Alirezovo řešení

Těžko hádat, zda se pořadatelé účelových zápasů v Chartres zalekli sankcí FIDE, či se hnulo svědomí v Alirezovi. Alireza Firouzja udělal to nejlepší, co v dané situaci mohl: soustředil se na hru, vyhrál pět partií v řadě a na Elo předstihl Wesleyho Soa.



 

Málokdo by se asi divil, kdyby na poslední partii už nedošlo a Alireza šel místo ní oslavit postup do Turnaje kandidátů. Záminku by si vynalézaví organizátoři jistě našli a šachový svět se mohl začít přít, zda by bylo spravedlivější takovýmto kvalifikováním se poškodit Wesleyho, anebo zkontumovat Alirezu, který zase mohl mít akci dopředu slíbenou a při plánování svého turnajového kalendáře s ní počítat.

 

Alireza byl na vítězné vlně a do karet mu hrály i zbývající bílé figury, zatímco jeho soupeř Sergey Fedorchuk musel být otřesen ze strašného zkratu, jaký jej v předchozím kole postihl: na 32.Vb5?? přišel šach Je2 s vidličkou Jc3. Fedorchuk, Sergey A vs Firouzja, Alireza – Race to Candidates (5), 2023 – 2700chess.com Jak se ale již mnohokrát ukázalo, udělat úplně poslední krok bývá často nejtěžší. Podobně jako z dopingu obviněná krasobruslařka na Olympijských hrách, nakonec veškerou kontroverzi kolem něj vyřešil Alireza sám. Šestá partie skončila remízou a Alireza v žebříčku spadl zpátky bod pod Wesleyho. Firouzja, Alireza vs Fedorchuk, Sergey A – Race to Candidates (6), 2023 – 2700chess.com

Live Chess Ratings – 2700chess.com

 

Pokud se tedy v posledním letošním týdnu na scéně neobjeví ještě nějaká další neočekávaná šachová exhibice, Turnaj kandidátů si v dubnu zahraje Wesley So. Tomu samozřejmě nic nebrání dostát svým nedávným prohlášením, kterak ho Mistrovství světa ve vážném šachu údajně nezajímá, a přenechat místo Alirezovi. Uvidíme, zda se Wesleymu podaří ztracený zájem znovu najít, já osobně mu v hledání nějak věřím mnohem víc než Magnusi Carlsenovi.

 

26. 12. bude v uzbeckém Samarkandu zahájeno Mistrovství světa v rapidu a bleskovém šachu, kde se definitivně rozhodne o posledním kandidátovi. V Čennaji postup čerstvě vybojoval Dommaraju Gukesh, stále jej však mohou trumfnout dva hráči. Anish Giri uzme vstupenku zpět, pokud se mu podaří dosáhnout na jakoukoli medaili z rapidu nebo na zlatou z bleskového šachu. Arjunovi Erigaisimu pak pomůže pouze titul mistra světa v rapidu. Šampionát rapid tempem je podle pravidel FIDE Circuit lépe bodovaný než bleskový, přestože je naopak počtem kol kratší. Gukesh se oběma pronásledovatelům osobně pokusí plány překazit a je tak šance, že dojde na rozhodující přímý souboj.

 

Na závěr důležitá zpráva pro všechny „šachanisty“ těšící se na novoroční nárůst Elo hodnocení. Na webu FIDE se objevilo dovysvětlení, že reforma hodnocení sice byla schválena, avšak v platnost má vejít až 1. 3. 2024. Takže si bohužel ještě chvíli počkáme.

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
28 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Vilda Moncl

Firouzja – Kamsky 1:0 viz ZDE partie. So má asi radost.   :usmev: 

Vojta Plát

Hodně divná partie teda ?

