Přituhuje

V našich krajích si i na začátku října ještě stále užíváme na tuto dobu poměrně luxusní teploty, ale na jihu už pomalu přituhuje 🙂 . V albánském Drači se Evropský klubový pohár včera dostal do své druhé poloviny.

 

Chvíli jsem hledal, zda albánské město Drač je mužského nebo ženského rodu. Je sice jednoduché napsat třeba „v Drači“ , ale když k tomu přidáte přídavné jméno, tak už to tak jednoduché není  :usmev: .
Ale v dnešní době není problém dohledat si vše na internetu. Drač je mužského neživotného rodu a kdybyste nevěděli, tak Olomouc je rodu ženského.

Po malé „jazykozeměpisné“ odbočce se vracíme k šachu.
V Drači jsou odehrána čtyři kola a do konce sedmikolového turnaje už moc kol nezbývá.
Nový Bor se stále drží mezi vedoucími celky, které mají na svém kontě plný počet zápasových bodů. Včera to však Nový Bor neměl zrovna jednoduché, protože narazil na nebezpečný turecký tým Turkish Airlines Sport Club.

„Bolek“ na tento zápas postavil to nejsilnější, co měl k dispozici. Podle ratingu, samozřejmě  :usmev: . Já bych to tentokrát postavil asi jinak, ale těžko říct, zda by vynechání Mateusze a postavení Štěpána bylo pro tým přínosnější.
Možná ne, nevím. Tady se těžko dá o něčem spekulovat. Novoborští hráči jsou hodně vyrovnaní, ale proti mladému Gurelovi bych asi postavil raději Štěpána, ale nemám to jak „zdůvodnit“  :usmev: .
Prostě bych věřil, že s mladým Gurelem si Štěpán poradí, žádný objektivní důvod bych však neměl, jen víru.
V každém případě Nový Bor nakonec vyhrál, takže „Bolek“ to postavil dobře  :usmev:  :palec-nahoru: .

Tentokrát ztráceli body hráči, kteří doposud byli stoprocentní, tedy ne všichni „stoprocenťáci“ .

Na první šachovnici hrál „zabiják“ Vincent Keymer s Donchenkem. Vincent měl bílé a byl v partii favoritem, ale Donchenko byl velmi dobře připraven a Vincenta odpůlil.

Remízou skončilo i střetnutí Vallejo Pons – Grandelius. Tahle remíza však více vyhovovala Novému Boru, protože Nils měl černé figury a sehrál velmi dobrou partii.

Také remíza v partii Čeparinov – Nguyen hrála do karet spíše Novoborským. V jedné chvíli se mi zdála být pozice bílého dost dobrá, ale všichni dobře víme, že Thai Dai Van Nguyen je velmi pevný hráč.
Van byl sice skoro celou partii pod tlakem, ale nezklamal. Dobrou hrou dovedl partii do koncovky, v níž se jen stěží dalo vyhnout remízovému zakončení.

Zůstávají nám tři partie, které remízou neskončily  :usmev: .

Na třetí desce sehrál David Navara partii, za kterou by se nemusel stydět ani fenomenální stratég Capablanca. Davidův soupeř, Matthias Bluebaum, si na Davidovo 1. e4 „vybral“ Ruskou hru. Ta má pověst silně remízového zahájení, ale není to tak jednoduché.
Bílý má stále malou výhodu a černý musí hrát velmi přesně. Bluebaum nehrál nejpřesněji, ale přesto by se jeho hra dala označit za výbornou. David však byl tentokrát lepší a nebojím se napsat, že vytvořil strategickou perlu  :usmev:   (alespoň pro mě to je „perla“).

 

 

 

Je zajímavé sledovat hru bílého v této partii. Po výměně dam a několika figur se zdálo, že je pozice černého v naprostém pořádku, jenže zdání někdy klame.
Ve 23. tahu přišel první interesantní tah bílého, 23. Vb1. Bílý přenechává černému jediný volný sloupec na šachovnici. V podstatě „musí“ , pokud nechce připustit remízový výsledek v jezdcové koncovce. Pak přichází Davidův „koncert“.
Nejdříve bere černému jezdci jedno pole za druhým, následně začne stejným způsobem omezovat i černou věž a po drobných chybách černého získává velkou poziční výhodu, kterou uplatní až k zisku celého bodu. Pokud se černý někde mohl bránit výrazně lépe, tak možná ve 37. tahu, kdy se místo hledání pole pro jezdce (37. … Jd7) mohl černý pokusit zaktivizovat svou věž.
Vynikající výkon české šachové jedničky.

 

 

Před čtvrtým kolem měl Nový Bor tři hráče „bez ztráty kytičky“. Ve čtvrté rundě remizovali Keymer a Nguyen, ale jeden „stoprocenťák“ Novému Boru zůstal.
David Antón Guijarro má tři body ze tří partií. Ve čtvrtém kole narazil na svého španělského krajana Jaimeho Santose Latasu.
Bílý měl skoro celou partii jen mírnou převahu (větší aktivita figur), ale to nemuselo činit černému žádné potíže. Jenže pak se černý zřejmě přepočítal. Skoro bych se vsadil, že po 27. … Se8 bral černý v potaz jen braní pěšce na b7 (28. Jxb7). Bílý však na b7 nevzal a raději zaútočil na e-pěšce a aktivizoval svého krále (28. Kf2). Pak už se hrálo jen na jednu branku.
Černý se podle Stockfishe mohl místy bránit lépe, ale to, co vidí „plechová palice“ , nemusí vidět člověk při partii.

 

 

Mladý Turek Ediz Gurel (ročník 2008) je nepochybně talentovaným hráčem. Nejen tureckým, ale i světovým. Dokazuje to i v tomto turnaji. Pravda, měl sice ve čtyřech partiích třikrát bílé figury, ale i tak je jeho výkon čtyři ze čtyř obdivuhodný.
Mateusz Bartel měl smůlu. Nehrál špatně, ve Skotské hře se mu dokonce podařilo vyrovnat hru, ale pak přišel „útlum“.  Jedna drobná nepřesnost (21. … Vac8) a jedna chyba (26. … Vfd8), po které už to bylo za černého špatné.
Dovoluji si poukázat na fakt, že obě chybky měly stejného jmenovatele a to „věčnou“ otázku: „Kterou věží tam mám jít?“
Dvě těžká rozhodnutí, dvakrát špatná volba.

 

 

 

 

Jak vidno ze screenshotu výše, dnes čeká Nový Bor obtížný soupeř.
Norský tým Offerspill Sjakklubb má rovněž plný počet bodů a k tomu na první šachovnici Magnuse Carlsena. Sestavu vyztužil ještě Indy Sadhwanim a Pranavem, takže není divu, že ze všech osmibodových týmů má nejlepší skóre.

Nový Bor to bude mít těžké, ale pokud chce uspět (a doufám, že ano  :usmev: ) , tak hráči Nového Boru musí počítat s tím, že teď už lehké soupeře nedostanou.
Jsem zvědavý, v jaké sestavě Nový Bor nastoupí. Já bych vynechal první dvě šachovnice  :smich:

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com (muži)
Online na chess24.com (ženy)
Komentovaný on-line přenos (anglicky) na YouTube ECU

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x