Progaučováno

Jedno přísloví říká: „Konec dobrý, všechno dobré.“
Skončil Evropský klubový pohár v albánském Drači a i když Nový Bor nezískal zlatou medaili, s prázdnou neodjede. V posledním kole totiž Novoboráci zabojovali a „mazácky smázli“ největšího favorita open turnaje 🙂 .

 

Poslední kolo v open turnaji mělo zajímavý los (nebo losa?  :usmev: ). Mezi sebou se utkala nejlepší čtyři družstva podle nasazení i podle bodového zisku, samozřejmě nikoli každý s každým, a šlo o hodně.

Před posledním kolem měly dva týmy jedenáct bodů, Offerspill a Superchess. Tato družstva se potkala už v šestém kole a jejich vzájemný souboj skončil remízou 3-3, což byla do šestého kola jediná ztráta těchto týmů.
Na třetím místě byl francouzský tým Asnieres a čtvrtý byl Nový Bor. V sedmém kole dostal vedoucí Offerspill „Francouzy“ z Asnieres, druhý tým průběžného pořadí rumunský Superchess se utkal s Novým Borem, přičemž jako „domácí“ byli vedeni Novoborští, takže měli na lichých šachovnicích bílé figury (1. , 3. a 5. ).
Zdánlivě nepodstatný detail, ale kdo hraje soutěže družstev, ví, jak důležité jsou v některých utkáních barvy figur.

Ještě jeden detail, vedlejší hodnocení. Minule jsem napsal doslova:
Vedlejší hodnocení (skóre) nemá Bor tak špatné, takže mu aktuálně náleží čtvrté místo.

Není to docela přesné, protože skóre je sice hodně důležité, ale v tomto případě záleží i na tom, kolik bodů získali „vaši“ soupeři (soupeři = týmy). Těžko říct, jak tento hodnotící systém nazvat, pořadatelé mají v propozicíchSorbonne-Berger“ , ale na mysli měli asi „Sonnenborn-Berger :usmev: .
Ale do S-B systému, v němž se vám započítají body soupeřů, které jste porazili, polovina bodů od soupeřů, s nimiž jste remizovali a žádný bod od soupeřů, kteří porazili vás, má systém použitý v turnaji hodně daleko  :usmev: .

Spíše je to „Buchholz“ , v němž se počítají body soupeřů, se kterými jste hráli (bez ohledu na výsledek). Lhostejno, zda jste vyhráli, prohráli či remizovali, vždy se vám do vedlejšího hodnocení započítají všechny body vašich soupeřů.
V Evropském poháru to pak byl navíc zkrácený Buchholz, protože se do hodnocení nepočítal nejslabší (v konečné tabulce) z „vašich“ soupeřů, a k tomu ještě s úpravou pro soutěže družstev, kdy se zápasové body násobí počtem uhraných bodů v utkání.
Popsal jsem to krásně složitě, jen abych dokázal, že umím to, co občas dokáží vytvořit někteří „tvůrci“ pravidel a propozic  :smich: .

Ale vlastně je to jednoduché.

Škrtnete nejslabší tým, s nímž jste hráli, a vaším skóre v jednotlivých zápasech vynásobíte počet zápasových bodů vašich soupeřů.
Například jste vyhráli zápas 5-1 a v konečné tabulce má váš soupeř 8 bodů, do součtu vedlejšího hodnocení si započtete (skóre)5 x 8(body soupeřů) , tedy 40 bodů.

Názorně je to vidět na obrázku výpočtu vedlejšího hodnocení Nového Boru. První soupeř Zuid-Limburg měl v konečné tabulce nejméně bodů ze všech novoborských protivníků, takže se nepočítá.
V prvním číselném sloupci jsou zápasové body Nového Boru, které se pro výpočet nepoužívají, ale užily by se, kdyby se počítal S-B, je to jen pro informaci  :usmev: .
Zbytek je jasný, „skóre krát uhrané zápasové body oponentů“ dává vedlejší hodnocení, které se na konci sečte (Nový Bor = 233).

