TechM GCL

Skončil turnaj družstev Tech Mahindra Global Chess League. Do finále se dostal Giriho tým PBG Alaskan Knights a tým Alirezy Firouzji Triveni Continental Kings.

 

Tým „Jezdců“ (Knights) vyhrál celkem suverénně základní skupinu, „Králové“ (Kings) proklouzli do finále na poslední chvíli díky lepšímu skóre, když porazili Carlsenovy „Pískače“  :usmev: .

Upřímně, ani jednoho z finalistů bych netipoval. Naopak, domníval jsem se, že obě družstva skončí někde v dolní části tabulky. Hluboce jsem se mýlil.

V prvním finálovém zápase měli bílé figury hráči a hráčky „Králů“ (Firouzja).
Na první šachovnici celkem bez problémů přehrál Firouzja Giriho. Za zmínku stojí jeho první tah 1. Jc3  :usmev: . Van Geetovo zahájení však záhy přešlo do prošlapaných cestiček Londýnského systému a Firouzja s přehledem zvítězil.

 

 

Na druhé straně „barikády“ připsal body Abdusattorov hrající černými. Weiův tah 92. Kc6 jsem nepochopil  :usmev: . Kam měl bílý král dojít?

 

 

Na třetí šachovnici Radžabov nepřekvapil a remizoval s Mameďarovem. Výborně zahrála Alexandra Kosteniuk (Kings), která porazila Zhongyi Tan. Nic na tom nemění ani skutečnost, že v časové tísni chybovala a Tan se mohla zachránit.

 

 

Snížit mohla Alina Kashlinskaya (Knights), která stála jednu dobu s Valentinou Guninou sice špatně, ale po chybách soupeřky se mohla radovat černá. Závěr partií jsou však blicky a nelze se divit, že hráči, nebo hráčky vše nevidí….

 

 

Na juniorské šachovnici remizovali Javokhir Sindarov a Nihal Sarin, což znamenalo, že „Králové“ vyhráli první finálový zápas poměrem 9 – 7.

 

 

V odvetě měli bílé figury „Jezdci“. Girimu parádně vyšla partie s Firouzjou. Ve 41. tahu měl Giri na hodinách pět a půl minuty, Firouzja jen sedmnáct sekund. Bílý si tak vlastně mohl dovolit hrát cokoli, důležité bylo nenechat si dát mat.

 

 

Nodirbek Abdusattorov „táhl“ tým „Jezdců“ skoro celý turnaj. Bohužel, poslední kolo mu nevyšlo. Stačila jednotahová hrubka (79. Vd4+) a bylo po partii.

 

 

Nepřekvapivě prohrál Radžabov (Kings), kterého přehrál Mameďarov. Na poslední desce remizovali junioři Sarin a Sindarov. O vítězství týmu „Králů“ rozhodly ženské šachovnice.
Alexandra Kosteniuk odehrála skvělý turnaj a vyšel jí i závěr turnaje. Závěr partie s Zhongyi Tan byl hodně dramatický, ale Kosteniuk má rychlou ruku a zvládla i divokou blicku. Neviděla sice jednotahový mat (92. … Ve3#)  :usmev:   , ale nakonec si i tak odnesla čtyři body za výhru černými.

 

 

 

Zhongyi Tan – Alexandra Kosteniuk, zdroj: Web turnaje , autor Michal Walusza

 

Za tým „Králů“ vyhrála i Valentina Gunina. Její soupeřka Alina Kashlinskaya hrála dobrý turnaj, ale závěr jí nevyšel.

 

 

Náhledové foto: vítězové GCL, zdroj: Web turnaje

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess.com
Online na lichess.org

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x