Chessable Masters-postupy do semifinále

Zatímco mnozí z nás v potu tváře usedali o víkendu za neskutečných (někde) veder k šachovnicím, aby dostáli svým závazkům a pomohli zachránit nebo „potopit“ svá družstva, světová špička má nejspodnější část zad pevně přilepenou k židlím ve svých domovech a snaží se vydělat pár dolarů na zaplacení činže hraním v online turnajích. Aktuálně v turnaji Chessable Masters, který je ve vyřazovací fázi.

Nebudu napínat a předem oznámím, že jak Carlsen, tak Něpomňašči si počínali podobně, jako v prvních zápasech vyřazovací části a opět zvítězili před limitem. Vzhledem k tomu, že se měla hrát série tří minizápasů a Carlsen i Nepo vedou již 2-0 na zápasy, je jasné, že třetí zápas by byl ztrátou času. Něpomňašči a Carlsen jsou tak prvními postupujícími do semifinále.

V jednom z komentářů k partii Caruany s Radžabovem se tady vyjádřil David Navara, že měl Radžabov zřejmě špatný den. Asi ano… Každý si však pod pojmem „špatný den“ můžeme představit něco jiného. Když má špatný den David, může to znamenat, že nevyhraje několik partií 🙂 a občas prohraje. Když má špatný den někdo z nás, může to znamenat, že pokazí všechno, na co sáhne nebo že se po proflámované noci vzbudí na cizí posteli oblečen a obut a při pokusu vstát zjistí, že mu nějaká dobrá duše spojila tkaničky bot na obou nohách nerozpletitelnými uzlíky 🙂 Prostě špatný den.

Špatný den měl Artěmjev v zápasu s Něpomňaščim. První partie skončila po tuhém boji smírem. Ve druhé partii Artěmjev zvolil černými ve španělské Jänischův gambit a když Nepo zahrál 12.Je6, mohl se Artěmjev radovat, protože měl k dispozici silnou odpověď 12… Jb4 s výhodou. Radost mu vydržela dost dlouho, i když neměl svůj den a nehrál nejlepší tahy. Když však optimisticky ve 32.tahu opustil věží osmou řadu, začal jsem o výsledku partie pochybovat. Oprávněně. Artěmjev to vzal za špatný konec a i když 32. … Vb1 ještě nic nekazilo, tak 33. … Jh5 byl úlet, po němž už se pozice skoro nedala hrát. Ale hrálo se a tah před matem se Artěmjev vzdal.

Ve třetí (a poslední) partii tohoto duelu vyšel ze zahájení lépe Artěmjev (po oboustranných nepřesnostech). Pak se však projevil jeho špatný den. V dobré pozici pro bílého si místo „útočného“ okna (20.g4!) zazdil svého králíčka tahem 20.Jg3…  Nepo reagoval okamžitě 20. … Sb1. Někteří komentátoři se nad tímto tahem rozplývali, že vejde do učebnic. Ano, je hezký, ale i tupec jako já to viděl (překrytí, přilákáni atp.) prakticky ihned 🙂

Něpomňašči-Artěmjev 2,5-0,5, na zápasy 2-0. Postupuje Něpomňašči.

Neřekl bych, že v zápasu Carlsen – Caruana měl Caruana špatný den. Caruana měl špatného soupeře 🙂 Carlsen hraje v tomto turnaji neskutečně dobře a Caruanovi nedal šanci. V první partii ještě Caruana dokázal udržet remízu ve věžovce. I ve druhé partii se hrála věžovka. Carlsen měl od začátku více ze hry a jeho výhoda se stále zvětšovala, až dostal opět věžovku. Tuhle věžovku by vyhrál leckterý hráč I.VT…. (doufám 😀 )

Ve třetí partii se hrála ostrá varianta Nimcovičovy obrany a Caruana měl navrch. Pak však hrál dost nepřesně a pozici „zplacatil“…a placatil ji tak dlouho (35.Jf1?), až se najednou ocitli černá dáma a černý jezdec v nebezpečné blízkosti bílého krále. Konec na sebe nenechal dlouho čekat.

Carlsen – Caruana 2,5-0,5, na zápasy 2-0. Postupuje Carlsen.

 

Dnes (v neděli) hrály zbývající dvojice. I tady už známe jednoho postupujícího: remízovač Anish Giri přešel přes potahovače Griščuka. Ve druhém zápasu se vzepřel Nakamura osudu a zvítězil, takže zatím není rozhodnuto, zda postoupí Nakamura nebo Ting Li-žen. Partie jsem viděl jen „z rychlíku“, zdržím se tedy jakéhokoli komentáře 🙂
Ačkoli…u mě je asi jedno, jak dlouho partii „analyzuji“ … 😀 😀 😀

Málem bych zapomněl… Letos se o titul mistra světa hrát nebude.

 

 

 

 

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x