Chess960 nebo raději C19C?

Skoro každý šachista ví, co znamená Chess960 („Fischerovy šachy“), ale zatím jen málokdo zná zkratku C19C.
C19C je zkratka pro „Covid 19 Chess“, u nás známější spíše pod názvem „Prymulovy (korona)šachy“.

Než se dostanu k představení této varianty šachové hry, dovolím si na úvod krátkou zprávičku:
Viceprezident FIDE Nigel Short „uvízl“ v Praze a na Twitteru se pochlubil svým vítězstvím v přátelském bleskovém zápasu s naší jedničkou Davidem Navarou  :usmev:

David ví, co se sluší a patří. Přece nebude „bít“ návštěvu  :smich: ….


A teď už C19C….

Tato varianta se liší od normálního šachu jen v maličkostech. Vznikla v době promořování Ostravsko-karvinského revíru, kdy horníci, kteří zůstávali zavřeni v karanténě v dole, kromě kopání uhlí neměli jinou možnost zábavy než šachy, které si vydlabali z kousků černého zlata. Hráli mezi sebou, ale když jim seshora přestali do karantény posílat další havíře, začali vymýšlet nové varianty založené na stávajících podmínkách.

Postupem času se pravidla zdokonalovala, až dospěla do finální podoby, v jaké je známe dnes.

Základem Prymulových šachů je samozřejmě karanténa. V reálném životě ministr zdravotnictví doporučuje 3R (Roušky-Rozestupy-Rohypnol [v některých verzích je Rohypnol nahrazen Rumem] ), v C19C platí zásada 3D: Domov-Distanc-Destilát (nebo Dezinfekce).

Princip Prymulových šachů je jednoduchý. Nikdy nevíte, od koho se můžete něčím nakazit, a tak platí základní pravidlo:

Soupeřovy kameny (a jeho polovina šachovnice) jsou považovány za potenciální pozitivní přenašeče viru.

Kámen, který se přiblíží k soupeřovu kameni na vzdálenost menší než 2 pole, musí do karantény (nesmí táhnout).

Názorné ukázky.

Karanténa
Karanténa. Porušení rozestupu.

 

Správný přístup! Dvě pole mezi kameny.

 

Stejně tak jde do karantény kámen, který překročí demarkační linii mezi čtvrtou a pátou řadou.
Délka karantény je 5 tahů, ovšem jen za předpokladu, že máte ještě na šachovnici obě věže, které v této variantě hry představují nemocnice. Pokud máte jen jednu věž, karanténa se prodlužuje na 10 tahů, jste-li bez věží, činí karanténa 15 tahů. Po uplynutí karantény se bere kámen jako imunizovaný a dál již může hrát bez omezení.

Soupeř může kámen v karanténě normálně sebrat, z čehož logicky vyplývá, že v takovém případě se stal kámen obětí Covidu.

Jediná figura, které se karanténa netýká, je prezide král. Král se může pohybovat po celé šachovnici bez omezení.

To je v podstatě skoro vše. Pak je tady však ještě jedno omezující pravidlo:

Mezi osmým až desátým tahem nesmí hrát jiné kameny než krajní pěšci (a-sloupec a b-sloupec) a to z toho důvodu, že tyto kameny jsou v průběhu normální partie více ohroženy a ani si moc nezahrají.

V hráčské komunitě C19C zatím neprošel návrh na inovaci pravidel, který byl založen na premise, že kameny, které mají roušky, do karantény nemusí.

Pro zajímavost přikládám ilustrační ukázku z návrhu změn pravidel.

Návrh změny

Tato změna však byla komunitou zamítnuta, protože hráči z Ruska tvrdili, že jejich kameny již jsou očkovány a také to nikdo nebere v potaz.

Prymulovy šachy lze hrát jedině přes internet.
(Zajímavost: ač platí pravidlo 3D, jde o 2D hru.)

Pozor! Všichni hráči C19C musí mít při hře nasazeny roušky, protože ze studie českých vědců se zjistilo, že viry se přenášejí i skrze počítače. Z toho důvodu je při hře povinností každého hráče zapnutá kamera, která snímá jeho obličej (domov-rouška), stůl (destilát či dezinfekce) a okolí (distanc).
Několik českých hráčů požadovalo, aby byla uznána e-rouška, avšak komunita tento požadavek zamítla s tím, že kvůli pěti uživatelům nemá smysl, aby si ostatní hráči kupovali nové mobily, v nichž tato aplikace bude fungovat.

Na závěr jedno upozornění pro zájemce o tuto variantu hry:
Jakékoli porušení pravidla 3D znamená okamžité ukončení partie a nahlášení provinilce hygienické stanici, která pak v průběhu několika následujících týdnů vytrasuje jeho počítačové kontakty, což může znamenat karanténu pro všechny …
… a pak by byli všichni (a všechno) zavření (zavřené)  :usmev: .

 

5 5 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
4 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jaroslav Hadrava

Pošlete to panu plukovníkovi, jestli si nechce dát simultánku s národem, místo těch svých zbytečných keců v TV a na Twitteru.  :mrknuti: 

Jaroslav Hadrava

Sice s Vámi souhlasím s hodnocením statečného boje pana Pospíšila, ale nevím, jak to souvisí s velmi vtipným článkem o nové variantě šachu. O jeho šachových kvalitách nic nevím. Pokud jste si chtěl jen plivnout, že jsem Vám šlápl na Prymule, tak si poslužte…

Jaroslav Hadrava

Chápu, že si mezi soudruhy tykáte. Mne ale mezi tuto sebranku nepočítejte. Když už rodiče nezvládli Vaši výchovu, evidentně už Vám teď nepomůže ani pár facek.

Jan Jílek

Moc jsem se pobavil! Díky   :smichy-brecim: 

4
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x