Ladíme…ladíme…

Pokud se v neděli někdo díval na avizovaný online (ne)přenos ze Skalice, asi se nebude divit titulku.
Nemohu si pomoct, opravdu jsem se těšil na svého oblíbeného „vtipníka“ a nic 🙁 …
K šachu… Dohráno je v polském Ustroni, dohrál se Open Jeseník a Memoriál Akiby Rubinsteina v Polanici-Zdrój. Skončila i série online turnajů Magnuse Carlsena.
A pár turnajů začalo.

Kdo čekal, že finále online turnaje Magnus Carlsen Chess Tour Kiva bude mít hladký průběh a Magnus Nakamuru zmastí, šeredně se spletl. Byl to spíše Carlsen, kdo musel vynaložit obrovské úsilí, aby ve finále zvítězil. V sedmém, posledním a rozhodujícím, minizápasu šel sice Carlsen do vedení, ale po remíze ve druhé partii vyhrál třetí partii Nakamura a když čtvrtá partie skončila remízou, šlo se na tiebreak.

V první bleskové partii tiebreaku Nakamura Carlsena prostě přehrál ve španělce. Od zahájení stál o chloupek lépe a když pak ještě získal pěšce, bylo úplně jedno, kdo hraje za černé. Zasloužený bod.

Nakamura tak byl jen malý krůček od celkového vítězství. Stačilo málo, alespoň remízovat ve druhé bleskové partii. A šanci měl. Ze zahájení vyšel jako černý dost dobře, ale ve 20.tahu šel dámou na špatné pole (20. …Df6?!) a i když si svou chybu uvědomil a vzápětí s ní potáhl ještě jednou na pole h4, kam mohl jít hned (nebo i na g5), charakter pozice už se změnil. Ztráta tempa znamenala ve své podstatě i ztrátu partie. Magnus vycítil svou šanci a zbytek partie už sehrál jako „Carlsen“  :usmev: . Pravda, Naka mu trochu pomohl, ale to se v blickách (a nejen v blickách) stává.

V armageddonu měl Nakamura bílé a povinnost vyhrát. Bez šance. Carlsen si po celou partii hlídal pozici a ani přes veškerou snahu se Nakamurovi nepodařilo prorazit. Partie skončila remízou, což znamenalo, že po těžkém boji ve velkém finále Magnusovy Tour nakonec zvítězil Magnus  :usmev: .

Nutno dodat, že zaslouženě…


Už v sobotu se dohrálo v Ustroni. V první polovině turnaje exceloval náš Vojta Zwardoń. Pak se však dal čekat těžký los. Stalo se. Vojta ve druhé části turnaje naprosto „odešel“ (kdo ví, kam…) . Nakonec sice skončil na hezkém 12.místě, ale z 5,5 bodů uhrál 4,5 v prvních pěti kolech. Není těžké spočítat, že ve zbývajících čtyřech kolech uhrál jen jeden bod (dvě remízy)  :smutek:   . Takový je život…

Vítězem turnaje se stal polský GM Tomasz Warakomski před Jakubem Fusem, Vitalijem Koziakem a Danielem Sadzikowskim. Všichni čtyři hráči měli 6,5 bodů. V turnaji mě zaujaly dvě věci:
1/ absolutní výbuch FM Marcina Molendy, který si dělá zálusk na zisk normy IM (nebo GM?). Velmi solidní hráč „vyhořel“ a po sedmi kolech, v nichž uhrál 1,5 bodů z turnaje odstoupil (jel bojovat na Slovensko  :usmev: )

2/ partie Czerw-Kubicka. Bílý i černá jsou mí přátelé a oba hráli za Karvinou, proto jsem jejich vzájemný souboj (nikoli první) sledoval s očekáváním. Dawid partii nesehrál dobře a Ania se dostala do vyhrané (?) věžové koncovky. Po dlouhém boji však zřejmě neviděla plán výhry (pokud tam vůbec ještě byl) a přešla do pěšcové koncovky. Remízové pěšcové koncovky. Pak se však na ni usmálo štěstí, protože bílými figurami hrající Dawid udělal nepochopitelnou hrubku a partii prohrál.

Konečné výsledky festivalových turnajů hledejte na chessmanageru.


V neděli se dohrál také festival Memoriál Akiby Rubinsteina v Polanicy-Zdrój. Ačkoli měli favorité ze začátku mírné problémy, nakonec přece jen potvrdili svou kvalitu. GM Sergej Ovsejevič turnaj vyhrál se 7.5 body a GM Paulusis Pulitnevicius také nakonec neskončil špatně.

