Carlsenovy trable

V Saint Louis skončilo v noci z úterý na středu mistrovství USA mužů i žen. V Kataru pokračuje turnaj Qatar Masters 2023 a už teď je jasné, že nejvýše nasazený hráč tento turnaj nevyhraje.

 

Saint Louis je takovým hlavním městem šachu v USA. Většina významných akcí se koná právě v tomto městě, proto nepřekvapuje, že se zde konaly i oba šampionáty USA.

V turnaji mužů (open) jsou v konečné tabulce tři hráči bez jediné porážky. Caruana, So a Dominguez neprohráli žádnou partii, to však neznamená, že by měli stejný počet bodů  :usmev: .

Fabiano Caruana dokázal kromě šesti remíz pětkrát vyhrát. Uhrál osm bodů a suverénně v turnaji zvítězil. Wesley So a Leinier Dominguez vyhráli jen dvě partie a se 6.5 body se dělili o druhé až čtvrté místo společně s mladým talentovaným Abhimanyou Mishrou.
Ten se ke svému bodovému zisku dopracoval jiným způsobem. Tři remízy, tři porážky a stejný počet výher jako první Caruana, tedy pět. Zdá se, že zprvu podceňovaný mladík roste ve velkého hráče.

 

Konečná tabulka turnaje:

 

Zatímco v turnaji mužů mládež ještě „staré harcovníky“ nepřekonala, v turnaji žen se mladé hráčky dokázaly prodrat do popředí.
Devatenáctiletá Carissa Yip nasbírala v jedenácti kolech 8.5 bodů a stala se šampiónkou USA pro rok 2023. Na druhém místě skončila s osmi body jen o pět let starší Gulrukhbegim („Begim“) Tokhirjonova a místo třetí patří nejmladší účastnici turnaje.
Alice Lee má teprve třináct let, ale na svém kontě má už řadu úspěchů v mládežnickém šachu. Mezinárodní mistryně je se svým ratingem 2419 na druhém místě ratingového žebříčku amerických žen. Žebříčku kraluje Irina Krush (2488), která byla v turnaji největší favoritkou. Obsadila však až páté místo. Prohrála sice jen jednou, se čtvrtou hráčkou konečného pořadí Tatev Abrahamyan, ale moc partií nevyhrála.

 

Konečná tabulka turnaje žen:

 

Odkazy:

Web Mistrovství USA + výsledky, tabulky a losování


 

V Kataru se dějí věci!

V turnaji Qatar Masters je odehráno sedm kol a v čele turnaje je šestičlenná skupina pětiapůlbodových hráčů. Zajímavé je, že z první desítky nasazených se tam „vlezl“ jen Arjun Erigaisi, zbytek této skupiny tvoří hráči „druhého sledu“, tedy druhé desítky nasazených.
To samo o sobě nic neznamená, ale svědčí to o tom, že špička se rozšiřuje a už je třeba počítat s mladými talentovanými hráči, kteří sice zatím nemají nejvyšší rating, ale herně se mohou srovnávat i s těmi nejlepšími.

Narayanan, Sindarov, Paravyan, Karthikeyan a Yakubboev, to nejsou zcela neznámá jména, jsou to hráči, kteří se ratingově pohybují kolem hranice 2600, přesto jsou spolu s Erigaisim v čele velmi silného turnaje.
Až za nimi jsou hvězdy jako Nakamura. Giri, Maghsoodloo nebo Abdusattorov.
A nasazená jednička Carslen?
Ten asi na turnaj nebude vzpomínat v dobrém. Momentálně je se 4.5 body až na 28. místě. Společnost mu dělá Gukesh, ale to je pro Carlsena asi hodně slabá útěcha  :usmev: .

Carlsen „překvapivě“ prohrál ve druhém kole s málo známým kazašským velmistrem Alisherem Suleymenovem. Později ztratil ještě půlbod remízou s Praneshem a zdálo se, že už musí zabrat a začít stíhat čelo tabulky. To se mu dařilo až do sedmého kola. V něm narazil na indického GM Murali Karthikeyana, který Carlsena porazil a to dokonce černými barvami.
Nepamatuji si, kdy naposledy Carlsen utrpěl dvě porážky od poměrně neznámých hráčů, snad nikdy.
Důvodem může být i to, že Carlsen příliš často v openech, kde by na takové neznámé hráče mohl narazit, nehrál  :usmev: .

