Bílovec 2020

Hned na začátku roku se scházejí šachisté, aby si v různých turnajích poměřili své síly. Jedním z takových turnajů je již tradiční turnaj v rapid šachu v Bílovci. Novoroční cena města Bílovce je nedílnou součástí série turnajů Rapid Tour Ostravský Koník .

Než se dostanu k popisu samotného turnaje, vyhodnotím minulou anketu, kde jste tipovali, kdo je autorem komentáře partie Wei Yi-Navara David. Většina tipérů správně uhodla, že autorem je David Navara. Dovolil jsem si mírně upravit jeho komentář zmiňované partie a pro úplnost uvádím Davidovy poznámky v plném znění:

David Navara: K zápasu a k závěrečné partii s Wei Yi mohu říci toto:
Soupeř skutečně byl lepší a vyhrál zaslouženě. Závěrečnou partii jsem ale sehrál zjevně pod své schopnosti. Bylo to dáno jednak soupeřovou chytrou volbou zahájení, které mi „nesedlo“, jednak nešachovými okolnostmi. Už od počátku druhého zápasu jsem nebyl ve své kůži a během třetího jsem stonal se zánětem horních cest dýchacích. (V rámci objektivity musím dodat, že ani pozdější finalisté nevypadali úplně zdravě.)
Pokud jde o čistě šachové příčiny mé porážky, o motivu e2-e4 jsem věděl a sám jsem ho úspěšně použil v partii Navara – Maník z roku 2005, ale zrovna po 7.Je5 Jbd7? jsem s ním nepočítal. Měl jsem raději zahrát 7…Sd6 8.e4 Sxe5!, ale to je dost nestandardní. V partii soupeř správně zahrál 10.Sg2! místo 10.e5?!, po čemž bych převedl jezdce přes g8 a e7 na c6. Jelikož 10…d4 vede ke strategicky méněcenné pozici a po 10…Se7 11.e5 Jg8 musí černý ztratit další čas na vývin jezdce, volba byla obtížná. Bál jsem se, že by bílý někdy mohl zahrát c2-c4 a skutečně se ukazuje, že 12.c4! je pro černého nepříjemné. Tahem dámy na d8 jsem chtěl pokrýt bod f6 a současně zajistit jezdci ústupové pole na d7, abych mohl zahrát 11…Se7 bez obav z postupu e4-e5. Neuvědomil jsem si, že vzetí na d5 je tak silné.

Děkuji Davidovi za jeho komentář a přeji mnoho štěstí, zdraví a šachových úspěchů v roce 2020.
Ještě jednou uvádím partii Wei-Navara.

Zpátky k turnaji…
Když jsem se dnes (sobota) ráno díval na startovní listinu, nevěřil jsem vlastním očím. 204 přihlášených hráčů. Samozřejmě nepřišli všichni, ale i oněch 180 hráčů, kteří v sychravém ránu vyrazili na cestu, aby „zabili“ čas postrkováním dřevěných panáčků, je hezké číslo.

Na startovní listině figurovali velmistří Plát, Polák, Sergeev, Pacher, několik mezinárodních mistrů a jiných titulovaných hráčů a spousta „rapidových specialistů“.
Pro některé účastníky bylo nepříjemné, že restaurace v kulturním domě otevírala až v 9:30, ještě nepříjemnější byl fakt, že byla obsazena účastníky smuteční hostiny. Většina hráčů však přijela hrát šachy, nikoli pokračovat v oslavách konce starého nebo začátku nového roku. Takže pohoda…

Začátek turnaje se o pár desítek minut zpozdil, ale na tohle jsme v ČR celkem zvyklí a ani zahraniční účastníci (PL, SVK) s tím neměli problém. Po uvítacím ceremoniálu a obligátních proslovech se začalo hrát.

Na prvním stole čelil nejvýše nasazený šachista Vojta Plát nejvýše nasazenému šachanistovi Honzovi Repákovi. Sám jsem se účastnil turnajového klání a neměl jsem čas sledovat, jaký „skvost“ se Honzovi podaří vytvořit. Šachanistický velekněz Honza Repák partii okomentoval: “ Chtěl jsem ho překvapit včasným nástupem krále do centra, ale překvapil mě tím, že se nenechal překvapit a zmastil mě.“ Těžko říct, jaký pocit z partie měl Vojta Plát, ale zřejmě tato partie zanechala hluboké stopy na jeho duši (odborníci tento jev nazývají Repákova brázda) a hned v následujícím kole podlehl Filipu Neumannovi, hrajícímu za stejný klub jako Honza Repák (TJ Ostrava).

Tato porážka Vojtu nakopla a začal stíhací jízdu. Do sedmého kola se to na špici (a nejen tam) mlelo a jen Tomáš Polák kosil jednoho soupeře za druhým. S plným bodovým ziskem ale narazil v sedmém kole na rozjetého Vojtu Pláta a rázem se čelo tabulky vyrovnalo. Vojta pak už na rozdíl od ostatních nezaváhal a s osmi body se stal samostatným vítězem Novoroční ceny města Bílovce. Tomáš Polák si naštěstí vytvořil dostatečně velký náskok před ostatními a i když prohrál v 7.kole s Vojtou a zbylé dvě partie zremizoval, stále to stačilo na dělení druhého až jedenáctého místa. Vedlejší hodnocení určilo pořadí sedmibodových hráčů: 2. Polák  3. Sergeev 4. Murdzia 5. Zpěvák 6. Bureš 7. Pacher 8. Klíma 9. Sosna 10. Václavík 11. Polczyk. Na dvanácté, finančně oceněné, místo spadl po remíze v posledním kole Vojta Zwardoń s 6,5 body.

Kompletní turnajovou tabulku naleznete na chess-results. Propozice následujícího turnaje Rapid Tour (1.2.2020, Ostrava-Hrabůvka)  a dalších turnajů této série najdete na stránkách pořadatele.

 

Vládce Bílovce 🙂

 

 

 

 

 

0 0 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Jílek

Kresba hezká, jako vždy  :palec-nahoru: a Repáková brázda výborná  :smich: Vojtovi samozřejmě gratulace k  :prvni:

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x