Turnaj kandidátů po pátém kole

Dnes, psáno v neděli 22.3.2020, se v Jekatěrinburgu hrálo páté kolo turnaje kandidátů. Jedna rezultativní partie, tři remízy a spousta otázek kolem pokračování turnaje…

Jediný Něpomňaščij dokázal udolat svého soupeře, jímž byl Číňan Wang Hao. Ostatní partie skončily remízami. Něpomňaščij se tak v turnaji dostal do samostatného vedení se 3,5 body. Těsně za ním je Maxime Vachier-Lagrave (MVL) se třemi body. Pak skupinka hráčů s 2,5 body (Griščuk, Caruana, Wang Hao) a tabulku uzavírají dvoubodoví hráči – Alexejenko, Giri a Ting Li-Žen (Ding Liren). Turnaj se však hraje dvoukolově a tohle je teprve začátek. Tedy…. možná je to začátek a možná se turnaj opravdu nedohraje (nebo skončí po sedmi kolech). Stále větší množství hráčů a funkcionářů turnaj kritizuje a požadují, aby byl přerušen nebo rovnou ukončen.

I mezi samotnými účastníky jsou nespokojenci. Nejvíce se ozývá Saša Griščuk, který prohlásil:

„Strašná forma. Vůbec se mi za této situace nechce hrát. Když turnaj začínal, neměl jsem jasný názor, ale teď mám jasno: turnaj by měl být zrušen. Atmosféra je nepřátelská, lidé chodí v maskách. Nevím… Nechci hrát a ani tady nechci být. Je to snad náhoda, že v těchto dnech se vše ruší? Jenom my hrajeme. Jediná velká sportovní událost na celém světě. Je třeba to buď zrušit nebo odložit.“

Griščuk ( Grischuk)

Mimochodem, Griščuk trefil hřebíček na hlavičku. Nikde se nic významného nekoná, ale nějak jsem asi přehlédl informace v českých médiích o tomto turnaji  :nastvany: . Na stránkách (a webech) sportovních deníků se píše o zrušených akcích a jiných věcech, ale o jediné významnější světové akci se v ČR téměř nedočtete. Co na to PR oddělení ŠSČR? No nic, zpátky do Ruska…

Z turnaje se odhlásil Radžabov a byl nahrazen MVL, odložit turnaj chtěl Wang Hao…a teď i Griščuk. Ani jiným hráčům asi není do zpěvu. Giri se od začátku netváří moc nadšeně, ale zatím mlčí, Caruana se údajně strachuje, jak se pak dostane po turnaji domů a na hře obou Číňanů (především Ting Li-Žena) je také vidět, že nejsou zcela ve své kůži. Mlčí vedoucí Něpomňaščij, nevyjadřuje se Alexejenko. A MVL? Ten se strašně toužil na tento turnaj dostat a je málo pravděpodobné, že by byl pro jeho zrušení. Navíc je momentálně na „svém“ obvyklém místě, tedy druhý  :usmev: a bude se chtít dostat ještě o jedno místo dopředu. Za každou cenu. Možná by si měl přečíst příběh nemocné americké velmistryně Iriny Krush. Změnil by pak názor?

Tři remízy, z nichž jen jedna byla celkem nezáživná, jeden rezultativní výsledek. Jak to probíhalo?

Něpomňaščij zahrál proti Wang Haovi celkem dost populární (na TOP úrovni) variantu proti ruské obraně, která je oblíbenou zbraní čínských šachistů. Novinka 13.h4 vedla k nepříjemné pozici pro černého. Jen nepříjemné. Nic víc, nic míň. Bílý si stále udržoval mírnou převahu, jenže k vítězství bylo daleko. V takových pozicích musí pomoct i protistrana. Stalo se. V 32.tahu Wang Hao chyboval. I když… Stockfish spočítal (?), že po 32. … Jxd4 je pozice rovná, ale člověk není počítač.

Partie Griščuka byla podobná, jako vejce vejci jeho předchozím partiím. Převaha, tlak a jen poloviční úspěch. Vypadá to, že ani jednomu ze soupeřů turnaj opravdu nesedí. Griščuk je sice v tabulce výše než jeho soupeř, ale není se svými výsledky nijak spokojen.

