Na dobré cestě?

Nový Bor je i po šestém kole s jednobodovým náskokem v čele Evropského klubové poháru. V šestém kole se potkal s Alkaloidem, což je v turnaji nasazený tým číslo dvě.

 

Zápas sice skončil remízou, ale nemuselo tomu tak být.
Poměrně „bezpečnými“ remízami skončily partie Vidit – Erigaisi a Aravindh – Navara. Slovem „bezpečnými“ nemyslím, že se v partiích nic nedělo  :usmev: , jako spíš to, že v ani jedné z nich nebyla výraznějším způsobem narušena rovnováha sil.
Vidit s Erigaisim hráli dlouhou teoretickou variantu, která skončila v rovné věžové koncovce. David Navara musel bránit černými pozici, kterou sice Stockfish hodnotí jako skoro vyrovnanou, ale černý se při její obraně nesmí dopustit žádného přehmatu a David nechyboval.

V dalších partiích to tak jednoduché nebylo.
Vincent Keymer, hvězda týmu Nového Boru, přestál v klidu zahájení s Weiem. Černými pak začal soupeře postupně přehrávat a když jsem viděl pěšcovou strukturu bílého, napadlo mě jen jedno: 0-1. Jenže Yi Wei se velmi dobře a vynalézavě bránil. Špatnou pozici s pěšcem méně dokázal remizovat.

 

 

Pentala Harikrishna dostal šanci porazit Yua ve věžové koncovce. Tedy …šanci…
Asi jen málokdo by postřehl, že tah 61. … Vf1 je prohrávající chybou. Ne dost na tom, v pozici po 61. b5 prohrávají za černého všechny tahy kromě jediného: po 61. … Vf3! je to remíza.
Ptáte se proč? Stejně tak jsem se při pohledu do databáze koncovek ptal i já  :smich: . Jaký je rozdíl, jestli stojí černá věž na f2, f1 nebo f4 oproti postavení na f3?
Možná se pletu, ale jediné zdůvodnění, které mě napadlo, je, že pole f3 „je tak akorát“  :usmev: . Jde o tempa, tedy o to, kam se stihnou „dohrabat“ oba pěšci, přičemž černý musí mít možnost zároveň napadat bílého krále a k tomu podporovat postup svého f-pěšce. K tomu potřebuje. aby v postupu pomáhala černá věž. Při počítání temp postupu pěšců je jedinou správnou řadou třetí řada. Na čtvrté řadě by věž překážela v postupu pěšce, na druhé či první by nestačila pokrýt postup f-pěšce z boku.
Takhle ale u partie asi nikdo neuvažuje  :smich: .

 

 

Dost nešťastně prohrál David Antón. V komplikované pozici stál lépe, jenže takhle to vidí „stroj“ . U šachovnice to není jednoduché zhodnotit. Indjić se v pozici orientoval lépe a vyhrál.

 

 

Remízu zachraňoval Thai Dai Van Nguyen. Jeho partie s Ivićem (bílé) byla dlouho vyrovnaná (=vyrovnaná, ale bílý byl pod tlakem), ale v časové tísni se vše změnilo. Bílý se nechtěl spokojit s pasivní pozicí a chyboval (39. Vxd6). Před Vanem už pak stále jen těžký úkol: uplatnit poziční převahu a prosadit postup volného a-pěšce.

 

 

 

 

V dnešním posledním kole, které začíná už ve 14:00 , má Nový Bor za soupeře turnajovou jedničku, tým Superchess. Nový Bor má jednobodový náskok před šesticí svých pronásledovatelů, takže nic nemá jisté.
K zisku medaile je třeba podat dobrý a soustředěný výkon.
Vypadá to, že Nový Bor je na dobré cestě, ale jen vypadá. Nepředbíhejme, nic není jasné…

 

 

 

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Online na lichess.org

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Vojta Plát

Ta vezovka s Vf3 je presna ukazka toho, proc prave tam ma vez jit. David Navara si jiste pamatuje soustredeni ve Vrazi, kdy nam Stepan presne tyto koncovky daval k reseni a kdy jedine spravne reseni bylo dat vez na 3. resp. 6.radu

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x