„Bravo pane Schlechtere“

Tidskrift för schack, švédský šachový časopis uveřejnil ve dvojčísle 9 – 10 ročníku 1910 celkem 36 originálů úloh, které byly určeny pro soutěž, která se pořádá pro publikované úlohy každý rok. V posledním 12. čísle lze pak najít slovní hodnocení úloh. Trojtažka předního šachového velmistra Carla Schlechtera dostala hodnocení uvedené v nadpisu. Ve vyhodnocení úloh za celý ročník, které bylo otištěno v čísle 1/1911 bohužel trojtažka žádnou cenu nedostala.

Schlechter byl vynikajícím hráčem, který sahal po titulu mistra světa, ale byl i významným skladatelem úloh. V knize Bernhard Kagan: Carl Schlechter, Sein Leben und Schaffen, Berlin 1920 bylo uveřejněno
kromě životopisu a partií celkem jeho 90 dvojtažek a 81 trojtažek. V pozdější knize Verchovskij, Karl Šlechter, Moskva, 1984 z edice Vydajuščiesja šachmatisty mira jeho úlohovou tvorbu představil známý expert a vynikající skladatel Viktor Čepižnyj. Zhodnotil a okomentoval jeho 44 úloh na 17 stranách. Zde je jedna z švédského měsíčníku.

Carl Schlechter
Tidskrift för schack, 1910

Schlechter byl také výborným pisatelem, vedl mnoho let Deutsche Schachzeitung a napsal několik teoretických pojednání. K méně známým patří třeba Das angenommene Königsgambit, který vydal Bernhard Kagan, Berlin 1918. Pětidílná série útlých brožurek zachytila teoretický přehled přijatého královského gambitu těch let. Je v ní i několik autorových partií, jednu, málo známou předkládám praktikům, kteří se nezajímají o problémový šach. Po brzké hrubce 4.d4?? ovšem moc partií v teoriích nenajdete!

V naší moderní éře vyšla nedávno čtivá kniha Láska Carla Haffnera k remízám. Autorem je Rakušan Thomas Glavinic (mimochodem také dobrý šachista), vydáno Paseka 2013. Děj se odehrává ve Vídni kolem roku 1910 a líčí osud vyzyvatele tehdejšího mistra světa Laskera, který se v románu jmenuje Carl Haffner. Autor zachytil atmosféru předválečné Vídně, skromné Haffnerovy (Schlechterovy) poměry, z nichž vyrůstal. Děj se odehrává především v roce 1910 a je vlastně o plachém a odtažitém vídeňském šachovém mistrovi, který vyzývá mistra světa o jeho titul.

Rosen – Schlechter [C33]
Paříž, 1900

Partie ke stažení.

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x