Carlsen s přehledem

Včera skončilo Mistrovství světa v rapidu konané v Moskvě. Mezi muži potvrdil svou převahu Magnus Carlsen, mezi ženami zvítězila Humpy Koneru z Indie, která v užším zápase porazila Číňanku Tingjie Lei.

Koneru i Lei získaly ve dvanáctikolovém turnaji shodně 9 bodů, na řadu přišel rozstřel. Nejdříve dvě bleskové partie, v nichž vždy zvítězily černé figury, pak partie armageddonu. Koneru měla v této partii černé a remíza jí vynesla titul.

Mezi muži dominoval Magnus Carlsen. Poslední kola vlastně už jen „vyklusával“ a kontroloval si svůj náskok na prvním místě. Magnus uhrál v patnácti rundách 11,5 bodů a obsadil první příčku s jednobodovým náskokem před skupinou hráčů s 10,5 body. Stříbrnou medaili bral Iránec Alireza Firouzja, který se rozhodl opustit Írán a hrát pod vlajkou FIDE. Lepší vedlejší hodnocení mezi dalšími deseti a půl bodovými hráči vyneslo na třetí místo Američana Hikaru Nakamuru.

Vrátím se ještě k Firouzjovi. Po prvních dvou dnech, kdy se odehrálo deset kol, byl na 36.místě a se šesti body ztrácel na druhého Wanga z Číny bod a půl. Zdálo by se, že je mladý Alireza bez šance na medaili. Jenže dnes se hrálo ještě pět kol a Firouzja předvedl fantastický finiš, v němž uhrál 4,5 bodů z pěti partií. Při letmém pohledu na jeho partie z dnešního dne by člověk mohl nabýt dojmu, že měl tak trochu štěstí. Neměl. Štěstí s jeho výkonem nemá co dělat. Firouzja bude mít příští rok teprve sedmnáct let a dnes se ukázalo, že v současném moderním šachu musí mít člověk kromě znalostí a dovedností také výdrž. Dnes to vypadalo, že se jeho soupeři až příliš často pletou. Ani Firouzja však nehrál bezchybně, ale proti unaveným „staříkům“ kolem třiceti let tvrdě bojoval, kladl odpor a dělal méně chyb.

Názorná ukázka ze závěru dlouhé partie s Wangem.

Oba dva hráči mají kolem třiceti sekund a zřejmě oba vědí, že pozice je remízová. Přesto se hraje dál. Za normálních okolností by Wang asi viděl, že po 73. … Kb4 74.h4 je remíza evidentní. K remíze by mělo stačit i 73. … Kb4 74.Sa6 (nad ránem se mi to nechce zkoumat  :usmev: )

Jenže na hodinách mají oba hráči zbytky sekund, únava, vypětí… a tak hráč zahraje první nabízející se tah: 74.Kd3?? Firouzja nejenže umí, ale nemá problém ani udržet nervy na uzdě a zkušeně dotahat partii k vítězství.

Smekám před mladým Alirezou. 4,5 bodu proti hráčům 2700+ je výkon hodný obdivu. Je evidentní, že hlavní roli tady sehrálo mládí. Uvidíme, jak si Íránec povede v blickách…

Odkaz na výsledky: Open, ženy

0 0 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x