..šest, sedm…

Volné pondělí, ale v úterý a ve středu se hrála další kola turnaje Superbet Chess Classic Romania 2024.
Šesté kolo bylo opět skoro remízové a sedmé kolo „superremízové“ .

 

Jen jeden hráč je i po sedmém kole turnaje Superbet Chess Classic Romania 2024 v čele turnaje.

Fabiano Caruana měl po pátém kole půlbodový náskok a ten mu zůstal i po odehrání šestého a sedmého kola.

Šesté kolo, které se hrálo v úterý po volném dnu, moc změn v tabulce nepřineslo. Jediná partie, která neskončila remízou, byla mezi Alirezou Firouzjou a Wesleyem So.
Bílý obětoval pěšce za silné pěšcové centrum a možnost rychle vyvinout figury. Černý se rozhodl pěšce vrátit (10. … c5), ale moc si nepomohl. Převahu bílého v centru se černému nepodařilo narušit a když bílý získal dvě lehké figury za věž, zbývalo vyřešit už jen jednu otázku: který král je slabší?
Byl to černý a Firouzja zaslouženě zvítězil.

 

 

Ostatní partie šestého kola skončily poměrně korektními remízami.

Je úsměvné, že v turnaji, kde jsou v podstatě zakázány remízy, končí tak mnoho partií remízou  :usmev: . V sedmém kole opět skončilo remízou všech pět partií.

Nepomňašči s Praggnanandhou rozehráli známou variantu Španělské hry, která končí věčným šachem. Mám dojem, že to není tak dávno, co se na těchto stránkách stejná varianta objevila a černý ji prohrál (dohledám později).

 

 

V partii Giri – Vachier-Lagrave nastoupil černý na dámském křídle. Otevřel si h-sloupec a získal určitý tlak na pozici bílého. Nebylo vidět, jak by se dal tlak dále zesilovat a soupeři nakonec opakovali pozici. Tlak po h-sloupci se už dále zvyšovat nedal, ale možná se černý mohl v kombinaci s hrou na h-sloupci zaměřit na „slabé“ pěšce d3, popř. b2. Nějaká hmatatelná výhoda není vidět, ale bílému by se asi pozice nehrála zrovna dobře.

 

 

Přijatý dámský gambit se v poslední době objevuje v partiích špičkových hráčů čím dál častěji. Na tomto turnaji jej hraje především Gukesh, v sedmém kole si toto zahájení vyzkoušeli Wesley So a Nodirbek Abdusattorov.
Bílému se podařilo dostat svého pěšce až na pole e7, problém byl v tom, že oba králové byli pod útokem. Ve složité pozici oběma ubýval čas a nebylo lehké dopočítat se konce při různých „šachovacích“ možnostech obou stran.
Typickou ukázkou je třeba tah 35. … Dd7. Stockfish ukazuje cestu, jak by černý mohl držet po tahu 35. … De5 rovnou hru. Má pravdu, ale asi jen málo kdo by postavil dámu pod rentgen a spočítal přitom nelehké remízové varianty.
Takových možností byla v dalším průběhu celá řada, pokaždé to však byla „stejná písnička“ : stroj nemá problém vše dopočítat, člověk, kterému ubíhá u partie čas, spočítá jen část, protože šachů za obě strany je opravdu nepočítaně.
Výhru vypustil So až v 58. tahu. Černý pak vyhnal bílého krále do centra, kde byl stále pronásledován nepříjemným šachováním černé dámy.

 

 

Určitou nesmyslnost pravidla zakazujícího nabízet a přijímat remízu ukazuje partie Deac-Firouzja. V jiném turnaji by se soupeři s klidným svědomím mohli shodnout na remíze už po braní 35. Vxe2, v partii však udělali ještě dalších (zbytečných) tahů.

 

 

Svou šanci na zisk celého bodu zahodil Caruana. V partii s Gukeshem měl černé figury a dostal lepší koncovku těžkých figur. K tomu měl i lepší čas. Gukesh měl na hodinách necelou minutu do konce partie, Caruana přes dvě minuty. Stockfish hodnotí pozici po 51. Da4 jako výhodnou pro černého.
Pravda je, že černý má pěšce navíc (ale to měl už delší dobu), ale ruku do ohně bych za tvrzení, že černý má rozhodující výhodu, nedal.
Možná je výhoda černého opravdu rozhodující, ale vyřešit s minimem času problémy s možnými šachy bílé dámy nebo postupem d-pěšce rozhodně není triviální záležitostí.

 

 

 

Výsledky posledních dvou kol a los kola dalšího:

 

 

 

Odkazy:

Web GCT
Pravidla turnajů GCT
Pravidla Grand Chess Tour
Výsledky na chess-results
Online partie na chess.com
Online partie na lichess.org
Komentované přenosy na YT kanálu Saint Louis Chess Club

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x