Žádná překvapení

V albánském městě Drač byl včera zahájen další ročník evropského klubového poháru. První kolo proběhlo bez „extra“ překvapení. V některých jednotlivých partiích sice měli favorité větší, či menší problémy, ale nebylo to nic, co by ovlivnilo celkový výsledek zápasu.

 

Všichni favorité bodovali, to je to podstatné, co by se dalo napsat o prvním kole.
Tedy, napsat se dá cokoliv  :usmev: , ale tohle je opravdu ta nejdůležitější informace z prvního kola Evropského poháru družstev.

Vlastně záleželo jen na tom, jak vysoké budou výhry favoritů, zda se najde někdo, kdo se vzepře svému „otrockému“ údělu a urve alespoň nějakou partii pro sebe.

Občas se někomu podařilo překvapit soupeře.
Nasazená jednička Superchess si bez problému poradil s izraelským týmem Rishon Lezion „B“ . 6-0…
Offerspiell Sjakklubb nastoupil v prvním kole proti Bloemendaalse SV bez Carlsena, první desku hájil indický hráč Raunak Sadhwani a byl to on, kdo ztratil půlbod v partii s arubským (!) mezinárodním mistrem  Jasulem Lopezem. Ostatní hráči týmu Offerspill zvítězili.
Ptáte-li se, co dělal arubský hráč v nizozemském týmu Bloemendaalse SV, hledejte odpověď na internetu pod heslem „Aruba“.

Aruba leží v Karibském moři, je to ostrov a patří mezi země Nizozemského království, což napovídá i název hlavního města tohoto území: Oranjestad.
Arubský Jasul Lopez má rating 2383, jeho soupeř Raunak Sadhwani má 2641. O dost vyšší rating však neznamená automaticky výhru. Naopak, Sadhwani stál v partii na prohru a může děkovat soupeři, že se zalekl jeho titulu (nebo ne?) .

Chápu, že najít cestu k matu není jednoduché ani za devatenáct minut, které měl bílý na hodinách po 28. … Sf6??
Méně pochopitelné pro mě je, že nenašel, nebo nezkusil, alespoň šach věží na g1. To by zahrálo minimálně „98 % českých zubařů“  :usmev: . Místo toho bílý remizoval opakováním pozice.
Pravda, ani Lopezova výhra by na výsledku zápasu nic nezměnila, ale mohl se alespoň proslavit  :usmev: .

 

 

Se svými soupeři si bez větších problémů (aspoň to tak „z dálky“ vypadalo  :usmev: ) poradili i novoborští hráči. Nový Bor nechal „odpočívat“ Nilse Grandeliuse na druhé desce a nenastoupil ani David Antón Guijarro. Nastoupili však všichni tři naši reprezentanti a všichni vyhráli.

David Navara postupně přehrál Alexandra Suvorovova a v koncovce už to bylo „jasné“, Thai Dai Van Nguyen sehrál zahájení vcelku normálně, ale jeho soupeř to nezvládl. Štěpán Žilka měl po celou partii převaha. Tu větší, tu menší. Ale o převaze bílého nebylo pochyb. V koncovce se Štěpán dočkal soupeřovy hrubky, a protože za Nový Bor zvítězili i Vincent Keymer, Mateusz Bartel a Markus Ragger, bylo z toho nakonec vysoké vítězství Nového boru.

Zuid-Limburg – Nový Bor 0-6

 

 

V turnaji žen se také nic překvapivého neudálo. Daly by se sice najít partie, v nichž ratingově výše postavená hráčka „něco málo ztratila“, ale nebylo to nic světoborného.
Prostě první kola bez překvapení.

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com (muži)
Online na chess24.com (ženy)
Komentovaný on-line přenos (anglicky) na YouTube ECU


 

Jak jsem starý, tak jsem blbý  :smich: .

V sobotu jsem se vypravil vlakem do Olomouce. Ve stejnou dobu se tam (a pak i zpět) vypravilo hodně fanoušků fotbalového Baníku Ostrava, který v „Olmu“ zvítězil 0-3.

