O medaile

Report z první půle vyřazovací části ME v online bleskovém šachu. David Navara suverénně v nejlepší čtveřici, semifinálové a finálové zápasy dnes večer živě na youtube šachy.cz.

Po hektické kvalifikaci s hromadným startem byl sobotní večer mnohem ucelenější a soustředěný, alespoň pro komentátora i diváky včerejšího komentovaného přenosu. Šestnáctku kvalifikovaných do turnajového pavouka bylo o poznání snazší sledovat a oči českých fanoušků se logicky soustředily na Davida Navaru.

Jeho osmifinálovým soupeřem byl Ázerbájdžánec Eltaj Safarli a v úvodním dějství osmifinále zprvu připravil Davidovi horké chvilky. Překvapením ze zahájení získal útočnou pozici i velký náskok na hodinách a i když se česká jednička dokázala z následných komplikací dobře vymanit a dokonce na chvíli otočit kormidlo partie, jediná hrubka stačila na to, aby Safarli otevřel skóre na 1:0.

Jak pro setrvání našeho hráče v turnaji, tak pro morálku na přenosu bylo životně důležité, aby ve zbývajících 3 partiích vyřazovacího minizápasu David Navara urval alespoň jeden bod nazpět. Poněkud hazardním podnikem ve druhé partii a nápaditou hrou v dalším kole se mu však podařilo dokonce celý zápas otočit a rozjet parní válec, který až do konce včerejšího dne jednoduše nebyl k zastavení.

To byl zatím snad jediný moment v celém pavouku, kdy byla česká jednička opravdu zranitelná – ucelené partie ze všech zápasů si můžete přehrát jak na platformě turnaje, tak třeba na chess24. Eltaj Safarli se z obratu doslova složil a vítězstvím ve čtvrté partii David pečetil na 3:1 a postup do semifinále.

Ostatní osmifinálové zápasy byly vesměs velmi napjaté a plná polovina z nich se dočkala rozuzlení až v armageddonu (5 minut bílého proti 4 minutám černého s povinností bílého partii vyhrát). V něm se zrodilo i první velké překvapení pavouka, když Radoslaw Wojtaszek černými figurami prohospodařil dokonce vyhranou pozici s Georgem Meierem a pozice papírového favorita dle ratingu tak přešla právě na Davida Navaru.

Semifinále s gruzínským velmistrem Levanem Pantsulajou mělo průběh ještě jednoznačnější. Navara Express svého soupeře rozmašíroval už v první partii a naskočit zpět se Gruzínci nepodařilo, naopak ztratil i druhý bod v následující partii, když v nepříjemné pozici přehlédnul figuru. Hrací den pak český hráč završil remízou z pozice síly, která mu zajistila účast v boji o stupínky nejvyšší.

Podobně suverénní byl včera Němec Matthias Bluebaum, jenž uhrál stejný počet bodů jako česká jednička a v semifinále vyzve Alexeje Širova – skorovyzyvatel Garriho Kasparova z roku 2000 (ve finálovém kandidátském zápase porazil Kramnika, jenže k zápasu o mistra světa nakonec nastoupil právě Kramnik) stále cení zuby a ani v nejmenším nehodlá s vrcholovým šachem skončit.

Nás však nejvíce zajímá soupeř Davida Navary, kterým bude Angličan Gawain Jones. Ten včera bojoval až do posledního tahu dne v armageddonu s Manuelem Petrosjanem a i když jeho pozice byla chvílemi napnuta k prasknutí, Jonesova odvaha a vytrvalost nakonec triumfovaly.

Dnes v 8 večer se vše rozetne – čekají nás semifinálové a finálové zápasy, resp. zápas o třetí místo. Nalaďte si živý přenos na youtube šachy.cz a sledujte s námi cestu Davida Navary k titulu mistra Evropy!

Odkazy

Loading

5 5 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x