Tata Steel Chess po čtvrtém kole

Žádný Bobby Fischer, žádný jiný „génius“… Po čtvrtém kole se v turnaji TATA Steel Chess Tournament 2020 dostal do čela skupiny „A“ Američan Wesley So, který dnes bez větších problémů přejel mladého Alirezu (opravdu je to ALIREZA a nikoli ALIZERA, čímž odpovídám jednomu pondělnímu diskutérovi z restaurace, který tvrdil, že když jednou (dobře, několikrát)  velmistr napíše, že je to ALIZERA, pak to přeci musí být pravda, protože, na rozdíl ode mě, je to velmistr a ten ví všechno) .

Co je psáno, to je dáno, tvrdil hospodský diskutér, ale vzápětí se dožadoval omluvy, protože jsem mu na účtenku napsal, co si o něm myslím  :usmev: Neomluvil jsem se, protože když je to psáno, pak je to i dáno…a „MUSÍ“ to být pravda.

—-

Zpátky k turnaji…

Po čtyřech kolech se do vedení dostává Wesley So se třemi body. V těsném závěsu se 2.5 body jsou za ním Američané Xiong a Caruana s mladým Íráncem Firúzdžou (Firouzja), hrajícím pod vlajkou FIDE.  a hráči „zbytku světa“ Van Foreestem (Nizozemí) a Artěmjevem (Rusko).

Dnes byla jen jedna partie zahájena tahem královského pěšce. Nizozemský mladík Van Foreest si dovolil ve hře dvou jezdců v obraně proti Carlsenovi zahrát tah „packalů“  4.Jg5 (autor výrazu: S.Tarrasch). Smekám před Van Foreestem. Nejen za odvahu jít do varianty, kde má sice bílý pěšce, ale černý může mít více než solidní kompenzaci (a nikdo neví, jaké překvápko může mít Carlsen nachystáno). ale i za to, jak partii sehrál. Chladnokrevně a s přehledem hájil závěrečnou pozici, která byla sice rovná, ale fanoušci na mnoha šachových webech už viděli Carlsena jako vítěze. Van Foreest si totiž nenechal moc času, ale v pozici už toho opravdu moc nebylo.

Jak jsem uvedl výše, So porazil Firúzdžu. Nemusím být super velmistrem, abych mohl „lehce“ ohodnotit partii (šachové programy jsou dnes mocnými čaroději  :smich: ). Stačí se podívat na zápis. Nikde žádná výrazná chyba. V přijatém dámském gambitu stál Firúzdža jako obvykle stojívá černý, tedy skoro rovně. Jenže So hrál opravdu dobře a postupně stupňoval tlak na pozici černého, který se pokusil ulehčit si výměnami. Bohužel, buď přehlédl, že přijde o dvojici střelců nebo vzniklou koncovku nedocenil (anebo také: přecenil své schopnosti a podcenil Soa). Samotná dvojice střelců ještě není zárukou výhry, ale před „slabší“ stranou se při dobré hře silnější strany obvykle kupí problémy s neutralizací protivných figurek. Firúzdža zřejmě zatím není hráč, který by trpělivě bránil horší pozici, a tak si ve třicátém tahu zahrál 30. …e4. Tah, po němž už má bílý k výhře dost blízko. Poté, co si Íránec ještě naskočil jezdcem na „aktivní“ pole v soupeřově táboře (d3), ze kterého nebylo úniku, mohl si bílý radostně mnout ruce.

Třetí rezultativní partií čtvrtého kola byla partie mladíků z bývalého SSSR. Ruský GM Artěmjev porazil běloruského GM Kovaljova. Partie byla rovná až do časovky (bílý sice získal pěšce, ale těžko říct. čí král byl slabší), pak ve 39.tahu udělal Kovaljov těžký blundr a věřím, že každý z vás lehce najde cestu k výhře bílého.

Bílý na tahu:

 

Kdybyste měli problém najít výhru, podívejte se na celou partii  :mrknuti:

Zbytek partií nebyl vysloveně nudný, ale žádná „krev“  :usmev: Samé remízy…

Zítra je v turnaji volný den, hráči mohou načerpat nové síly a někteří zpytovat svědomí  :usmev:
Samozřejmě, hodně diváků si klade otázku, co udělá v další části turnaje Carlsen. Vyhraje už konečně nějakou partii?