Vilda Moncl
Jano

Mám taký „technický“ dotaz:
Platí aj pre Firouzju výpočet podľa FIDE rating kalkulátora?https://ratings.fide.com/calc.phtml?page=change
Že za každú jednu výhru v prvých troch kolách sa mu rating zvýši o 0,8?
Jeho súperi mali ratingy: 1686, 1858, 2219.
To by sa mu asi teraz vyplatilo turnaj opustiť, aby sa mu ešte nepritrafila nejaká smolná remíza.
Alebo, aby to tak nebilo do očí, mohli by ho usporiadatelia z turnaja vylúčiť, napr. za zlé správanie.

Luboš Zimniok

Možná Váš dotaz nechápu, možná něco neznám nebo jsem někde v řádech něco přehlédl…
 
Kde je psáno, že za každou výhru v prvních třech kolech se někomu zvyšuje rating o 0.8?
 

Jano

Dal som ratingy a výsledok do toho „kalkulátora“ z fide.com a tak mi to vyšlo.
Predpokladám, že platí K=10.
Rating by sa mal už preratávať „po partiách“, teda nie ako voľakedy blok za turnaj.
Z čoho vychádzal pri uvádzaní jeho čísel Vojta Plát?
 

Vojta Plát

Ze zkušeností se zápočtem. Podívejte se třeba na můj zápočet z května(pokud se nepletu). Je tam turnaj z Görlitz a třeba tam je patrné vidět to, že za první kolo to bylo 0.8, pak 0.3
Kdybyste byl aktivní a hrál, tak to víte taky.

Jano

Prosím o nejaké hodnoverné informácie, prečo by sa mala jedna partia rátať inak, ako iná partia.
Odkazy na chess‐results stránky nepovažujem za spoľahlivý zdroj informácií.
Vychádzajú často z už neaktuálnych informácií o výpočtoch.
 

Luboš Zimniok

Počítá se stejně. Odpověď najdete ve FIDE Handbook bod 8.3 (konkrétně 8.3.1, rozdíl větší než 400 bodů).

Jano

No a podľa FIDE Handbooku to vychádza inak než podľa FIDE „kalkulátora“, keď ste sa pýtali „Kde je psáno…“?

Vojta Plát

Panebože, to je jak kdybych se bavil s hňupem. Žádný odkaz jsem na chess results nedával, co to tady žvaníte? Když máte problém chápat psaný text nebo mi nevěříte, tak proč bych vám k tomu měl ještě něco psát? Napište předsedovi rozhodčích. Kontakt na něj je na stránkách svazu – jako na člena VV. Díky za pochopení, snad aspoň tomuto porozumíte!

Jano

Tak, tak, nedali ste tu žiadny odkaz, ani žiadne iné informácie, prečo by mala byť prvá partia do ratingu +0,8 a druhá a tretia len +0,3.
Chess‐results spomínam preto, že to tam býva nesprávne – podľa starých regulí.

Vojta Plát

Já jsem tu dal informace tak, jak to je. Je už pak na vás, zda si to nějak ověříte nebo se budete neustále dokola ptát. Já k tomu dál nemám co říct. Najít si můj zápočet za květen na ratings.fide.com je záležitost na pár sekund.

Vojta Plát

Za toho prvního 0.8, pak už za ten zbytek 0.3(pokud mají o 400 a více menší Elo. Paradoxně ten z prvního kola je za víc, i když má menší Elo). Nehraje tam i Kamsky? Open, kde je první cena 700€ ???

David Navara

Já mám pocit, že se za jednoho hráče při hodně velkém rozdílu počítá 0,8. Nevím, zda za prvního, nebo za toho s nejnižším ratingem. Za ostatní podle tabulek, což může být i méně než 0,3. Od 1. ledna 2024 se opět bude přidávat něco jako 0,8 za všechny soupeře při rozdílu snad nad 400 bodů, protože za současné situace vysocí ratingoví favorité v otevřených turnajích prakticky nemohli získávat rating. (Trochu zjednodušuji.) Na absurditu systému z posledních pár let jsem poukazoval ještě loni a předloni z funkce v hráčské komisi FIDE, ale tehdy zodpovědní lidé nebyli nakloněni argumentům. Pokud by v takovémto turnaji Chess-Results Server Chess-results.com – Praha – 4. Memoriál Věry Menčíkové zisk 8,5/9 znamenal ztrátu 0,8 bodu ratingu a jedná se o jeden z nejsilnějších turnajů v rapid šachu v dané zemi, s výpočtem je zjevně něco špatně. Naštěstí se od 1. ledna vracíme k původnímu výpočtu.