 

Zpět k poslednímu kolu…
Offerspill Sjakklubb si poradil s Asnieres, když partie na prvních dvou šachovnicích a na páté desce skončily remízami (Carlsen – MVL, Sadhwani – Martirosyan a Hansen – Movsesian). Na poslední desce prohrál „offerspillský“ Urkedal s Cornettem, ale partie Tari – Moussard a Pranav – Oparin vyhráli „offerspillští“ hráči, takže konečný výsledek zápasu Offerspill Sjakklubb – Asnieres-Le Grand Echiquier byl 3.5-2.5 .

Nový Bor nebyl v zápase s rumunským supertýmem Superchess favoritem. Superchess má v sestavě superhráče  :usmev: a na všech šachovnicích byli Novoborští ratingově slabší.

Na první šachovnici měl Vincent Keymer bílé figury a zahájil obligátním 1. d4. Jeho soupeř, Richard Rapport, se zřejmě inspiroval partií Keymer – Mamedov a rozehrál Královskou indickou. Keymer se nikam „nehnal“ a držel mírně lepší pozici. V časové tísni si sice Vincent trochu zkomplikoval pozici, ale naštěstí to nebylo nic, co by neustál, remíza.

 

 

Na druhé desce čelil Nils Grandelius šachové legendě exmistru světa Vishwanathanu Anandovi. Hrála se Španělská hra a Nils rozehrál v poslední době hodně oblíbenou odloženou variantu Cordelovy obrany. U nás se varianta Španělské hry s tahem 4. … Sc5 (nebo 5. … Sc5) nazývá také Klasická varianta, v anglosaských zemích ji nazývají Morphyho variantou.
Rozdíl mezi klasickou „Klasickou variantou“ a odloženou „Klasickou variantou“ je zřejmý: černý má k dispozici ústupové pole a7 pro střelce.
Tentokrát však černý střelcem nikam neustupoval, ale vyměnil jej za bílého střelce. Obě strany musely řešit zapeklité problémy  :usmev: se svými slabinami. Nils pak hezky obětoval kvalitu (20. … Vxf3) za nebezpečnou protihru proti bílému králi. Bílý si nemohl dovolit držet materiál, protože kombinace dáma+jezdec v blízkosti krále je téměř vždy hodně nebezpečná. Anand kvalitu vrátil a musel se spokojit s remízou v koncovce těžkých figur.

 

 

David Navara zahájil na třetí šachovnici svou partii s Bogdanem Deacem tahem 1. e4. Soupeři rozehráli zavřenou variantu Španělské hry a David si zvolil „antiMarshalla“, tedy systém, který černému ztěžuje „marshalovský“ tah d7-d5. David vystavěl solidní pozici, ve které měl sice minimální šance na vítězství, ale ještě menší bylo riziko jeho prohry  :usmev: , remíza.

 

 

Z výsledku na čtvrté šachovnici se jistě radovali hráči rumunského týmu. V partii Jorden Van Forrest – Thai Dai Van Nguyen si Van vedl velmi dobře, ale jen do začátku časové tísně, kterou nezvládl. Umím si představit nervozitu novoborských hráčů, když Jorden obětoval kvalitu (31. Vxf6) za silnou dvojici střelců a Vanovi ve složité pozici ubýval čas. S minutou na hodinách Van nenašel (nebo nespočítal) vrácení kvality (36. … Vg4?? ; 36. … Vxg2!), z kvality se staly dvě figury za věž a to byl konec.

 

 

Naštěstí má Nový Bor v sestavě Davida Antóna  :usmev: . Španělský velmistr odehrál velmi dobrý turnaj. Ze šesti partií uhrál pět bodů a soupeřům povolil jen dvě remízy. Takové hráče by bral každý tým.
V posledním kole David porazil „Slovince“ Fedosejeva, který zřejmě po tazích 26. … Vd5 a 27. … Jxf3 nepočítal s velmi silným pokračováním bílého.
Tah 28. Kg3! je vskutku působivý.

