A bude se vyřazovat

V Torontu se dohrála základní část finálového turnaje Champions Chess Tour a právě probíhají boje čtyř „přeživších“ o dvě místa v semifinále.
Než se dostaneme k vysvětlení systému hry, podívejme se nejdříve na výsledky sedmého kola.

 

Sedmé kolo bylo kolem posledním  :usmev: . Logicky, protože uzavřeného turnaje zúčastnilo osm hráčů, kteří hráli každý s každým.
Před posledním kolem bylo jisté, že vypadne jeden hráč z trojice Lazavik, Nakamura a Firúzdža. „Namočený“ byl i Vachier-Lagrave (MVL), ale vzhledem k tomu, že v posledním kole hráli Nakamura s Lazavikem společný zápas, bylo jasné, že jej může „přeskočit“ jen jeden hráč ze tří výše jmenovaných. V turnaji platilo pravidlo, že poslední dva vypadávají, takže MVL mohl být v klidu  :usmev: .
To však neznamenalo, že by v posledním zápase proti Nodirbeku Abdusattorovi nebojoval. Bojoval, obě partie skončily remízami a o vítězi minizápasu rozhodl až armageddon, v němž měl černé figury Abdusattorov a k vítězství mu tedy stačila remíza. Abdusattorov nakonec tiebreakovou partii vyhrál a zajistil si tak čtvrté místo v tabulce.

 

 

Fabiano Caruana dvakrát remizoval s Wesleyem So a rozhodl až tiebreak, v němž byl úspěšnější Caruana. So tak či tak postoupil do semifinále z prvního místa, Caruana se dostal na třetí příčku.

 

 

Postoupil i Magnus Carlsen, který sice první partii minizápasu s Alirezou Firúzdžou prohrál, ale vzápětí zvítězil a v armageddonu už si vybojoval postup do semifinále.

 

 

Střetnutí Hikaru Nakamury s Denisem Lazavikem bylo bojem o „přežití“ . Denis je mladý nadějný hráč, ale proti zkušenému Nakamurovi neměl žádnou šanci. Naka dvakrát zvítězil a zachránil se v turnaji.

 

 

Z turnaje tak vypadli Denis Lazavik a Alireza Firúzdža (Firouzja), přímo do semifinále postoupili Wesley So a Magnus Carlsen.

Zbytek je maličko složitější  :usmev: , ale není to nic, co by se nedalo pochopit, stačí se podívat na konečné pořadí (screenshot z webu chess.com):

 

 

Ve hře o dvě místa v semifinále zůstali čtyři hráči. Ti mezi sebou sehráli vyřazovací minizápasy podle schématu 3-4 (třetí hraje se čtvrtým) a 5-6 (pátý se utká se šestým).
Na tomto místě se na moment zastavme, pochopíme, proč se vyplatilo bojovat i v posledním kole.
V pravidlech soutěže stojí, že vítěz zápasu 3-4 postupuje do semifinále, ale poražený ještě neskončil. Dostává možnost „opravy“ a o poslední místo v semifinále se utká s vítězem zápasu 5-6 .

O přímý postup do semifinále se utkali Caruana a Abdusattorov. Oba hráči vyhráli po jedné partii, takže o vítězi, a postupujícím do semifinále rozhodl tiebreak. Caruana měl v armageddonu černé figury a partii vyhrál. Připojil se tak ke Carlsenovi a Soovi.

 

Zápas mezi pátým a šestým hráčem tabulky, tedy mezi MVL a Nakamurou, skončil vítězstvím Nakamury v tiebreaku, ale to znamenalo pouze tolik, že o poslední semifinálové místo se utkali poražený Abdusattorov a vítěz Nakamura.

 

K souboji o poslední semifinálové místo nastoupili Nodirbek Abdusattorov a Hikaru Nakamura.Dvě partie skončily smírně, takže o postupujícím musel rozhodnout armageddon. V něm měl Abdusattorov černé fogury a podařilo se mu partii remizovat, čímž se stal čtvrtým semifinalistou.

 

Podle schématu na screenshotu z webu chess.com by se měli v semifinále utkat Wesley So s Caruanou a Carlsen s Abdusattorovem.

 

V základní části So s Caruanou prohrál, Carlsen Abdusattorova porazil.
Uvidíme, jak vše dopadne v semifinálových zápasech.

 

Odkazy:

Web CCT
Online na chess24.com
Semifinále na chess24.com
Výsledky na chess.com

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x