Další várka turnajů

V hlavním turnaji festivalu Czech Open v Pardubicích je odehráno už šest kol, teď už končí legrace a začíná finiš. Ve stínu pardubického festivalu se konají i jiné turnaje a nejen ve světě. Nedaleko od Pardubic (pokud nejdete pěšky 🙂 ) leží město Liberec. Také v turnaji Open Desko Liberec je cílová rovinka na dohled.
Lehce zmíním triatlon v Bielu, podíváme se, jak se daří Vojtovi Plátovi v Karibiku a mrkneme do Arménie, kde hrají dva čeští hráči.

 

Hlavní pardubický turnaj má za sebou další kola.
Bez mučení se přiznám, že páté kolo jsem „vynechal“ . Partie pátého kola jsem viděl, ale spíše jsem je jen velmi rychle proklikal. Zaujala mě snad jen záplava remíz na prvních stolech. Smírem skončily partie na prvních osmi šachovnicích a kdyby na deváté desce nevyhrál Korejec Kwon s Polákem Dobrowolskim, byla by remízová šňůra ještě delší, protože se remizovalo až po třináctou desku.
Šesté kolo už se vrátilo k „normálu“  :usmev: .

Vzhledem k tomu, že tiskové centrum Czech Openu je velmi agilní a prakticky denně nás zásobuje zprávami z festivalu, je asi zbytečné tady „pitvat“ průběh festivalu.
Petr Pisk a Tadeáš Baláček odvádějí dobrou (ba přímo vynikající  :usmev: ) práci, a protože oni sami se nepochválí, činím tak alespoň já a odkazuji na jejich včerejší festivalový report.

Já zmíním jen dvě pardubické partie. Jsou to partie žen, o nichž už jsem se tu (několikrát) zmiňoval.
Petra Sochorová hrála do pátého kola velmi dobře. Dobře hrála černými i v kole pátém s Janem Seidlem, ale nedotáhla vyhranou partii do úspěšného konce (remízu považujme za neúspěch  :usmev: ).
Pozice po 20. Vxb6 je dobrá na trénink propočtu. Vypadá to, že jsou pod útokem oba králové, ale ve skutečnosti je ten černý jako v bavlnce.

 

 

Vynikající taktický postřeh projevila Klaudia Kulon. Její soupeř Milton Pantzar stál o něco hůře, ale nebylo to až tak strašné. Na hodinách měl přes dvě minuty a do časové kontroly mu zbývalo odehrát necelých deset tahů, což se mi zdá jako dost času (samozřejmě, jak pro koho).
Zřejmě spěchal na hotel  :usmev: , takže si blicnul 31. … hxg4. Spěch se mu vyplatil, protože bílá zahrála bez přemýšlení 32. Dh3+! a Pantzar mohl jít na pokoj (nebo někam na pivko  :usmev: ), matu se nedá zabránit.

 

 

Odkazy:

Web festivalu Czech Open
Časový harmonogram jednotlivých turnajů
Výsledky a los turnajů
Online partie na lichess.org


 

Šedesát dva hráčů hraje turnaj Open Desko Liberec. Nasazenou jedničkou je GM Petr Hába, jeho největším konkurentem by měl být IM Jaroslav Bureš.

Po šestém kole jsou v čele spolu s favorizovanou dvojicí ještě turnovský Jan Zima (ŠK ZIKUDA Turnov)  a „jundrovský“ Václav Buchta (Jezdci Jundrov).
Jaké bude konečné pořadí, může hodně napovědět už dnešní sedmé kolo, v němž svedl los dohromady dvojice Hába – Buchta a Bureš – Zima.

Originálně sehrál zahájení bílý v partii Špírek-Macháček z pátého kola. Oběť figury, sice nekorektní, ale zase ne až tak úplně „bezzubá“ , přinesla bílému celý bod.

 

 

Odkazy:

Web pořadatele
Výsledky na chess-results


 

Na velmistrovském triatlonu ve švýcarském Bielu se dnes hrají poslední kola finálové části. Festival v Bielu tu už zmiňuji s jistými obavami  :smich: , protože kdykoli o něm něco napíši, je tam chyba  :smich:  :smich:  :smich: .

Raději to vezmu stručně.
V turnaji Masters jsou odehrána dvě finálová kola, po nichž je jasné, že vítězem turnaje se stává Quang Liem Le. Ve druhém kole zvítězil s Praggnanandhou a už nemůže být předstižen.

 

 

I vítěz turnaje Challengers už je znám. Saleh Salem má ještě větší náskok než Le ve skupině Masters.

 

K celému systému hry řeknu jen jedno: nešlo by to udělat ještě složitější?  :usmev:

Myšlenka triatlonu se mi zamlouvá, ale nechápu, proč se muselo hrát ještě tohle finále. Zbytečná věc, která však dokáže i pobavit, nebo naštvat.
V turnaji Challengers hrála hodně dobře Vaishali Rameshbabu, ale finále se pro ni může stát jakousi noční můrou. Ve finále turnaje Challengers hrají jen tři hráči, z nichž každý sehraje dvě partie. Vaishali Rameshbabu měla ze dvou finálových partií dvakrát černé. Vítěz Salem Saleh měl (nebo bude mít) naopak 2x bílé figury.
„Trochu“ nespravedlivé….

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org


 

Turnaj Torneo Internacional de Ajedrez Jose Celso Barbosa Grupo A v Portoriku má za sebou dvě kola, třetí se právě (čtvrtek, 1:20 ) hraje. Žádné překvapení se zatím nekoná a doufejme, že ani nebude  :smich: .
Po dvou kolech je v čele čtveřice nasazených hráčů, v níž pochopitelně nechybí ani Vojta Plát.

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Online na lichess.org


 

Město Gjumri (Gyumri) leží v Arménii nedaleko hranice s Tureckem a má bohatou historii, která sahá až někam do osmého století před naším letopočtem.
Letos se v tomto arménském městě koná Mistrovství světa IPCA, tedy Mistrovství světa tělesně postižených.

Českou republiku reprezentují dva hráči: Vít Václav Valenta a Jakub Vaněk.
Po šestém kole je na tom o něco lépe Jakub Vaněk, který je se 3.5 body na dvacáté příčce průběžného pořadí.
Vít Václav Valenta má 3 body a zatím mu patří dvacáté čtvrté místo.

 

Odkazy:

Web IPCA
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org


 

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x