David Navara bojuje o evropský titul

Nejlepší evropští online blicaři jdou do vyřazovacích bojů. Česká jednička se kvalifikovala z šestého místa, osmifinálové i čtvrtfinálové zápasy budeme přenášet živě od 20:00.

Mistrovství Evropy v bleskovém šachu bylo dlouho obestřeno tajemstvím, spekulacemi a různými přesuny. Vzhledem k tomu, že Poláci byli v Evropě snad nejodvážnější, co se snahy organizovat na podzim šachové turnaje týče, varianta hry tváří v tvář za šachovnicí byla na stole snad až do konce listopadu. Poslední informace pak naznačovaly, že by se snad měla hrát online kvalifikace a nejlepší stovka se setká v Katowicích za šachovnicí.

Informační ticho pak minulou neděli prořízla nečekaná zpráva – přepište dějiny, všechno je jinak a turnaj se odehraje kompletně na internetu, navíc na zbrusu nové online platformě. Tornelo.com, australská internetová aplikace na organizaci a hru turnajů (tedy nikoliv klasická herna), je na scéně už od roku 2008. Polomrtvý projekt se ale letos za usilovného přilévání živé vody Evropskou šachovou federací podařilo znovu rozběhnout a zorganizovat mnoho turnajů (nejvýznamnější byla Online olympiáda hendikepovaných).

V základní části se sešla opravdu našlapaná sestava – 116 velmistrům a nespočtu dalších titulovaných hráčů vévodili Poláci Duda a Wojtaszek, ze třetí pozice startoval náš David Navara. Více než 300 hráčů si v 11 kolech v tempu 3+2 zahrálo o 16 kvalifikačních míst do víkendové vyřazovací části, která se bude hrát systémem minizápasů na 4 partie + případný armageddon, kdy má bílý 5 minut proti 4 minutám černého, zato však bílý musí partii vyhrát.

Nasazená jednička DudaNasazená jednička Duda, zdroj: katowice2020.eu

Myslím, že nejen my na živém streamu, ale i organizátoři samotní byli nervózní z toho, jestli tento brutální zatěžkávací test proběhne v pořádku a server nezkolabuje. Tornelo působí dost nedotaženě, nepřehledně a uživatelsky nepříliš přívětivě – asi jako když narychlo oživujete starý projekt, který byl mnoho let u ledu. Nahnat na něj špičkové evropské velmistry zvyklé na servis chess24, chesscomu či lichessu bylo v takové situaci, slovy sira Humphreyho, poměrně odvážné rozhodnutí.

Přes některé porodní technické bolesti však turnaj celkem šlapal a mohli jsme se pustit do sledování pouti českých hráčů turnajem. Kromě Davida nastoupili i čeští velmistři Štoček a Neuman, dále pak Jan Havlík, David Výprachtický, Jakub Rabatin a Sergej Vesselovský, no a konečně mladí talenti Martin Hollan, Jakub Kůsa a Tomáš Hurdzan.

Zejména naše juniory byla radost sledovat. Nejlepší výkon předvedl Martin Hollan, který vybojoval v konečném součtu 6,5 bodu a na štít si přibil takové soupeře jako je Solodovničenko či Djukić. Miniaturka s černohorským velmistrem Djukićem pak bude naší první ukázkou z turnaje.

Spokojený musel být i Jakub Kůsa s 5,5 body, který dokázal mezinárodním mistrům a velmistrům urvat spoustu bodů. Nu a stejný bodový zisk vytěžil i Tomáš Hurdzan, který měl parádní start a od prvního kola překvapoval proti favoritům, škoda slabšího středu turnaje. Pikantní byl jeho souboj ze šestého kola s Janem Havlíkem, kdy se jako úhoř dokázal vysmeknout z utahující se smyčky kolem krku.

Teď se ale už přesuňme k čelu turnaje – David Navara se od začátku držel na dostřel postupových pozic. Zvláště poté, co kvůli problémům s internetovým připojením odstoupil první nasazený Duda a David v prvních šesti kolech předváděl výborné šachy, zdálo se, že o jeho postup mezi šestnáctku vyvolených nebude pochyb. Takto doslova rozsekal polského mladíka Janika ve druhém kole:

Navarův mlýnek na maso (který ztratil jen jeden půlbod, a to ještě ve vyhrané pozici) se však nepříjmně zadrhnul v sedmém kole – na druhém stole zbytečně přepjal strunu s Michailem Děmidovem a musel se uklidňovat remízou bílými figurami. Se 6 body z 8 kol však dokázal zaspurtovat dvěma výhrami v řadě a závěrečnou remízou zpečetil svůj postup do dnešního knockoutu. Kombinace z klíčového 10. kola byla vskutku půvabná.

