Bloudi a velbloudi

Středa 11. října. Den jako každý jiný, ale přece se liší.
Včera začal v Kataru velmi silný šachový open turnaj Qatar Masters 2023. Už z názvu je zřejmé, že jde o velmistrovský open turnaj.
To neznamená, že v turnaji hrají jen velmistři, ale na startovní listině jich najdeme zhruba třetinu.

 

Sto padesát čtyři hráčů, z nichž má naprostá většina mezinárodní titul. To se dá najít nejen na katarském turnaji, ale i na jiných silných openech. Turnaj Qatar Masters se však liší v jedné(?) „maličkosti: nasazeným hráčem číslo jedna je Magnus Carlsen. Konkuruje mu Hikaru Nakamura, který kvůli tomuto openu vynechal i mistrovství USA.
Nechybí Anish Giri, Gukesh, Abdusattorov,  Erigaisi, Jorden Van Foreest a další, ale na startovní listině najdeme i celou řadu hráčů z Afriky a Asie, jejichž jména nám Evropanům nic neříkají.
Přitom to zřejmě nejsou až tak špatní hráči.

První kola podobných turnajů obvykle moc překvapení nepřinášejí. Občas někdo remizuje s někým slabším, ale nebývá to nic světoborného.

V Kataru to bylo podobné, ale přece jen pár nasazených po prvním kole mezi „vedoucími“ hráči chybí.
Magnus Carlsen nezaváhal a svého mladého (18 let) indického soupeře L.R. Srihariho bílými figurami doslova smetl ze šachovnice.

 

 

Ani další favorit neměl větší problémy. Hikaru Nakamura dostal darem od Vantiky Agrawal několik pěšců. Byl by hřích pohrdnout takovým dárečkem  :usmev: .

 

 

Problémy měl Anish Giri, který v časové tísni udělal z jasně vyhrané pozice pozici jen mírně lepší a pak to „pohnojil“ ještě víc, až  dostal remízovou pozici.
Naštěstí jej jeho soupeř „nechal“ vyhrát  :usmev: .

 

 

Indický IM s neindickým „šachovým“ jménem NubairShah  Shaikh Mohammad si „vyšlápl“ na svého slavnějšího krajana Gukeshe. S trochou štěstí a s chladnou hlavou mohl bílý vydolovat z pozice více než jen remízu.

 

 

Zřejmě největším bloudem prvního kola se stal na desátém stole GM Vladimir Fedosejev. Mladý indický hráč Mohan Kushagra jej porazil.
Fedosejev se dostal do problémů po podivném manévru dámy (25. … Df2; 26. … Db6), při němž evidentně něco přehlédl a mladý Ind i s dvěma minutami na hodinách oproti více než dvaceti minutám nezaváhal.

 

 

Z dalších výsledků bych „vypíchl“ remízu Divye Desmukh, která v dalším indickém derby černými figurami odremizovala ratingově mnohem silnějšího krajana GM Chopru Aryana.
Mimochodem, ze 154 účastníků je 75 hráčů a hráček z Indie!

Druhé kolo začne v katarském Dauhá (Doha) dnes ve 14:00.

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com
Online na lichess.org

 

 

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Filipec

Dnes slušná pecka – Magnus Carlsen rozdrcen outsiderem (GM AlisherSuleymenov, ELO 2512, Kazachstán). Jedna z nejtěžších porážek velikána.

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x