Alexejenko se na turnaj zřejmě dobře připravoval. V partii s MVL šel do pozice, která se objevila už v partii Carlsena proti Vachier-Lagravenu, kterou MVL vyhrál. Soupeřovy přípravy si byl zřejmě vědom i MVL a v 16.tahu uhnul. Alexejenko celkem rychle „zabil“ Vyg6, ale pak se na dlouhé minuty zasekl. Následoval ohňostroj obětí, které však vedly k remíze.

Giri, věčný „půlič“ půlil i tentokrát. Podle jeho slov sice viděl vyhrávající variantu v partii s Caruanou, ale nebyl schopen ji dopočítat.

 

 

 

 

0 0 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
4 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Martin Petr

Hezký den všem,

jen krátce k tomu PR. O turnaji kandidátů píše pravidelně ČTK, články vychází na iDnesu, Lidovkách a reportáže jsou v Brankách, bodech, vteřinách … Takže PR oddělení ŠSČR je spokojené. A děkujeme všem autorům článků a reportáží!

Představa, že teď třeba deník Sport zaplní šachy, je krásná, ale nesmyslná. Jen kvůli tomu, že v Rusku hraje 8 lidí šachy, se média na šachy nevrhnou, čtenáře Blesku víc zajímá fotbal. No ale každopádně info o turnaji od nás dostali, i editor Blesku o něm ví. Ostatně iniciativa může vzniknout i zezdola – klidně pište do svých oblíbených médií, že by mohli zařadit zprávy o šachu, to neuškodí. 🙂

Luboš Zimniok

Taky přeji hezký večer. Ta představa není až tak nesmyslná, uvážíme-li, že tato situace může ještě nějakou dobu trvat (tedy: nic se nehraje). Co zajímá čtenáře Blesku, fakt nevím (Blesk má sportovní rubriku?), vlastně jsem tyto „noviny“ zaregistroval snad někdy na konci devadesátých let a od té doby je neviděl. Jestliže je PR oddělení spokojené, pak je to stejná spokojenost (a úspěch), jako když hráč II.VT remizuje koncovku s dámou, věží a lehkou figurou navíc proti GM  :usmev: . Vím, že není lehké dostat šachy do popředí, ale teď ta šance je-NIC se nehraje. Mimochodem, článek na idnes.cz z dneška (https://www.idnes.cz/sport/ostatni/turnaj-kandidatu-jekaterinburg-sachy-jan-nepomjascij.A200323_193033_sporty_par) dobrý…pro šachisty. Otázka laiků (nikoli „lajků“): „Co je to ten „bílý útok“? “ Nekritizuji to (kritizoval bych, kdybych věděl, jak to udělat lépe), jen upozorňuji na to, že jsme pořád v sevření našeho „šachového“ myšlení. Tím chci říct, že když se tady objeví článek nebo někde video, není to pro LAIKY. Video o nestejnobarevných střelcích je možná dobré pro trénink, ale laikovi šachy nijak nepřiblíží. Článek o nějakém turnaji nebo variantě také předpokládá určité znalosti šachu. Hledejme cesty, jak šachy dostat k lidem…

Zdeněk Čekal

Pane Zimnioku, nezáživné video o „nestejnobarevných střelcích,“ či nudný rozbor „české varianty v Pircově obraně“ nezajímá většinou ani samotné šachisty, natožpak laickou veřejnost. Čtenáři, jak ostatně dokládá počet prodaných výtisků „Blesku,“ prahnou po bulváru. Nic nevydráždí jejich představivost tak, jako kupříkladu to, s kým právě „píchá“ věhlasná celebrita, kolik piv na ex vypil Kalousek, jaký pomníček počural Rambohafík…Dobrou práci rovněž odvádí kontroverzní články s potenciálem nasxrxat co nejširší čtenářskou obec. A jak má vypadat kvalitní žurnalistika s šachovou tématikou? Odpověď nalezne zvídavý pan Zimniok, ale i čtenáři, v následujícím linku:
https://chessgossip.com/2018/02/04/alexei-shirov-got-married-again/

Zdeněk Čekal

Ještě malá inspirace pro pana Zimnioka na téma jak psát poutavé články s šachovou tématikou:
https://chessgossip.com/2017/12/14/the-sexiest-american-female-chess-players/

4
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x