Noční anticheatingová kontrola a přepočet pomocných hodnocení nakonec Davida Navaru vynesly až na šestou příčku, vítězem kvalifikace se stal Radoslaw Wojtaszek. Překvapením základní části se stal 19letý turecký mezinárodní mistr Ozen, jenž se až do 9. kola držel na prvním místě a přes horší závěr se doslova katapultoval mezi kvalifikanty.

Rozdíl mezi prvním a 16. místem je však nulový – rozhodne se až v dnešních, resp. zítřejších vyřazovacích bojích. Dnes je na programu osmifinále a čtvrtfinále, David Navara večerní stream od 20:00 otevře zápasem s ázerbájdžánským velmistrem Eltajem Safarlim.

Konečné pořadí základní části
Poř. Titul Jméno FED ELO Body
1 GM Radoslaw Wojtaszek POL 2705 9
2 GM Robert Hovhannisjan ARM 2642 9
3 GM Levan Pantsulaia GEO 2553 9
4 GM Vladimir Oniščuk UKR 2622 9
5 GM Aleksandar Indjić SRB 2604 9
6 GM David Navara CZE 2697 8.5
7 GM Gawain Jones ENG 2670 8.5
8 GM Michail Děmidov RUS 2523 8.5
9 GM Alexej Širov ESP 2662 8.5
10 GM Bogdan-Daniel Deac ROU 2625 8.5
11 GM Eltaj Safarli AZE 2598 8.5
12 GM Deniz Ozen TUR 2397 8
13 GM Matthias Bluebaum GER 2670 8
14 GM Mustafa Yilmaz TUR 2630 8
15 GM Manuel Petrosjan ARM 2628 8
16 GM Georg Meier GER 2628 8

Odkazy

Loading

5 6 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
6 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Honza Havlík

včera to nebylo z mé strany zdaleka ideální, nejen s Tomášem jsem zahodil jasně lepší pozici, ale (aspoň) jedna partie se mi povedla – https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/european-online-blitz-championship-2020-prelims/7/1/110

Josef Mindl

Pěkná nakládačka. Škoda jenom,že takových nebylo více.

Honza Havlík

+
Díky, jen je škoda, že na e4 nedobral 😀
Ve čtvrtek byl cvičný turnaj, tak jsem si to trochu osahal, ale moc dobře se mi na tom nehrálo (ale ne až tak moc, že by to mohlo za moje hrubky)… Předtahy opravdu nešly, což mi tedy přijde v blesku hodně zásadní. Já osobně hraju hlavně na chess.com, partie je určitě uživatelsky příjemnější tam, na druhou stranu v porovnání s ME v rapidu, tady bylo určitě lepší to losování, kdy se nasazovalo podle reálného ela (a jestli jsem dobře pochopil, tak „ručně“)… samozřejmě pak to losování bylo (výrazně) pomalejší… co jsem také úplně nepochopil byla nejen povinnost sdílet obrazovku a mít zapnutou kameru, ale i mikrofon, navíc v rámci celé „zoom skupiny“, což bylo občas hodně rušivé – to není věc tornela, ale i David s tím měl v průběhu kvalifikace trochu problém (nebyl si jistý, jestli neruší ostatní)

Luboš Zimniok

Hezký článek, vynikající online přenos. Společnost Tornelo.com mě překvapila tím, že je australská. Tedy… Davidovy partie jsem snadno dešifroval z počátečních písmen jména a příjmení+počtu „podtržítek“. Nějak nechápu, proč se jména některých účastníků nezobrazovala korektně… Původně jsem tipoval, že Tornelo patří nejhoršímu šachovému serveru. Mýlil jsem se, ale nijak se mi neulevilo. Pokud to Tornelo myslí s pořádáním podobných soutěží vážně, měli by se nad sebou hluboce zamyslet.

6
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x