Vojta Plát

U rychlejšího šachu to měnili několikrát. Kdo sehrál za měsíc hodně partií třeba v blesku, měl pak nižší koeficient. Rekord byl u nějakého velmistra z Íránu, ten měl koeficient jenom 5 ??? sehrál za měsíc tak 100 bleskovek, možná i víc. Já měl jednou koeficient 19(ME blesk Katowice a poté MČR v blesku Brno). Teď je koeficient 10. Návrat k 0.8 je dobrý. To mám zase o trochu větší šanci nahrát 2600 ?

Pavel Slovák

Pokud má několik hráčů o více než 400 bodů nižší rating, bere se aktuálně rozdíl 400 pouze u toho nejnižšího. Nově to bude u všech, ale až od 1.3.2024, viz FC3_2023_25.pdf (fide.com) Nevím, jestli se to bude měnit i u rapidu a blicek. A zmiňovaný případný zisk 0,8 není žádná konstanta. Je to 0,08 x koeficient. A ten se může snížit, pokud hráč během ratingového období odehrál velké množství partií.

Ondrej Havelka

Firouzja se náhle odhlásil z mistrovství světa v rapidu a blitzu. Buď teda ztratil chuť hrát šachy, nebo se chystá další zápas ?

Vojta Plát

Jo, bude hrát znovu s Fedorchukem, ale kdo ví 🙂

Igor

Dajú si všetci štyria ešte odvetu!

Vojta Plát

Fedorchuk byl totálně vyhraný, ještě může být Ali rád. Prý si ten zápas dají klidně znovu, tak mi to psal Sergey, že se ho nebojí. Jinak Chartres je známé tím, že mají hromadu peněz, takže pro ně není problém udělat takových zápasu pro Firouzju třeba padesát. Co se týče W.Soa, tak o něm kolují různé zvěsti, že dost možná je to podvodník, ale to už je zase jiný příběh 🙂

David Navara

Reaguji na poslední souvětí.
Takových zvěstí o podvodnících jsem už slyšel celkem dost, mnoho z nich se nepotvrdilo. (A pokud jde o internet, občas podobná podezření opatrně šířím i já sám, ovšem v tichosti a zpravidla připraven přiznat omyl, pokud fakta mluví proti mně.) Bylo by zajímavé vědět, kdo to o Wesleym tvrdí a jaké má argumenty. Mně Wesley vždy připadal jako hráč s mimořádným přírodním talentem, který může dosáhnout mnohého, když se pečlivě připraví a je v dobré formě. Je dobře možné, že někdo ví více, ale tak vážné obvinění vyžaduje důkladné argumenty. (Čímž opravdu nemyslím, že by se takové argumenty měly objevit teď a tady.)

Luboš Zimniok

Také se mi nezdá, že by So podváděl.

Vojta Plát

Dohrál jsi tu dnešní arénu 1+1, kde byla první cena asi 15000 dolarů a vyhrál to nakonec Modrý Strom? Já byl jednu dobu v top 10, ale pak jsem zhruba po hodině dostal tři knedle a vykašlal se na to. Kuba Půlpán nebyl daleko od ceny, nakonec 18.

David Navara

Já jsem si chtěl jen obnovit bleskový rating. (Bullet 1+0 a rychlejší nemám rád. Celkem mi vyhovuje tempo 1+1, ale to volí málokdo. A když mám u bulletového ratingu otazník, nemohu na toto tempo ani dávat výzvy.)
Omlouvám se nezasvěceným za přechod do lichesského jazyka.  :usmev: 

David Navara

To se dělo před osmi lety, ne dnes.

Luboš Zimniok

Aktuální pořadí FIDE Circuit na webu FIDE.

28
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x