Carslen s Karthikeyanem rozehráli klasickou „španělku“ a až do dvanáctého tahu měla partie shodný průběh s partií Bartel-Moroni z roku 2020.
Pak Carlsen odbočil a není mi jasné, proč se vyhýbal celkem logickému tahu Sg5  :usmev: . Celé zahájení sehrál Magnus dost divně a černý neměl problém s vyrovnáním hry. Karthikeyan hrál s velkým respektem vůči svému soupeři a ztrácel hodně času. Už od 22. tahu byl v časové tísni a možná proto se Carlsen rozhodl odevzdat dvě figury za věž. Karthikeyan však vše ustál a i přes nedostatek času hrál velmi dobře.
Koncovku pak zvládl na jedničku a Carlsena porazil.

 

 

Dvě kola před koncem je jasné, že tenhle turnaj Carlsen nevyhraje  :usmev: . V dnešním osmém kole Carlsenova „indického přeboru“ (osm kol, šest indických soupeřů) konečně dostane jiného než indického hráče (Kaidanov, USA), tak snad se ještě stihne dostat alespoň na nějaké lepší umístění.

 

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com
Online na lichess.org

 


 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
9 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
lubomir1959

Já to vidím jinak, MC je jen člověk a jako každý člověk má lepší i horší období, tak je to i s MC, já ho přehnaně nezbožňuju, ale prostě nikdo nemůže pořád vyhrávat, i MC musí občas zahrát slabě, není každý den posvícení. To, že dvakrát či kolikrát prohrál, na skutečnosti, že je to pořád vynikající šachista, nic nemění. Možná mu už výkonnost trochu klesá, ale nebude nejlepší věčně. Netroufám si hodnotit, proč se mu tolik už nedaří, ale proč nechtěl obhajovat titul mistra světa je možná tím, že si už tolik nevěří, kdoví…to ví snad jen on.

Honza Repák

Magnus se už delší dobu netají tím, že má nechuť podstupovat náročnou přípravu, kterou dnešní vážný šach díky počítačům a množství teorie vyžaduje. Právě kvůli tomu se dle vlastních slov vzdal titulu mistra světa i začal hrát pomalým tempem méně často. Teď z toho sklízí výsledky, pouze blbnutí v blickách k udržení formy nestačí.

Tomáš Filipec

Ještě musím pochválit kresby! Pane Zimnioku, jste multikreativec!   :ok:    :potlesk:    :palec-nahoru:    :pohar:    :prvni: 

Tomáš Filipec

To máte pravdu, ale ani život virtuoza není vždy „legrace“. Něco za něco. Důležité je, aby člověka jeho činnost „bavila“.

Tomáš Filipec

Určitě si nemyslím, že můj názor je přesný, ale mám dojem, že Carlsenovy prohry jsou i důsledkem toho, že v posledních letech sehrál „až příliš mnoho“ turnajů zrychleným tempem, kde je kvalita hry nižší. Zrychlené tempo dle mého skromného mínění kvalitě hry ve „standardním“ tempu nesvědčí. „Lepší“ by bylo hrát méně častěji a upřednostnit klasické tempo. Ale chápu, že vyšší výdělek se odmítá těžko.

Tomáš Filipec

Děkuji za reakci :-).
Carlsen asi v Kataru nehraje úplně nadoraz, svou roli může hrát i únava či „opotřebovanost“.
„…rychlejší tempo je atraktivnější pro diváky…“ – jak pro které :-D. Svět se posunul a staré pořádky „netáhnou“. Nejsem z toho nadšený, ale co mohu dělat?
Jsem rád, že někteří koryfejové z čela žebříčku aspoň občas hrají i otevřené turnaje, kde čelí hráčům, které nemají „přečtené“ a riziko proher je možná i vyšší. Je to skvělé pro diváky i pro hráče.

chess

ta dovysvětlující závorka jisté srovnání připouští – ještě, že tam je 🙂

9
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x