Samarkand poprvé

Mistrovství světa ve zrychleném šachu, což zahrnuje rapid šachy a bleskový šach, právě včera začalo. Hraje se v uzbeckém Samarkandu a ČR reprezentuje jeden jediný hráč-Štěpán Žilka.

 

Mistrovství světa ve zrychleném šachu začalo 26. 12. 2023 turnaji v rapid šachu.
Píši turnaji, protože se hrají turnaje „open“ a „ženský“.
V této chvíli jsem tak trochu na „vážkách“, zda sledovat open turnaj, kde hraje Štěpán Žilka, nebo raději turnaj žen, kde sice ČR nemá žádnou zástupkyni, ale ženský turnaj mi přijde zajímavější  :usmev: .

Pro jistotu zatím sleduji oba turnaje  :usmev: .
V open turnaji se samozřejmě nejvíce soustředím na Štěpána.

Štěpán Žilka má v „normálním“ šachu rating přes 2600, v rapid šachu a v bleskovém šachu je jeho rating o dost nižší, ale všichni víme, že při počítání ratingu záleží především na tom, které turnaje se počítají. Pamatuji jednu hráčku, která neměla problém porážet i GM z kategorie 2500+ (i 2600+), ale přesto měla rapid rating pod 2000.
Prostě měla smůlu, že ony hráče porážela v „nepočítaných“ turnajích.

Pojďme se podívat, jak hrál Štěpán „na Štěpána“  :usmev: .

V prvním kole Štěpán „vyfasoval“ solidního soupeře.
Alexander Griščuk není neznámým hráčem. Velmi dobrý hráč, velmi dobrý blicař, kuřák, který nemá problém s časem, protože si umí „spočítat“ , kolik času může v partii „prohulit“ .

Partii prvního kola se Štěpánem začal Griščuk později. Můžeme jen spekulovat, zda zaspal, nestačil dokouřit cigaretu nebo jej zdrželo něco jiného.
Štěpán postavil bílými solidní pozici a nakonec s mnohem lepším časem přijal v rovné pozici nabídku remízy (alespoň se to tak jeví z pohledu na online partii).

 

 

 

Fanoušci seděli u obrazovek počítačů a za pojídání popcornu mohli sledovat dobrou hru našeho reprezentanta  :usmev: .

 

 

 

 

 

 

Ve druhém kole Štěpán „chytil“ italského GM Brunella. Ten sice nemá tak skvělé renomé jako Griščuk, ale jeho rating (2651) dával tušit, že partie nebude procházka růžovým sadem. I přesto jsem však věřil, že Štěpán má solidní šanci.
Spletl jsem se. Brunello zahrál „brutálně“ dobře a nedal Štěpánovi žádnou šanci. Ze strany Štěpána dost špatná partie, ale na druhou stranu…
Kdyby tam seděl jiný hráč, nemuselo to dopadnout tak špatně  :usmev: .

 

Brunello stál od začátku lépe, ale kdyby Štěpán neobětoval pěšce na f4 (25. … f4), musel by bílý ještě dokazovat, že je jeho pozice lepší.
Byla, ale při správné obraně černého by to nebylo zrovna jednoduché.

 

 

 

 

 

Třetí kolo nehrál Štěpán vůbec dobře a řekl bych, že se soupeř zalekl Štěpánova titulu (GM), protože jinak by mu ukázal, jak vypadá „instinkt zabijáka“   :smich: .  V partii s Bachrillajevem měl Štěpán víc štěstí než rozumu  :usmev: , soupeř jej „vypustil“ .
U online přenosu jsem se bál, jak vše dopadne.

 

 

Ne, že by snad byla pozice za Štěpána jasně prohraná, ale sedět proti němu jiný hráč, měl by velký problém  :usmev: .

 

 

 

 

 

 

 

Čtvrté kolo rapid turnaje bylo v pohodě  :usmev: .

