Konec roku 2019 a sebeprezentace :-)

Konec roku bývá obvykle věnován souhrnům a výhledům. Co se podařilo, co se nepodařilo a co by se mělo udělat. Nemáte-li v oblibě blbé kecy, nečtěte dál.

V našem případě klidně můžeme přeskočit „souhrny“. Vznikli jsme teprve nedávno a nemá cenu dělat souhrn za měsíc a půl. Fungujeme na amatérské bázi. Buď se to „chytí“ nebo „nechytí“ a nijak nás netrápí „sledovanost“. Děláme to pro radost a možná bychom to ani nedělali, nebýt osudových okolností. Původně to totiž měla být jen jakási čtečka RSS s tím, že by se pod „perexy“ článků dalo na našem (Honzy Jílka) serveru diskutovat. Tahle myšlenka ale záhy vzala za své. Stížnost na to, že se snažíme „přiživovat“ na perlách českého šachového zpravodajství, nám vzala vítr z plachet.

Vlastně jsme tak nechtěným dítětem jednoho slavného serveru, resp.jednoho z jejich redaktorů, který si nepřál jakýmkoli způsobem zmiňovat portál, jehož čtenáři prý zavrhují četbu a chtějí jen sledovat videa  :usmev: .  Možná měl pan redaktor pravdu a převažuje u nás jen tupé sledování videa, možná se pan redaktor pletl. My věříme, že se dá obojí kombinovat a to bez újmy na psychickém zdraví (většinou…počkejte, až uvidíte moje video!)   :usmev: .

V každém případě jsme do toho šli a zkusili to. Když nemůže být čtečka, vytvoříme vlastní zpravodajský server.  Nevěříme, že jsou u nás „jen“ diváci, nevěříme, že mladí a chytří lidé neumějí a nechtějí číst. Pleteme se? Možná ano, ale to nám nezabrání po určitou dobu (jsme jen lidé, takže je možné, že nám nadšení nevydrží  :usmev: ) pokračovat v práci, která nás baví. Také věříme, že se naši čtenáři nebudou profilovat jen z „odpůrců“ videa, ale že si vyberou kvalitu, ať už je to na našem nebo „konkurenčním“ serveru.

Nejsme dokonalí a stále se vyvíjíme. Vítáme každého „psance“ (od slova „psaní“) ochotného pomoci. Jistě jste si všimli, že většinu příspěvků jsem doposud napsal já, jeden z několika redaktorů serveru sachy.cz.
Zatím…
Věřím, že se to brzy změní  :usmev:

Tolik k naší činnosti.

Do roku 2020 přejeme všem čtenářům a šachistům jen to nejlepší nejen za šachovnicí, ale i v osobním životě. Hodně zdraví, štěstí a lásky (…a prachů  :usmev: ).

Nevěřte, že svět kolem nás je zlý  :usmev: , svět je takový, jaký jej vidíme  :mrknuti:

Pokud máte čas a chuť, uvidíme se už 4.1.2020 na turnaji ze série Rapid Tour v Bílovci!!!
Těším se na Vás!

Několik silvestrovských úloh… Nemáte-li smysl pro humor, některé úlohy raději přeskočte   :mrknuti: řešení (asi) zítra, budu-li schopen a při smyslech  :smich:

1/  Bílý na tahu dá mat osmým tahem (dvě řešení). (autor: Krabbé)

 

2/ Převzato z Chessbase, autor P.Benko:

Mat 1.tahem

3/ Nalezeno na internetu a už si, bohužel, nepamatuji autora 🙁 Když, tak doplním  :usmev:

Mat 2.tahem!

Silvestr, to je čas i na PP (Product Placement ), takže zneužívám dovolené majitele domény k sebezviditelnění  :usmev:   Sorry, Honzo …

Určitě jste si všimli snímku v záhlaví příspěvku. Ano, uvěřil jsem, že mladí nechtějí číst, ale sledovat videa. Propadl jsem velikášství a po vzoru prezidenta a  jiných politiků natočil novoroční projev. Teď čekám na návrat „střihače“ Honzy z dovolené, aby to sestříhal  :smich:

(Samozřejmě, blbost, obyčejné „PéeFko“.)

Z natáčení projevu. 🙂

 

Něco z pražského pobytu a osobní pozdrav  :mrknuti: :

JÁ!!! 😉

 

Ještě jednou: hodně štěstí, zdraví a nejen šachových úspěchů přeji já a celá redakce šachy.cz! Bavte se a užívejte  :mrknuti: !!!

