Koule

Volný den na turnaji FIDE Grand Swiss, který probíhá na ostrově Man, přišel jistě mnoha hráčům a hráčkám vhod. Bylo to vidět i na výsledcích, sedmé kolo bylo snad nejméně remízové…



 

V sedmém kole ubylo remíz a ukázala se ještě jedna (možná i víc) věc: mužské šachy jsou jiné než šachy ženské  :usmev: .

V turnaji mužů skončilo smírem 24 partií z celkových 57.  Stále je to něco málo přes To je dost pod padesát procent, ale v jiných kolech byl počet remíz vyšší. Trochu zajímavější je pohled na partie, které remízou neskončily. Dvaadvacetkrát vyhráli bílí, jedenáctkrát černí. Jasná výhoda bílých figur  :usmev: .

V turnaji žen skončilo remízou jen osm partií z pětadvaceti, ale rozdíl mezi výhrami bílých a černých není tak velký jako u mužů. Bílé figury vyhrály desetkrát, černé osmkrát.

Naši hráči bojovali, ale výsledek sedmého kola (a také los kola osmého) je zřejmě moc neuspokojil  :smutek: .

V tabulce výše postavený Thai Dai Van Nguyen měl za soupeře Maxima Vachier-Lagraveho. Silný a atraktivní soupeř…
Když sleduji Vanovu hru, nemohu se ubránit dojmu, že tomu „něco“ chybí. Van dokáže hrát téměř dokonalé šachy, má vynikající poziční cit, ale když narazí na opravdu silného soupeře, má problém s časem.
Možná mu svazuje nohy (???… spíš hlavu  :usmev: ) vědomí, že hraje se silným soupeřem a o to víc se snaží nic nezkazit.
Většinou se mu to daří, ale často za cenu časové nevýhody. Nejinak tomu bylo i včera.
Hrála se Sicilská obrana, Rossolimova varianta (3. Sb5) a Van neměl v zahájení žádný viditelný problém. Získal solidní pozici a i když tah 18. Jd2 nebyl nejlepší, nic nekazil. Tady se však začínal „lámat chleba“.
MVL odpověděl braním na e5 (18. … Jxe5) a bílý odpověděl logickým 19. dxe5.

Nad čím tu Van dumal šest minut, nevím. Jiné tahy jsou v pozici také možné, ale na první pohled je braní přechodné oběti jezdce bezpečným pokračováním, které nemůže vést k nevýhodě bílého. Snad jediné, nad čím se tu dá uvažovat, je pěšec e5.
Na dalších několik tahů ztratil bílý další cenné minuty.
Samozřejmě, pozice nebyla na rychlé odblicání  :usmev: a bylo o čem uvažovat, ale přece jen se asi dalo hrát svižněji. Zatímco MVL měl po pětadvacátém tahu na hodinách zhruba hodinu a patnáct minut, Van měl už jen třináct minut.
Na 26. tah (26. Jfd4) spotřeboval Van dalších devět minut. Bílý mohl jít na d4 druhým jezdcem, ale asi nejbezpečnější byl prostý ústup střelce na b1, po němž by bílý kryl Jf3. Po 26. Jfd4 má najednou bílý skladiště figur a to je věc, kterou asi původně nechtěl  :usmev: .
Zjistíte, že váš tah nebyl nejlepší a možná byste ještě byli schopni najít celkem uspokojivou odpověď, jenže na hodinách už máte málo času, což je tak „trochu“ problém. S nedostatkem času není těžké „najít“ špatný tah nebo něco přehlédnout.
To se stalo i Vanovi.  Skoro celé zbývající tři minuty ztratil propočtem(?) tahu 27. Dxe6.
Nevím, co Van přehlédl, možná počítal jen s výměnou dam, možná neviděl tah Db7 nebo nějaké jiné „možná“. V každém případě je pozice po 27. Dxe6 za bílého přinejmenším velmi špatná a snad už i prohraná.
Škoda, Van hraje velmi dobré šachy, ale má problém s hospodařením s časem.

 

 

David Navara měl černé figury s Nikolasem Theodorou.
Jejich partie měla sice jen třiatřicet tahů, ale nebyla to žádná nuda. David rozehrál zahájení vcelku klidně, ale když zjistil, že i soupeř hraje klidně  :usmev: , začal to na něj zkoušet.
Klidně si nechal „poškodit“ pěšcový kryt před svým králem, ale dostal za to pěšcové centrum, dvojici střelců a hezkou souhru figur. Jeho soupeř však nehodlal riskovat a hrál to celkem „při zdi“. Taková pasivita mohla vést k nepříjemnému tlaku černého, ale David ve 25. tahu nepokračoval nejpřesněji a po 25. … Jd4 se hra vyrovnala.
Závěrečná oběť celé věže bílého nerozhodila a partie skončila remízou opakováním pozice.

 

 

Zajímavý závěr se odehrál v partii Maghsoodloo-Aravindh. Bílému po hrubce černého (51. … Kb5??) zřejmě ani nedošlo, že stojí na výhru, proto zahrál téměř bleskově 52. c7?? . Naštěstí pro bílého chyboval i černý a nalezl si do matové sítě.

 

 

Mladý Ind Praggnanandhaa Rameshbabu byl možná před turnajem považován za jednoho z favoritů, V turnaji se mu však moc nedaří. Po šesti remízách zaznamenal výhru až v sedmém kole, ke které mu výrazným způsobem (jednotahové přehlédnutí) pomohl jeho krajan Gupta.

 

 

Jednoduchá taktika rozhodovala i v partii Wagner – Matlakov.

 

 

V turnaji žen se srovnalo čelo tabulky.
Tři hráčky (Vaishali, A. Muzyčuk a Stefanova) mají 5.5 bodů, ale bez šancí nejsou ani ostatní účastnice.
Partii s tragickým koncem sehrála Gunay Mammadzada.
Po velkou část partie stála na výhru, ale časovou tíseň v partii s Deysi Cori absolutně nezvládla.

 

 

Výsledky a los českých hráčů:

 

 

Z losu je patrné, že David Navara odsunul šachy na vedlejší kolej a přeškoluje se na jinou profesi.
Už včera v komentáři k článku napsal, s kým se utká v osmém kole.
Víme své, David věští z křišťálové koule a prý pokud v turnaji neuspěje, tak si k němu můžete chodit každé pondělí a středu pro životní radu  :smich: . David není o nic horší věštec než šachista  :usmev: .

 

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com (muži)
Online na chess24.com (ženy)
Online na lichess.org (muži)
Online na lichess.org (ženy)
Fotogalerie

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
chess

Dnes famózní Davidovy bílé figury. Gratuluji a přeji přesnou ruku v dalším průběhu turnaje.

David Navara

V turnaji mužů skončilo smírem 24 partií z celkových 57. Stále je to něco málo přes padesát procent, ale v jiných kolech byl počet remíz vyšší.“
V uvedeném textu je buďto překlep, nebo matematická chyba.

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x