Konečné výsledky zde.


Dohráno je už i v Jeseníku. Ale poslední kolo bylo dost dlouhé  :usmev: . Stále jsem čekal na konečné výsledky… až jsem se nakonec dočkal.
Turnaj v prostředí lázní v horách pojali mnozí spíše jako rekreaci a není divu, že mnohé partie končily „nešachovými“ kontumacemi za zvonění mobilu nebo za nedostavení se hráčů k partii. Můj osobní „zpravodajec“ Honza Repák píše, že letos bylo v turnaji k vidění všechno: kontumace, mobily, ale i tvrdé boje. Především však prý byla patrná převaha mládí.
Budu mu věřit, člověk, který odepsal tolik ELO bodů  :smich: , musí vědět, co říká.
V „A“ turnaji zvítězil FM Pavel Jirásek se sedmi body před skupinou 6,5 bodových hráčů (Banasik, Mikeš, Horák a Hájek).

V „B“ turnaji se nejvíce dařilo Filipu Taptičovi z ŠK Hodonín, který se k vítězství propracoval až v posledním kole výhrou s vedoucím Martinem Chrzem.

Výsledky obou turnajů hledejte na chess-results.


Už v sobotu začal turnaj Open Říčany. Omlouvám se pořadatelům i čtenářům, ale neměl jsem moc času „posvítit“ si na tento jistě zajímavý turnaj. Pro zájemce tak alespoň přidávám odkaz na průběžné pořadí a konstatování, že v čele je po třech odehraných kolech skupina favoritů s plným bodovým ziskem.

Open Říčany na chess-reults.


Ve slovenské Skalici začal dobře obsazený festival skládající se z uzavřeného GM turnaje a z openu.  První kolo GM turnaje nepřineslo žádné překvapivé výsledky.  V openu, kterého se účastní 65 hráčů, se nějaké „vlaštovky“ přece jen našly  :usmev: . Koneckonců, podívejte se sami.

Zvláštností turnaje dnes bylo komentování online partií, na které jsem se velmi těšil (pro věrného čtenáře pana Čekala-tohle není ironie, ani sarkasmus, myslím to vážně). Bohužel, opět zasáhla vyšší moc a selhala technika. Dlouhou dobu (cca hodinu) jsem v chatu četl : „Ladíme…Vteřinku… Už to jede?…“ a nakonec přenos předčasně skončil.
Ne, to není kritika, protože jsem se opravdu chtěl na přenos podívat. To je jen konstatování skutečnosti. Škoda, že video už není k dispozici. Snad se najde někdo, kdo má tuhle raritku nahranou  :mrknuti: .

Nechci tady hloupě radit, ale technika obvykle selže, když nemáte po ruce technika….  :smich:
Nejsem sice tak technicky zdatný, ale mám dojem, že zkoušet streamovat přes SIM kartu není dobrý nápad…(já bych se bál i přes WIFI). Opět se potvrdilo i to, že chess24.com, jehož služeb využívali organizátoři online přenosu, je hardwarově dost náročný a chce to opravdu rychlý internet.
I když…přenos běžel také na jednoduchém a rychlém chessbomb  :usmev:   , takže možná stačilo zachovat chladnou hlavu a přepnout na jiný „kanál“.

Nic však není nikdy úplně špatné. Do studia se dovolal Robert Cvek a kromě fundovaného komentáře musím ocenit i jeho smysl pro humor  :usmev: . Těžko říct, zda jeho „nahrávka na smeč“ byla úmyslná nebo náhodná, ale jeho spoluhráč ji nezužitkoval  :smutek: . Musím přiznat, že když Robert při potížích s přenosem zmiňoval kouzla woo-doo, na chvíli mi zatrnulo a přestal jsem zapichovat špendlíky do voskové figurky  :smich: . Druhá část RaP však nereagovala, takže jsem se uklidnil a pokračoval ve své činnosti  :mrknuti: .
U mě tak má Robert malé bezvýznamné plus  :palec-nahoru: nejen za komentář, ale hlavně za smysl pro humor.
Držím palce a přeji, aby to příště bylo lepší.

Jeho slova mě zarazila…

Na závěr asi nejdůležitější turnaj v ČR.
Začalo MČR v Plzni, kde se potkala prakticky kompletní reprezentace a pár odvážných jedinců.

