David dobře, Van ještě lépe

Předposlední kolo turnaje FIDE Grand Swiss hodně napovědělo, kdo má jaké šance na vítězství v turnaji, popřípadě na postup do turnaje kandidátů. Šance Vana Nguyena a Davida Navary na vynikající výsledek sice zhasly spolu s „dušičkovými“ svíčkami, ale i přesto to naši hráči nevzdali.



 

V desátém kole měl David Navara bílé figury s Benjaminem Gledurou, kterého jsme mohli vidět na turnaji PICF v Praze. Maďarský GM, žijící převážně v USA, se nad hranici 2600+ dostal už někdy v roce 2017 a od té doby si drží svoji výkonnost. Slovo „drží“ je v tomto případě na místě, protože rating Benjamina se sice neposunuje nikam výš, ale také nijak neklesá.

 

 

Na partii s Davidem se maďarský velmistr zřejmě dobře připravil, protože až do jedenáctého tahu se hrálo stejně jako v partii Navara-Bernášek (2015, 1-0), ale zatímco Bernášek vzal pěšce na e3, Gledura bez zaváhání „sežral“ na b2.
Na první pohled se zdá být braní centrálního pěšce lepší, ale v dané pozici známé poučky tak docela neplatí. Pěšec na e3 nikam neuteče a bílý nijak nemůže využít předčasného výpadu černé dámy, protože černému se podaří pozici už brzy po zahájení zjednodušit.
Po výměně figur vznikne věžová koncovka, v níž má sice černý lepší pěšcovou strukturu, ale pozice je naprosto vyrovnaná.

 

 

Thai Dai Van Nguyen měl černé figury s rumunským GM Mirceou Emilianem Parligrasem. Van hrál své typické(?) šachy. Logické tahy, žádné velké riziko a čekání na soupeřovu chybu. Té se dočkal v dámské koncovce (53. b4?).
Je paradoxní, že chyba bílého přišla ve chvíli, kdy měl černý na hodinách necelou minutu do konce a bílý přes půl hodiny. Van i s minimem času nezaváhal, vyměnil dámy a přešel do vyhrané pěšcové koncovky. „Easy“ (=snadný) bod  :usmev: .

 

 

Ani předposlední kolo nebylo „remízoprosté“  :usmev: , ale na předních deskách už šlo o hodně, takže se remizovalo spíše v nižších patrech tabulky.
Na prvních sedmi šachovnicích neskončila ani jedna partie remízou (!), což nebývá často k vidění. Nakamura porazil Caruanu, kterého přehrál ve hře čtyř jezdců (nebo ve Skotské hře).
Bogdan Deac prohrál bílými s Viditem, Jesipenko si poradil s Maghsoodlooem a Erigaisi, který hraje výborný turnaj, porazil černými Seviana.

Predke porazil Kuzubova, kterému se doposud v turnaji dařilo. Tentokrát však přecenil svoji pozici a Predke nezaváhal.

 

 

Niemann stál s Girim dlouho špatně, pak se mu na malý okamžik podařilo vyrovnat hru. Opravdu na malý okamžik  :usmev: , protože svou šanci nevyužil. Opět se však ukazuje, jak rozdílné je „myšlení“ člověka a stroje.
Zatímco oba velmistři zřejmě považovali pozici za vyhranou pro černého, Stockfish vidí v jednom okamžiku rovnou hru. Dokonce bych řekl, že v jistém okamžiku se zdála pozice bílého lepší  :usmev: , ale jen na první pohled.

 

 

V turnaji mužů je v čele trojice hráčů se 7.5 body, Jesipenko, Nakamura a Vidit. Nejlepší šance na vítězství v turnaji má zřejmě Vidit, který má v posledním kole bílé figury s Predkem. Bez šancí však nejsou ani hráči se sedmi body.
Šachy jsou sport a ve sportu není nouze o překvapení.

V turnaji žen je v čele Vaishali Rameshbabu. Praggnanandhova sestra má půlbodový náskok před Annou Muzyčuk, ale poslední kolo může být hodně zajímavé, protože Vaishali bude mít černé figury s Mongolkou Batkhuyag Munguntuul, o níž jsem se zmínil už minule. Mongolská hráčka hraje velmi dobré šachy, o čemž svědčí i její ratingový zisk. Získat v takovém turnaji +30 ratingových bodů není jen tak.

Ani Anna Muzyčuk však nebude mít poslední kolo lehké. Stejně jako Vaishali bude mít černé figury a do cesty se jí postaví Pia Cramling. Švédská velmistryně hraje skvělý turnaj. Dvakrát sice prohrála s ázerbájdžánskými hráčkami, ale po volném dni hraje šachy světové úrovně.
Pia už není nejmladší (o dva roky starší než já  :smich: ), ale šachy stále umí. V pátém kole „zametla“ s mladou americkou nadějí Alicí Lee, která by mohla být její vnučkou  :usmev: .

 

 

 

Výsledky a los českých hráčů:

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com (muži)
Online na chess24.com (ženy)
Online na lichess.org (muži)
Online na lichess.org (ženy)
Fotogalerie

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Rubinus

Možná David zbytečně spěchal, Karpov pozice s takovou pěšcovou strukturou často vyhrával.

David Navara

Velmistr Ponomariov nepatrně lepších technických pozic také vyhrál dost. Jak je v následujícím článku uvedeno, měl jsem dobrat na c4 pěšcem, ale nebylo mi jasné, jak například po 21.Jd2 Jb6 22.Dc2 Jf6 23.Vaa1 Jfd7 24.Jf1 Jc5 25.Je3 pozici zesílit, když svými jezdci často potřebuji krýt pěšce a4 nebo c4. V závěrečné pozici varianty i v předchozím průběhu je silný postup f7-f5 s případným e5-e4. Černý odhaluje svého krále, ale bílý nemá dostatečně aktivní figury na to, aby ho mohl ohrozit.
Jinou možností bílého je 22.Se4 s ideou 23.Sc2 a následným vzetím na a4. Také tam černý udrží převahu, střelec bude bílému chybět při obraně královského křídla. Ale za šachovnicí toto není vůbec zřejmé.
Předpokládám, že se komentář netýkal partie Navara – Gledura, kde mé pěšcové souostroví představovalo určitý poziční defekt.

kraken8

No a zítřejší článek by mohl mít stejný nadpis xd
Každopádně před Vanem smekám, protože takhle se zvednout ze dna, to se na téhle úrovni nevidí zase tak často …

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x