Drama v závěru

Dnešní poslední kolo polské Ekstraligy slibuje napínavé boje o medaile. Ještě včera dopoledne bych vsadil téměř cokoli, že se o zlatu a titulu rozhodne mezi dvěma týmy. Po včerejším osmém kole je však jasné, že závěr bude mimořádně napínavý.

 

Před včerejším osmým kolem byl v čele tým VOTUM SA Polonia Wrocław, za nějž, pochopil-li jsem to z nápovědy Vojty Pláta správně  :usmev: , hraje Pentala Harikrishna, který by si měl na zápasy nosit tašku zmiňovanou Davidem Navarou.
Polonia měla jednobodový náskok před druhým družstvem KSz Miedź Legnica, na místě třetím byla s deseti body Gwiazda Bydgoszcz a až čtvrté místo patřilo týmu Hetman GKS Katowice, za nějž hraje David Navara.

Osmé kolo však pořádně zamíchalo kartami.
Polonia Wrocław prohrála s třetí „Hvězdou“ Bydgoszcz. Těsně, ale prohrála. Remízou skončily všechny partie na mužských šachovnicích a o výsledku utkání rozhodla šachovnice ženská (v Polsku povinná). Souboj mezi dvěma polskými reprezentantkami Jolantou Zawadzkou a Oliwií Kiołbasou vyzněl příznivě pro druhou jmenovanou a její tým z Bydgoszcze.
Gwiazda Bydgoszcz se tak bodově dotáhla na Polonii Wrocław.

 

 

Takový výsledek poskytl šanci týmu KSz Miedź Legnica, který byl po sedmém kole na druhém místě a výhrou v osmém kole by se posunul na místo první. Jenže Legnica hrála s družstvem WIEŻA POMOT PĘGÓW, v jehož sestavě jsou i Štěpán Žilka a Vojtěch Plát.

 

Tým Pęgówa. zdroj: fotogalerie soutěže na Flickru, autor: Kamil Gałuszka

 

 

Oba čeští hráči své partie remizovali a pomohli tak svému týmu dosáhnout remízy. Pęgówské „Věži“ to nijak extra nepomohlo, protože družstvo se pohybovalo v klidném středu tabulky, ale Legnica promarnila šanci dostat se do čela soutěže. Nicméně i tak má Legnica dvanáct bodů stejně jako Wrocław a Bydgoszcz.

 

 

Ještě včera jsem se domníval, že David Navara a jeho Hetman GKS Katowice tentokrát vyjde na prázdno a nezíská žádnou medaili. Po osmém kole jsou však Katowice ve hře a s notnou dávkou štěstí by mohly získat i zlatou medaili. Ale to by muselo být to štístko opravdu moc unavené  :usmev: .
V osmém kole porazil Hetman Gliwice a David Navara přispěl remízou.
V posledním kole mají Katowice za soupeře poslední tým tabulky, TSz Skoczek Sędziszów Małopolski. „Jezdec“ z Sędziszówa zatím prohrával všechny zápasy a proti Katowicím mu moc šancí nedávám (vlastně hraje „jezdec“ proti „dámě/hetmanovi“  :smich: ). Ale nezapomínejme, že šachy jsou sport a ve sportu je všechno možné.

 

 

 

Asi největší šanci na zisk titulu má tým Gwiazda Bydgoszcz, který má dvanáct bodů jako jeho konkurenti, ale lepší skóre a dobrý los. V posledním kole totiž hraje s družstvem Biały Król Wisznia Mała, které je na chvostu tabulky s pouhými dvěma body.

Polonia Wrocław bude muset porazit Silesii Racibórz, která má v sestavě Bluebauma, Donchenka a na ženské šachovnici Narvu Mai.

Lehké to nebude mít ani třetí dvanáctibodový tým KSz Miedź Legnica, který hraje s Gliwicemi.
Tipnout si, jak si kluby rozdělí medaile, není nic jednoduchého, nicméně Davidův „Hetman“ není bez šancí.

 

Postupová tabulka:

Tabulka před posledním kolem:

 

Los posledního kola:

 

Odkazy:

Web turnaje
Partie na lichess.org
Fotogalerie turnaje
Výsledky na chessarbiter

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Už jsem to napsal do staršího článku, ale tu tašku si nosil na partii Leon Luke Mendonca. Uhodnout se to prakticky nedalo.

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x