Střídačka

Druhými koly open turnaje a turnaje žen pokračoval Evropský klubový pohár. V openu se zatím stále moc neděje, ale v soutěži žen, kde je méně týmů, už se začíná jiskřit.

 

České šachové fanoušky jistě nejvíce zajímá výsledek Nového Boru.
Ve druhém kole narazil Nový Bor na tým SC Werder Bremen (Brémy).
Kdyby Brémy nastoupily v takové sestavě, v jaké hrávají Bundesligu, asi by to měli Novoborští dost těžké.  Za Brémy nastoupili hráči, kteří v Bundeslize dělají spíše náhradníky, což neznamená, že by neuměli šachy  :usmev: , jen jsem chtěl říct, že Brémy mají v lize mnohem silnější kádr.

Za Nový Bor nastoupil na první desce už podruhé Vincent Keymer. Jeho soupeř Roeland Pruijssers je z aktuálního brémského kádru na soupisce bundesligových Brém nejvýše postaveným hráčem. Patří mu dvanáctá příčky v bundesligové sestavě.
Keymer si s ním celkem lehce poradil.

Poprvé zasáhl do bojů za novoborský klub Nils Grandelius. V nedávno skončené polské lize nastupoval za Wroclaw (Vratislav) a celkem se mu dařilo, neprohrál ani jednu z osmi partií. Každá „šňůra“ však jednou skončí, Nils ji ukončil ve druhém kole Evropského poháru, když udělal v partii s Nikolasem Wachingerem hrubku.
Tah 25. … f6 se mu vůbec nepovedl. Těžko říct, co tam Nils (ne)viděl, na tah nějakou tu minutu spotřeboval, takže „něco“ určitě počítal.
Ale špatně. Bez kvality a v horší pozici je to beznadějné.
Za zmínku stojí Nilsovo zahájení. Ve Španělské hře si vybral Coziovu obranu charakterizovanou vývinem jezdce na e7 (Jge7). Ve svém repertoáru ji má i Jerguš Pecháč.

 

 

Na třetí šachovnici si poradil Thai Dai Van Nguyen se Spartakem  :usmev: , tedy se Spartakem Grigorianem. V koncovce těžkých figur stál náš hráč značně lépe, ale při dobré obraně černého by se Van asi dost natrápil s uplatňováním výhody. Naštěstí mu přispěchal na pomoc jeho soupeř. Po neopatrném 37. … f5, což černý zahrál se zhruba minutou na hodinách, se dostala bílá dáma do černého tábora a pěšec na h7 byl rázem nekrytelný. Jedna vlaštovka jaro nedělá, a stejně tak jeden pěšec navíc v koncovce těžkých figur nemusí nic znamenat, ale v této partii to byl konec, protože se uvolnila cesta k poli proměny pro bílého h-pěšce.

 

 

Zvítězil i David Antón, jeho soupeř Collin Colbow nehrál tak špatně, ale v časové tísni si špatně spočítal variantu, v níž měl získávat kvalitu. Neviděl (asi) však jednoduchou kombinaci , kdy si dal černý šach dámou a pak jednoduše získal díky zavlečení krále figuru.

 

 

Na páté a šesté šachovnici remizovali novoborský Markus Ragger i Štěpán Žilka, což v konečném součtu znamenalo vítězství Nového Boru poměrem 4-2.

 

 

Hledáte-li výsledek Davida Navary a Mateusze Bartela, hledáte marně  :usmev: .
Petr „Bolek“ Boleslav, nehrající kapitán novoborského týmu, nechal tentokrát Davida i Mateusze na střídačce. Můžeme se jen dohadovat, jaké měl „Bolek“ důvody k odstavení obou hráčů už ve druhém kole, ale zdá se to být logické.
Na soupisce má Nový Bor osm hráčů, lze tedy předpokládat, že se postupně prostřídají všichni. Nový Bor čekají ještě mnohem těžší soupeři než bylo „béčko“ Werderu a David i Mateusz zahráli v polské Ekstralize velmi dobře, „Bolek“ je nejspíš šetří na důležitější zápasy a silnější soupeře.

 

 

 

V turnaji žen se zrodilo jedno „překvapení.
Monte Carlo, turnajová jednička, „jen“ remizovalo s makedonským týmem MSK Centar Asseco See.
Ale až tak velké překvapení to není. Za Centar hrají silné hráčky. Stavroula Tsolakidou není neznámá a Estonka Mai Narva se blýskla vynikajícím výkonem na nedávno skončeném Světovém poháru.
O zápasovou remízu se zasloužila hlavně Tsolakidou, která porazila černými figurami Marii Muzyčuk.
Časové tísně jsou prevít  :usmev: , tam chybují i lepší hráči…

 

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com (muži)
Online na chess24.com (ženy)
Komentovaný on-line přenos (anglicky) na YouTube ECU

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x