Samhain

Cizí slovo (čti jako sauň), které je podle zdrojů z Wikipedie názvem keltského svátku. I u nás máme podobný svátek, svátek Všech svatých. V poslední době se u nás prosazuje i Halloween, který údajně vychází právě ze Samhainu.

Z prvního odstavce by mohlo vyplynout, že řeč bude o šachovém Halloweenu, zahájení, které občas někoho pořádně vyleká. Ale nikoli, je to jen „předehra“, protože příspěvek na toto téma mám nachystaný na halloweenskou noc  :usmev: .

Než se dostanu k avizované předehře, uvedu správná (doufám) řešení z minulého příspěvku.
Obě pozice jsou z mých partií. První je z partie Zimniok L.-Zwardoń V., kde se hrál nějaký sicilský gambit a po zajímavém průběhu se partie dostala do uvedené pozice. Bílý zahrál okamžité 35.f6?! . Na první pohled efektní oběť dalšího pěšce s plánem obětovat ještě jednoho  :smich: a remízovat koncovku nestejných střelců.
Lepší však bylo okamžité 35. Va6! s rovnou hrou, kterou bílý drží různými taktickými údery hrozícími přechodem do remízových koncovek.

 

Druhá ukázka byla z partie Baier P. – Zimniok L. . Děkuji panu Kadlecovi za uvedení partie Kaválek-Polugajevskij , člověku je hned lépe, že není sám, kdo postavil tak „debilní“ pozici  :smich: . U partie jsem tehdy zamítl pokračování 16. … Dd8, které zvolil Polugajevskij. Zdálo se mi stejně špatné jako všechna ostatní. Pamatuji si, že jsem pozici dlouho analyzoval a po správném 17.Dh5! je prohraná za černého (PC si může říkat, co chce  :usmev: ).


Dostávám se k lehkému úvodu šachového zahájení s názvem Halloween gambit (1.e5 e5 2.Jf3 Jc6 3.Jc3 Jf6 4.Jxe5!?).
Nekorektní, přesto však zajímavé a zábavné. Je legrace hrát v posledním kole o hodnotnou cenu a odevzdat soupeři hned na začátku celou figuru „za nic“  :smich: .
Ovšem pozor! Nic není zadarmo, dokonce ani slevy….

Rozhodnete-li se někdy Halloween gambit vyzkoušet, vězte, že v českých dějinách nebudete první, kdo obětoval koně. Podle pověsti byl jakýmsi vladykou (já bych řekl statkářem) Horymírem obětován jeho věrný kůň Šemík, který se svým pánem údajně skočil přímo do Vltavy, aby pak těžce raněné zvíře nakrájeli do salámu kdesi na statku v Neumětelích (nedělám si iluze o našich nevegetariánských předcích).

Umělecké ztvárnění bájného skoku Šemíka. Autor prohlašuje, že podoba s kresbami Mikoláše Alše je čistě náhodná.

Ukápla-li vám v této chvíli slzička, nad osudem koníka, pláčete zbytečně. Celý příběh o statečném sedlákovi, který se snažil přesvědčit horníky zasypáním štol se stříbrem o tom, že se mají vykašlat na kutání stříbra a jít mu raději obdělávat pole, je smyšlený. Pokud jste někdy byli na Vyšehradu a obhlédli si místo „Šemíkův skok“, snadno prohlédnete propagandistickou roušku celého příběhu. Kdyby Šemík skákal z onoho místa, do Vltavy by nedoskočil ani náhodou. Normálně by se rozplácl na asfaltu. Takže klid, tento kůň byl obětován jen na papíře…

Druhým známým „obětovačem“ koně byl anglický král Richard III. V tomto případě jde však zřejmě o událost, která je alespoň zčásti založena na skutečnosti. Z šachového pohledu však zřejmě nelze hovořit přímo o oběti koně, ale o jeho ztrátě, na což lze usuzovat ze zaknihovaného zvolání krále: „Království za koně!“

K následníkům obou zmíněných pánů pak řadím svou maličkost  :usmev: , protože koně obětuji či ztrácím celkem pravidelně a to nejen v Halloween gambitu.

Pro začátek si ujasněme, že žádných obětí a gambitů se nemusíme bát. Vždycky existuje několik možností, jak reagovat: oběť přijmout, oběť odmítnout, zkusit nabídnou remízu nebo se rovnou vzdát.

Ale teď vážně. V blickách je to zahájení dobře hratelné. Zvlášť v případě, že bílý ví, co má hrát a černý to vidí poprvé (nebo to viděl jen z rychlíku…).

Dvě názorné ukázky.

 

 

Téma halloweenského příspěvku (a noci) je jasné: Halloween gambit-jak odmítnout, jak přijmout (možnosti a vylepšení), odnože gambitu  :usmev: .
Pokračování „Halloweenu“ se dočkáte o Halloweenu  :mrknuti: ….

 

 

5 5 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
4 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Malík

Ahoj, ta druhá pozice s Pavlem Baierem je mi povědomá, vypadá jako z Velimiroviče. Není tam náhodou místo 17.Vd3 rovnou ještě přísnější 17.Dh6! 🙂
Honza

Jan Malík

Pravda, tak 17.Jd5-ed5 a pak 18.Dh6!

4
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x