Po volném dni pokračoval Tata Steel Chess

Festival Tata Steel Chess má po volném dni odehrána další dvě kola. V pátém kole zaznamenal první vítězství Ánand v partii s Xiongem a Firúzdža vyhrál s Girim.

Také v šestém kole mohli diváci vidět dva rezultativní výsledky. Giri si spravil chuť výhrou s Kovaljovem v zajímavé partii. Za povšimnutí stojí především dobrání střelce na f3. Místo „běžného“ 22.Dxf3, což v daném případě tratilo pd4, zahrál Giri mnohem silnější 22.gxf3 a rozbil si pěšcový kryt před svým králem. Kovaljov se zřejmě domníval, že by toho měl využít a zahrál pseudoagresivní 22. … f5. Na první pohled vypadala pozice bílého jako slabá, ale pak se ukázalo, že nikoli bílý, ale černý tahem f5 oslabil postavení svého krále. Oba soupeři pak nepokračovali nejpřesněji (Kovaljov hrál do časové kontroly na vteřinách), ale Giri měl nakonec šťastnější ruku.

V ruském derby porazil Dubov Artěmjeva v Caro Kannu. Je zajímavé, že Artěmjev má na svém kontě ze šesti partií dvě prohry a obě v Caro Kannu. Možná by měl uvažovat o změně zahájení, protože při pohledu na jeho partie má člověk pocit, že se tak nějak v pozicích vznikajících v tomto zahájení neorientuje nejlépe.

Magnus Carlsen pokračuje v dlouhodobé neporazitelnosti a pokud takto bude pokračovat dál, brzy možná vytvoří i jiný rekord-v počtu partií bez výhry. V pátém i šestém kole měl bílé figury a neporazil ani Dubova, ani Caruanu. Přesto se stále drží na dostřel k prvnímu místu (tři body) a myslím si, že v polovině turnaje ještě nic není jisté.

Po šestém kole je ve vedení Wesley So se čtyřmi body, na druhém místě se stejným počtem bodů a horším vedlejším hodnocením Firúzdža. Následují 3,5 bodoví Caruana, Van Foreest a Dubov, z nichž má ve zbývajících kolech relativně nejlepší los Caruana. Tedy, pokud se v tak ratingově vyrovnaném turnaji dá o nějakém dobrém losu hovořit  :usmev:

Jarda Bureš okomentoval partii Firúzdža-Giri z pátého kola.

Anish Giri

 

 

 

 

Loading

0 0 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x