Štěpán měl sice ratingově slabšího soupeře (Mustafajev), ale asi nikdo nečekal, že by ho měl na šachovnici „zabít“ .
Pohodová remíza černými….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V pátém kole jsme se konečně dočkali vítězství  :usmev: . Štěpán „přejel“ turkmenského FM Kakabajeva, v pohodě, bez stresu.
Pravda, v jedné chvíli sice měl podle Stockfishe Turkmén možnost vyrovnat hru, ale uvědomme si, že se hrají rapid šachy  :usmev: , a v nich se na počítačové hodnocení pozice nehraje.
První vítězství  :usmev: a snad nebude poslední!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po prvních pěti kolech tak má Štěpán padesát procent bodů.
Není to moc, ale není to ani málo a do konce turnaje zbývá ještě osm kol. Věřím, že se Štěpán postupně „aklimatizuje“ a podá solidní výkon.
Dnes jej hned v šestém kole čeká další „legenda“. Mameďarov je silný hráč, ale i on má své slabiny a Štěpán nemusí být bez šance.

Po prvním dnu turnaje je v čele pětice hráčů se čtyřmi a půl body. Magnus Carlsen, Arjun Erigaisi, Ivan Čeparinov, Yangyi Yu a Vidit Santosh Gujrathi mají dobře rozehraný turnaj, ale hraje se na třináct kol, takže zatím nic není jasné.
Dovolím si upozornit i na výsledek Hanse Niemanna, který zcela nedávno doslova drtil velmistry s ratingem 2500+ . V turnaji má zatím pouhé dva body a nezdá se, že by se alespoň přiblížil výsledku záhřebského turnaje, který mu tak nějak zázračně „vyšel“  :usmev:

V turnaji žen je po čtyřech odehraných kolech ve vedení dvojice Nurgyul Salimova a Jiner Zhu. Obě hráčky mají zatím sto procent bodů, ale turnaj žen je snad ještě vyrovnanější než open turnaj. Nasazená jednička a mistryně světa Wenjun Ju má třeba „jen“ 2.5 bodu a turnajové „dvojky“ a trojky“, tedy Zhongyi Tan a Tingjie Lei, jsou po prvním dnu zhruba v polovině tabulky.

I tady však platí, že turnaj ještě není ani ve své polovině a bylo by předčasné spekulovat o případných favoritkách  :usmev: .

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online open rapid na chess24.com
Online rapid ženy na chess24.com
Online open blitz na chess24.com
Online ženy blitz na chess24.com 
Online přenosy na lichess.org

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
12 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Ondrej Havelka

Šachanismus se rozšiřuje i na nejvyšší úrovni:
https://lichess.org/broadcast/2023-fide-world-rapid-championship/round-8/SjEMkX6Z/5fSbp2OV#16
 
Ganguly si nechal dát jednotažec.
 

Jaroaslav Hadrava

Zřejmě slušnej oddíl. Ale řekl bych, že Ganguly je zkušený hráč. Jenom si zopákne 1. lekci, která mu vypadla, a pojede dál…   :smichy-brecim: 

Vojta Plát

Na tu partii byl na asijských sázkovkách vsazen nezvykle velký balík na výhru černého…Takže asi tak.

Jan Jílek

Zajímavé, je k tomu nějaký zdroj? Díky   :palec-nahoru: 

Vojta Plát

Je, v Asii. Zkus jim napsat a poprosit o zdroj 🙂

Jan Jílek

Tak jinak, jak víš, kolik na to bylo vsazeno? Jak víš, že tam byl „nezvykle velký balík na výhru černého?“

Vojta Plát

Je to zaručené info od Bražiny s Čekalem. Ti se přeci nikdy nepletou, takže jim bezmezně věřím 🙂

Jaroslav Hadrava

  :smichy-brecim:   :smichy-brecim:   :smichy-brecim:  Čím to, že mě některá jména jako záruka kvality informací tak rozesmějí?   :premyslim: 

Jan Jílek

To se není čemu divit, protože to legrační je  :usmev: jak jinak chápat situaci, kdy domnělý bojovník proti lživým informacím sám vědomě a opakovaně lže (např. o našem sponzoringu Extraligy)?   :smichy-brecim: 
Se pak nemůže nikdo divit, když takovou osobu nebere nikdo vážně.

Vojta Plát

Na nss už nenapíšu ani komentář. Včera se tam do Jirikovky pustil i David Navara, to už je co říct. Postupně se snažím odprostit od toho serveru úplně, protože to se fakt nedá. Napětí by se tam dalo krájet, všichni si jen nadávají a tak furt dokola. Šachové články jsou o ničem nebo převzaté(přeložené) a nedá se to číst.

Vojta Plát

To byl účel mého komentáře – pobavit 🙂

12
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x