0 0 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
14 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
pavel houser

pan nemecky ovcak preferuje jake zahajeni? berlinskou? (je to plemeno obranar, udrzuje a ma rad poradek, takze by asi nehral zadnou kavarnu typu kralovskeho gambitu. ale zase dokaze byt i ostry, takze kdo vi)

Lubos Zimniok

Pan německý ovčák hraje cokoli, co se dá sežrat  :usmev: Pořádek zrovna nemiluje, svou paničku ano  :usmev: Při pokusu o přiblížení k paničce na vzdálenost menší než 2 metry hraje hodně ostře  :smich:

pavel houser

nemecky ovcak je myslim plemeno vycviku, pravidel, trochu snad az rigidity… proste, napada me, jako sachova skola jeho krajana tarasche. cili spolu s vyse uvedenym je vse podle me jasne: taraschova obrana damskeho gambitu. 🙂

Zdeněk Čekal

Diagram 3 – mat 2. tahem
Přiznávám bez mučení…po dvou hodinách marného úsilí nalézt řešení jsem to vzdal. Následně jsem inkriminovanou pozici zadal Stockfish 10 a ejhle…mat druhým tahem tam není. Engin uvádí toto: a)1.Qh6+ Kg4 2.e8=Q Kf3 3.Qf4#
b) 1.Qh7+ Kg4 2.e8=Q Kf3 3.Qf5# c)1.Qf7 Kg4 2.Qf4+ Kh3 3.Qh4#
A teď babo raď…Nespletl jste se, pane Zimnioku? Nemá tam být přece jenom „bílý táhne a dá mat TŘETÍM tahem?“

Lubos Zimniok

Nespletl, ani náhodou  :usmev: Když se dívám na komentář Davida Navary, tak se přeci jen našel někdo, kdo to vyřešil a ještě dal i jasnou nápovědu ostatním  :mrknuti: Řešení se tady objeví dnes v 19:00, do té doby máte čas zamyslet se nad Davidovou zřetelnou nápovědou  :smich:

Jirka Kadlec

Půvabná silvestrovská úloha.  :smich:  :palec-nahoru: Po úvodním tahu 1.e8 se bílý pěšec může proměnit v libovolnou figuru, tedy v tomto případě v černého krále! Poté je na tahu černý, který zahraje vynucené 1…Kd8, načež po prostém 2.Dd7 dostávají mat oba černí králové!  :pohoda:

Jirka Kadlec

Velmi zajímavá je i úloha č.2  :mrknuti: Nabízí se 1.Df2, ale to je triviální a… je vůbec na tahu bílý? Jaký vlastně byl poslední tah černého? Vždyť on vůbec neměl možnost něco zahrát! Sg3-h2 nešlo, na g3 přece dává střelec šach…  :premyslim: Takže na tahu musí být černý a hraje 1… Kxg2 mat!  :pohoda:

Jim Vasilis

Jedná se o žertovný problém, což znamená, že pěšce lze proměnit i v takovou figuru, kterou normální pravidla nepřipouštějí.

Jan Jílek

Já bych fakt byl pro 3písmenkový server nezmiňovat. Představitel jeho nové redakce vyjádřil přání zcela jasně a já souhlasím. Nevím, proč by autoritativní web šachy.cz měl předávat svůj link-juice někomu kdo o to nestojí  :mrknuti:
Samozřejmě zmínka o automatickém překladu byla fajn:-) zvlášť do silvestrovského příspěvku, ale to je z mého pohledu asi vše, sám bych tu chybu asi přehlédl, protože tam skutečně chodím méně než dřív.

Jim Vasilis

Všechno nejlepší v novém roce.

David Navara

Děkuji za pěkný článek se vtipnými karikaturami!

Ten třetí příklad znám ze staré knihy Šachové panoptikum od pana Brandejse, ale tam bych jméno autora nehledal. Jako nápovědu k řešení uvedu, že ten příklad by se hodil také na 6. ledna.

Jan Jílek

Pár drobností k článku, o které bych nechtěl ochudit veřejnost  :usmev:
1) ještě jednou vše nej, hlavně to zdraví!  :pivo:

2) původně mělo jít opravdu hlavně o RSS čtečku, s přidanou možností komentovat, protože jsem nesouhlasil se změnami jinde  :mrknuti:

3) to že je tu hodně autorského obsahu je samozřejmě hlavně Lubošova zásluha, který se toho chopil opravdu nevídaným způsobem, před kterým smekám  :klobouk: a tato sekce je tak hlavně jeho dítětem, kterému převážně on dává pít, zda mléko či rum, to nevím  :mrknuti: já jsem tu hlavně na přebalování (kdyby se něco podělalo)  :smich:

4) na místě je samozřejmě poděkování dalším spolupracovníkům – zejména Jardovi Burešovi, ale také Vojtovi Plátovi, za jejich analýzy šachových partií. Zapomenout nemohu ale ani na diskutéry, protože nás těší každý smysluplný komentář. Díky všem  :palec-nahoru: (ta děkovačka je jak na Oscarech  :usmev: )

5) uvidíme, jak to bude dál, vize máme, i poměrně konkrétní plány a když to klapne  :ctyrlistek: , bude to hodně fajn!

Vojta Plát

Jen bych Honzo dodal, že je dobře, že se to rozjelo a že to bylo tak trošku na můj popud a ty ses toho chytl. Luboš píše skvěle!

Jan Jílek

Jo, je fakt, že jsem si něco začal bastlit hned po nástupu nové redakce na nejmenovaném serveru a že i Tvůj zápal a nadšení pro tu myšlenku mi dodal energii  :to-zvladneme: Dík  :palec-nahoru:

14
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x