeho polských spoluhráčů nedlouho před zápasem, ale to je jen můj tip  :usmev: , možná má Vojta tuto variantu v repertoáru už delší dobu.
V každém případě se Vojtovi povedlo soupeře dokonale zaskočit, protože po 9. Sg5 s následnou výměnou dam už se mi pozice zamlouvá více za černého.

 

 

Štěpán Žilka se rozhodl pro „španělskou torturu“ . Rozehrál proti Kacperu Piorunovi černými otevřenou variantu Španělské hry a v zahájení se mu povedlo vyrovnat hru. Malé, ale opravdu malé plus pro bílého tam sice bylo, ale to tvrdí Stockfish. Mně se více líbila pozice černého, takže můžeme konstatovat, že pozice byla zhruba rovná  :usmev: .
Partie dospěla do koncovky těžkých figur a nestejných střelců, ve které se jen těžko dala najít za kteroukoli stranu výhoda.
Možná by to hráči dávno dali za remízu, jenže Katowice už prohrávaly, protože na druhé šachovnici „vymazal“ Lagarde (Pęgów) Tariho (Katowice), takže Piorun „musel“ hrát. Štěpán však byl pozorný a bez problémů remizoval.

 

 

Také David Navara věděl, že musí proti Volokitinovi zkoušet hrát na výhru. Jenže Volokitin šachy umí a partie se po celou dobu svého trvání nijak nevymykala remízovému hodnocení.
Zajímavá pozice vznikla po 46. tahu černého (46. … Va7). Černý král byl sice v obležení, ale Volokitin správně zvolil aktivní obranu. Po 46. … Va7 hrozilo, že se černá dáma a věž dostanou do nebezpečné blízkosti bílého krále.
Právě v té chvíli měl David k dispozici zajímavý (a hezký) tah 47. Df6!
Je velmi pravděpodobné, že jej David viděl, ale zřejmě viděl i to, že více než remízu by po oběti dámy 47. Df6 nezískal. Zkusil tedy normálně pokračovat dál, ale pozice už byla hodně tupá.

 

 

Pět remíz, jedna prohra. Opravdu jako přes kopírák, protože tak hrály Katowice i v prvních dvou kolech. Katowice tak mají na svém kontě už tři prohrané zápasy, což v devítikolovém turnaji znamená, že jen zázrak by mohl Katowice posunout do bojů o medaili.
Katowice – Pęgów 2.5-3.5

Paradoxně za Katowice prohrává vždy někdo jiný a stále nikdo nevyhrává.
Kdybychom předpokládali, že tímto stylem budou Katowice pokračovat (5 remíz, jedna porážka), znamenalo by to, že by měli prohrát ještě i ostatní hráči, konkrétně Navara, Piorun a Janik, což znamená, že od šestého kola už by měli být hráči Katowic „prostřídaní“ a pak už snad konečně přijdou i nějaké body  :usmev: .

 

 

 

 

 

Odkazy:

Výsledky na chessarbiter
Online na chess24.com

 

 

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Vojta Plát

Fakt dlouho jsem nebyl nemocný, ale zrovna teď mám kašel a rýmu a včera bych normálně hrál dále, ale přišlo mi ok nabídnout remízu v trochu lepší koncovce. Soupeř víceméně musel remízu přijmout a černými to pro mě a pro tým bylo v pohodě, když se hraje jen v šesti lidech. Katowic je mi líto, ale tak snad už nejakou partii vyhrají. Přeci nebudu mít víc výher než celý jejich tým…?

David Navara

Přeji Ti brzké uzdravení!
Já jsem předminulý týden hrál v Polsku bleskovky a rapid, v pondělí večer jsem ulehl a několik dní jsem stonal s rýmou a kašlem. První dva dny byly dost nepříjemné, následné zotavování mi trvalo o trochu déle než obvykle.
Ještě teď občas pokašlávám. Na víkendovém turnaji tehdy byly vyšší stovky osob a kdekdo se se mnou fotografoval nebo prosil o podpis. Možná mi někdo výměnou předal nějaký bacil nebo virus.
Tady během prvního kola kromě mne pokašlávali ještě nejméně dva další lidé. Takže je možné, že se v Polsku šíří šachový virus.

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x