Cestou jsem nezažil s „baníkovci“ žádné problémy (ve vlaku dokonce rozlévali rum  :smich: , ale nikoho nenutili fandit Baníku a naopak kvitovali, že vlakem jedou i fandové jiných týmů), ale zjistil jsem, že nejhoršími fanoušky Baníku jsou ženy „středního věku“ (cca 35-50 let) z Karviné  :smich: .
Baníkovci sice byli hluční, ale ve vlaku i na nádraží v Olomouci (Ostravě či Karviné) vcelku disciplinovaní (v rámci možností). Jen uječené „kozy“ z Karviné byly hlučné, sprosté…a blbé. Jinak se to ani nedá nazvat  :usmev: .  Něco tak hloupého se jen tak nevidí.
Dovolím si pochybovat, že ony „ženy“ vůbec něco vědí o fotbalu. Mírně deprimován tímto zjištěním jsem se zamyslel a zjistil jsem, že v šachu je to podobné.
Ti, co o šachu vědí nejméně, nejvíce křičí.

Přidám jednu „hloupou“ příhodu o cestování…

Na nádraží cca 10 minut před odjezdem vychází ven mladý pár. Ona těhotná, on si kupuje vanilkový doutníček, kávičku z automatu a pivo v plechovce. Čekají na vlak, ten přijíždí o deset minut opožděn.

Nastoupili do „špatného“ vagónu. Průvodčí byl hned v chodbičce poblíž a poté, co zkontroloval jízdenku mladé ženy, se chystal obrátit na mladého muže.
Jenže ten byl rychlejší a vytasil se na průvodčího s požadavkem na prodej jízdenky:
“ Jedenkrát poloviční do Bohumína.“
Zaskočený průvodčí pozvedl obočí:
„Poloviční??? To je do 15 let, vám není patnáct.“
„Jak můžete vědět, že mi není patnáct?“ kontroval zhruba třicetiletý „mladík“ s bradkou.
„Máte doklad?“
„Nemám, ještě mi nebylo patnáct, tak nemám občanku.“
„Cože?! Vám ještě nebylo patnáct? Ukažte mi nějaký doklad.“
„Nebylo mi patnáct, průkazku nemám. A vůbec! Jak můžete vědět, že mi není patnáct?“
„No proto po vás chci nějaký doklad, abyste to dokázal. Pokud ho nemáte, neprodám vám poloviční jízdenku, ale jízdenku pro dospělého. Jinak si budete muset v příští stanici vystoupit.“

„Mladík“ se sice netvářil nadšeně (dobrý herec!), ale souhlasil, že si na příští stanici v Bohumíně vystoupí. A proč by ne, když jeho těhotná přítelkyně (manželka) jela jen do Bohumína  :smich: .
Chytře vymyšleno.
Nebyl to černý pasažér, protože si chtěl ve vlaku koupit lístek, jen „neměl průkazku“ . Jediným řešením bylo vyloučit jej z přepravy, což se také stalo a borec byl jistě spokojený, protože dojel, kam potřeboval.


 

Šachista a folkový(?) písničkář Radim Novotný z Českého Těšína má svůj hudební profil na Youtube (a nejen tam)  :usmev: .
Známe se delší dobu (z práce i ze šachu), takže jsem po dohodě s ním zkusil napsat „písňový“ text.
(„Fušuji“ do všeho  :smich: a chtěl jsem si zkusit, jak je to náročné  :smich:  :smich:  :smich: )

Radim mě však požádal i o „ilustraci“ k textu, kterou jsem nakonec „nějakým“ způsobem zpracoval. Jen pro zajímavost uvádím, jakým způsobem vznikala.
Když se totiž podíváte na „předlohu“ (model) a konečnou verzi, kterou na rozdíl od „předlohy“ považuji za obstojnou, asi se neubráníte smíchu.
Smál jsem se i já, tak proč se nepodělit?

Názorná ukázka, jak udělat z „komára velblouda“, aneb jak se liší „model“ od koncového dílka  :smich: .

 

 

A aby toho nebylo málo, přidám ještě i „hit“ z dílny folkaře a „netextaře“  :smich: .
Při pondělku…
TRPTE!

 

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Ondrej Havelka

Ještě doplním, že na mistrovství světa čech a slováci mocně finišovali. Ema 5., Filip 15., Štěpán 20., Samir 30. Jen Jana „až“ 45.
 
https://chess-results.com/tnr809135.aspx?lan=5&art=1&rd=11&fedb=SVK&fed=CZE&turdet=YES&flag=30

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x