I mistr tesař…

Čtvrté kolo turnaje London Chess Classic nebylo o nic méně bojovnější než kola minulá. Bohužel neplatila včera predikovaná přímá úměra: čím více kol, tím méně remíz 🙂 . Pokud by nabyla absolutní platnosti, v pátém kole by už byla mínus jedna remíza 😀 .



 

Andrej Volokitin hraje dobré šachy, ale občas „usne“ . V partii s Aminem Tabatabaeiem stál skoro celou partii celkem dobře, ale jeho „spaní“ jej stálo celý bod.
Nelehká pozice se dala hrát za obě strany, ale když máte na hodinách minutu a půl a do časové kontroly vám zbývá odehrát ještě jedenáct tahů, pak je to těžké.
Po 29. Sc4 už se partie za bílého dá zachránit asi jen stěží (ale nevylučuji to  :usmev: ).

 

 

Hans Moke Niemann poprvé v turnaji zvítězil. Shreyas Royal má mnohem nižší rating než účastníci turnaje v Záhřebu, který Niemann vyhrál, přesto měl Royal šanci novodobého „Fischera“ potrápit (minimálně).
Aby to náhodou nevypadalo, že do Niemanna jen „ryju“… „usmev“ .
Ano, nelíbí se mi jeho občas „geniální“ hra, ale zrovna tahle partie byla dobrá. Oběť figury ( 30. g4) možná nebyla plně korektní, ale byla více než nadějná a Niemann si za tuto partii zaslouží malé bezvýznamné plus  :usmev: .

 

 

Už jsem tu psal, že se mi líbí agresivní hra Mateusze Bartela. Ve čtvrtém kole si to odnesl nejsilnější amatér  :usmev: Luke McShane. U Luka platí totéž, co u Volokitina: s minimem času se hledají dobré tahy jen těžko.
Ne, že by to snad nešlo  :usmev: , ale když máte na hodinách minutu a před sebou ještě více než deset tahů, pravděpodobnost chybného rozhodnutí prudce stoupá.
Při analýze se Stockfishem mě zaujala „nabídka“ motoru ve dvacátém sedmém tahu (27. … Df7).
Jen málo lidí by asi šlo dámou dobrovolně pod „rentgen“. I když… To není složitý tah na počítání, ale pokud máte na hodinách málo času, zahrajete něco takového jen z čirého zoufalství nebo díky záblesku geniality  :smich: .

 

 

Jedinou remízou kola skončila partie Nikity Vitiugova a Michaela Adamse. Tahle remíza mě tak trochu potěšila, protože potvrzuje to, co už jsem tu minimálně jednou napsal: JEDEN volný sloupec ještě nevyhrává partii!
Ano, obsadit volný sloupec je jistě výhodné, ale když si uvědomíte, že vaše těžké figury stojí na jednom sloupci v řadě za sebou, tak to není žádné terno. K uplatnění podobné výhody potřebujete ještě nějaký „bonus“ třeba v podobě dalšího volného sloupce nebo vážných slabin v soupeřově táboře.
V této partii nic takového nebylo.

 

 

Jules Moussard ukázal, že má vynikající taktický postřeh. Jeden z velkých favoritů turnaje, Dommaraju Gukesh, svého soupeře sice celkem lehce přehrál, ale tah 26. Vd2 je velká hrubka.
Jste-li takticky alespoň trochu na výši, jistě vám nebude dělat problém najít Moussardovo pokračování  :usmev: . Tah 26. … Sxa3 se přímo nabízí.
Po braní střelce dámou se naplno projeví mínusy tahu 26. Vd2-věž „ucpala“ ústupové pole pro bílého krále, bere-li bílý střelce pěšcem, padá pěšec na c3, a když nebere vůbec?
Pak visí pěšec na b2 a pozice bílého se mění v trosky.
I mistr tesař se někdy utne  :usmev: .

 

 

 

 

 

Výsledky a los dalšího kola:

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com (od 15:15)
Online na lichess.org (od 15:15)

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Tak dnes to Hans Niemann neodehrál jako Fischer, ale spíše jako fušer. To se mi asi stává častěji než jemu, ale já se nesrovnávám s nejlepšími šachisty historie. (Nevyvozuji z toho nic ohledně nedávných obvinění. To, že někdo hraje nestabilně a chová se arogantně, ještě nemusí znamenat, že podvádí.)

David Navara

Hráčů s velkými výkyvy vždy bylo dost. Mimo jiné velmistři Ivančuk, Širov, Morozevič, z méně významných hráčů třeba já. Na druhé straně na internetu nepodváděl nikdo z jmenovaných, zatímco Hans ano. Různí experti mají na jeho současnou hru různé názory. Snad se časem ukáže, zda je skutečně tak silný. (Opravdu nevím, jak to je.) Dost možná v posledních letech Hans hraje čestně, ale přinejmenším za část problémů si určitě může sám. Nicméně na internetu podváděli i jiní, ale mluví se především o Hansovi.

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x