První věc, která mě pobavila, byla informace pro účastníky před zahájením festivalu  :usmev: .
Za větu „Nejnovějším rozhodnutím vlády začíná pandemie koronaviru až 1. září, takže naše akce, která končí 31. 8., bude moci proběhnout pouze s minimálními omezeními.“ si pan Herejk zaslouží opravdu velkou pochvalu  :palec-nahoru: .

Druhá věc: komentovaný přenos tady běžel bez jakýchkoli problémů a nestresovaní komentátoři přiblížili divákům dění na šachovnicích vcelku srozumitelně.  Prostě pohoda a snad to vydrží až do konce.

K výsledkům, které nebyly nijak překvapivé  :usmev: .
Favorité vesměs své partie vyhrávali.
Možná by někdo mohl považovat za překvapení remízu Marka Kawuloka s Viktorem Lázničkou nebo remízy v partiích Štoček-Gnojek či Vybíral-Michalík. Mě to však nijak extra neudivuje. Marek Kawulok je solidní hráč (ještě nedávno Slavoj Český Těšín), kterého můžete překvapit v zahájení a pak může (ale nemusí) partie rychle skončit. Ale když jej ničím nepřekvapíte a jen čekáte na jeho chybu, pak můžete mít smůlu, protože Marek bude hrát logické a zdravé tahy  :usmev: . Kawulok není nějaký Zimniok a nevymýšlí „blbosti“ ….
Petr Gnojek z BŠS F-M není úplně neznámý a i on umí zahrát velmi dobře.
Možná mírně překvapivá je remíza Zdeňka Vybírala s Peterem Michalíkem, ale i tady je to celkem pochopitelné. Vybíral také není žádné nezkušené „ořezávátko“ a ani hráč s mnohem vyšším ratingem nemusí vždy zvítězit.

Turnaj je teprve na začátku a můžeme se těšit na zajímavé partie.  A možná si také na našem webu budete moci zakibicovat  :usmev: . Nechystáme sice přímý přenos s videem, ale pravděpodobně se tu objeví odkaz na partie z MČR s možností chatování  :mrknuti: , takže sledujte (ale nevím, jestli to bude super  :smich: )!


Vím, že mám někdy dost „ujetý“ humor, ale nemohu si pomoci…. Po minulé diskusi o „mrtvém“ webu mě napadla geni(t)ální myšlenka  :usmev: . Obvykle mě něco napadne, pak to zavrhnu, že je to zhovadilost a nějaký rok poté s tím někdo přijde. zaplní díru na trhu a pak už se jen topí v penězích  :smich: .
Takže pokud chcete podnikat a hledáte „díru“, nechte se inspirovat  :mrknuti:

 

 

 

4.5 11 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
4 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Zdenek Cekal

Agresívní „Červ.“
Dnes mimo jiné pokračoval dvoukolem ve slovenské Skalici i „Open A,“ kde na sebe výrazným způsobem upozornil Dawid Czerw. V dopolední partii, viz níže, potrápil černými kameny italského reprezentanta Bassa (ELO 2600), když z „pozice síly“ vynutil remis. V odpoledním kole pak „půlil“ s GM Jergušem Pecháčem (ELO 2500). Výsledek 1/2, proti renomovaným soupeřům, jistě povzbudí polského mladíka do dalších bojů. Budu mu společně s panem Zimniokem držet palce.
 

Jim Vasilis

Úvodní kolo mistrovství republiky přineslo hodně zajímavých partií, nejvíc mě zaujala osmdesátitahová bitva Pavel Němec – Karin Němcová, kdy nakonec bílý nevyužil velkou převahu. Dnešní los opět prověří, jak si povedou Zdeněk Vybíral a Marek Kawulok proti naší elitě, tentokrát černými, jen si své včerejší soupeře vymění…

Zdenek Cekal


 
PS. Pane Zimnioku, nezapichujte, prosím, špendlíky do voskové figurky P.K. Černá magie nepatří do vyspělých zemí EU. Turnaj se nehraje v Ocho Riosu, kde by se Vaše nesportovní chování dalo jakž takž pochopit, nýbž ve slovenské Skalici.  :vyplazeny-jazyk: 

Luboš Zimniok

Vyrobil jsem si i vaši figurku podle fotky na fb. Zkusmo jsem zabodl pár špendlíků do pravé nohy. Bohužel jsem zjistil, že to není vaše fotka. Pokud bude Donald kulhat, je to vaše vina!   :smich: 

4
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x