 

 

Čerstvý Rumun, ukrajinský GM Kirill Ševčenko rozehrál s Mateuszem Bartelem Hru dvou jezdců v obraně a vybral si „tah packalů“ (4. Jg5), jak jej údajně kdysi označil Siegbert Tarrasch  :usmev: .
Varianty v tomto zahájení jsou už dlouhou dobu proanalyzovány do značné hloubky a při sledování partie jsem měl dojem, že Mateusz znal toto zahájení lépe než jeho ukrajinsko-rumunský soupeř.
Bílý se rozhodl trpět a držet pěšce za každou cenu. Ve chvíli, kdy jej musel odevzdat zpět, už stál hůře a k tomu měl na hodinách jen málo času. Mateusz mu uvěznil krále na prvních dvou řadách a jednoduše sbíral bílé pěšce.
Vynikající výkon novoborského hráče a důležitý bod.

 

 

Typický zápas družstev. Na prvních deskách držet vyrovnaný stav, na zadních soupeře „dokvasit“  :usmev: . Nový Bor porazil tým Superchess poměrem 3.5-2.5 a vybojoval si tak stříbrné medaile za vítězným klubem Offerspill Sjakklubb.

Naše gratulace patří Novému Boru a není jen za poslední kolo, které zvládl famózně, ale i za stříbrné medaile a dobrou reprezentaci naší země.
Možná teď už i Magnus bude znát Nový Bor nejen jako Ny Furu  :smich: .

GRATULUJEME!

 

 

Doufejme, že kapitán Nového Boru a zároveň i české mužské reprezentace Petr „Bolek“ Boleslav bude stejně úspěšný i na kvapem se blížícím ME družstev.
Člověk šachu znalý a realisticky smýšlející asi nebude od nadcházejícího ME očekávat medaile  :usmev: (potěšily by!), ale pokud naši hráči předvedou podobnou hru jakou předváděli za Nový Bor v evropské soutěži družstev, můžeme být spokojeni.
Jistě, určitě se pak najdou i nerozumní fandové, kteří by reprezentaci „gaučovali“ mnohem lépe  :smich: .

 

 

 

 

 

Boj o první místo

 

Na třetí místo se probojoval turecký tým Gokturk Chess Sport Club, který v posledním kole zvítězil nad jiným „tureckým“ klubem Turkisch Airlines Sports Club.
Utkání „echt Turků“ proti „Turkům“ vyhrál Gokturk 3.5-2.5.

 

 

Za zmínku stojí výsledek Edize Gurela (Airlines), který v turnaji uhrál sedm bodů ze sedmi partií! Nebyl sice jediným stoprocentním hráčem. ale ze stoprocentních měl nejvyšší performance (3147!).

Zatímco v open turnaji nezískal rumunský Superchess žádnou medaili, v turnaji žen se Superchess mohl radovat ze zlatých medailí. I v této soutěži měl Superchess nabitou sestavu. Batsiashvili, Wagner, Bulmaga, Efroimski a jako náhradnice Eline Roebers, která by klidně mohla hrát na kterékoli desce, to byla síla.
Lepší sestavu měl jen tým Monte Carlo, za nějž hrály sestry Muzyčukovy a další hvězdy ženského šachového nebe.
Silný tým dvakrát prohrál a Monte Carlo nakonec skončilo až na pátém místě.

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results

 


 

Byl tu zmíněn systém hodnocení Sonnenborn-Berger.
Možná nevíte, že pánové William Sonnenborn a Johann Berger jsou uváděni v názvu neprávem  :usmev: .

Právě tihle dva „výtečníci“ totiž údajně proti systému, jenž dnes v našich zemích nese jejich jméno, hlasitě protestovali a prosazovali vlastní systém hodnocení, který se však neujal.

„Vynálezcem“ Sonnenborn-Bergerova systému je jistý pan Hermann Neustadtl a v mnoha zemích nese tento způsob hodnocení oprávněně jeho jméno, tedy „Neustadtl system“ .

 

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Karel Vlach

pěkné a aktuální čtení jako vždy  :usmev:

Tomáš Filipec

Autor popsal soutěž s velkým nadhladem a vtipem. Skvělé počtení, smekám. 

Radek Zálešák

Tak pojmenování Sonnenborn-Berger bude názorný příklad Matoušova efektu…
„Každému, kdo má, bude dáno, a bude mít nadbytek; ale od toho, kdo nemá, bude odebráno i to, co má.“ 

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x