Tři exekuce ze Zmatlíka

Kniha Karel Zmatlík, Šachista začátečník – základy moderního šachu (vydáno, 1938 , A. Neubert) provázela začínající šachisty mnoho let. Podle hodnocení různých čtenářů a i expertů, kteří si ji přečetli je „asi nejlepší a nejznámější česká kniha pro začátečníky.“ Publikace seznamuje úplné začátečníky šachu se základy hry. Tedy způsoby chodu figur, pravidla hry, základní zahájení, střední i končící hru, technické výrazy, chování a postoje hráčů při hře. Výklad názorně doprovází miniaturní partie. Je uveden i historický přehled šachové hry a její vývoj.

Z partií tohoto vydání jsem vybral tři mini ukázky ve kterých se jeden ze soupeřů dopustil poučných chyb, které vedly k jeho porážce.

NN – Faul [C02]
Melbourne, 1931

Nadel – NN [D17]
Berlín, 1932

Reindle – NN [C29]
Štýrsko, 1932

Partie ke stažení.

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Rubinus

Jo, tu poslední jsem asi už několikrát hrál. Hraji v bleskovkách Steinitzův Královský gambit a tam je pro černého tah 3.-Jf6 – možná předehraný, jak to na chess.com lze – asi jedním z nejhorších, co může černý hrát a vede právě do pozice té Vídeňské z partie.
Jinak mou učebnicí byla kniha od Ladislava Alstera „Chci hrát šachy„, přehrál jsem ji kompletně celou během prázdnin v roce 1981.

lubomir1959

Mojí první šachovou knihou byly Černobílé otazníky, toto vydání: https://knihobot.cz/g/389747/b/226373

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x