Tabulka po čtvrtém kole:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 Body Rp
1. So, Wesley g USA 2765 * . ½ 1 . . . . . . ½ 1 . . 3 2955
2. Xiong, Jeffery g USA 2712 . * ½ . 1 . ½ . . ½ . . . . 2850
3. Caruana, Fabiano g USA 2822 ½ ½ * . . . . ½ . . . . 1 . 2837
4. Firúzdža, Alireza g FID 2723 0 . . * . 1 . . ½ . . . . 1 2823
5. Van Foreest, Jorden g NED 2644 . 0 . . * . ½ . . 1 . . 1 . 2843
6. Artěmjev, Vladislav g RUS 2731 . . . 0 . * . . . . 1 ½ . 1 2817
7. Carlsen, Magnus g NOR 2872 . ½ . . ½ . * ½ . . . . ½ . 2 2712
8. Giri, Anish g NED 2768 . . ½ . . . ½ * . . ½ ½ . . 2 2799
9. Duda, Jan-Krzysztof g POL 2758 . . . ½ . . . . * ½ ½ . . ½ 2 2703
10. Dubov, Daniil g RUS 2683 . ½ . . 0 . . . ½ * . . . 1 2 2693
11. Viťugov, Nikita g RUS 2747 ½ . . . . 0 . ½ ½ . * . . . 2668
12. Ánand, Višvanáthan g IND 2758 0 . . . . ½ . ½ . . . * ½ . 2660
13. Ju, Jang-i g CHN 2726 . . 0 . 0 . ½ . . . . ½ * . 1 2581
14. Kovaljov, Vladislav g BLR 2660 . . . 0 . 0 . . ½ 0 . . . * ½ 2401

 

P.S.: Když už jsem na začátku zmínil chybičky ve jménu (neřeším příjmení, to bývá opravdu někdy problém), tak jen doufám, že se nenajde někdo, kdo mi položí v nějaké místní restauraci dotaz:
„Ty, tež se dívoš na tyn „tata styl čís turnament“? Ty… a ňima tyn „čís“ náhodou syr? Tož napiš, co to je tyn „tata styl“… “  :smich:

 

 

 

Loading

0 0 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
4 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jirka Kadlec

Rekordní série partií bez prohry Magnuse Carlsena vypadá takto:comment image

Zdeněk Čekal

Firouzju odkojily databáze. Geniálním mozkem dokáže absorbovat desetitisíce variant jako houba, kombinační postřeh pak zocelí pomocí tactics trainer…Šachové knihy perské prodigy nečte stejně jako generace jeho vrstevníků. K čemu taky? Vždyť učebnice zahájení zestárne dřive, než se dostane na pulty knihkupectví. A učit se koncovky, které očividně neovládá, považuji osobně za ztrátu času. Pamětníci starých časů si možná vybaví Míšu Tala, který říkával, že do koncovky se může dostat buď s figurou navíc (pokud se útok na soupeřova krála vydařil), nebo o figuru chudší (pakliže útok selhal). V obou případech závěrečné stádium partie nevyžaduje zvláštní znalosti, protože je věcí elementární techniky a netrvá dlouho. Šachové publikum si ostatně žádá důvtipné kombinace a ostré útoky, nikoliv nudné a dlouhé přeskupování pěti figur na šachovnici. Peršan i přes uvedený handicap stále patří k aspirantům na vítězství Tata Steel Chess Tournament 2020. Fenomenální paměť představuje alfu a omegu současného vrcholového šachu…A v tomto ohledu je Firouzja nepřekonatelný.

Pavel Káňa

Vypadá to, že mladý Iránec by v těch koncovkách problémy mohl mít . . . Viděl jsem od něj dvě střelcovky a celkem nic moc.
I v poslední partii to bez pěšce po 37. …. Ke6 šlo hájit, času měl dost.
Ne však fxg5. Srovnávat ho s Bobbym Fischerem je hooodně předčasné.

Jan Jílek

Souhlasím. Zároveň bych v hodnocení Íránce nebyl příliš tvrdý – je mu teprve 16 let a je tedy i pravděpodobné, že mu nějaké to šachové vzdělání do naprosté špičky chybí – tím spíš, jestli skutečně šachy hraje až od 8 let.

Jinak v dnešním tweetu na stránkách pořadatele nezněl Magnus zrovna zdravě – i to by mohlo vysvětlovat pomalejší start – https://twitter.com/tatasteelchess/status/1217369152446517250

4
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x