Airthings Masters – semifinále

Ani poslední den v roce 2020 si někteří nedají pokoj se šachama 🙂 Ale proč ne? Silvestr je normální pracovní den, a tak i šachisté „vyrazili do práce“. Přesněji řečeno, pracovali na homeoffice.

31.12.2020 bylo zahájeno semifinále turnaje Airthings Masters, v němž na sebe narazili Dubov s Radžabovem a Aronjan s MVL (MVL = Maxime Vachier-Lagrave).

Sledoval jsem především zápas Dubova s Radžabovem, protože jsem byl zvědavý, jak si Radžabov poradí s místy nepříjemnou vynalézavostí svého soupeře. Dubov se snažil, ale Radžabov jej udržel na uzdě. Pokud už se Dubovovi podařilo nějakým způsobem komplikovat hru, pak to byl právě Radžabov, kdo počítal o něco dále a občas jsem měl pocit, že Dubov padá do předem chytře nastražených pastí.

První dvě partie skončily remízami, ale byl to spíše Radžabov, kdo měl o něco více ze hry. Ve třetí partii získal bílými figurami hrající Radžabov pěšce, ale Dubov se dobře bránil. Když měl černý remízu takřka na dosah ruky, udělal Dubov hrubku (70. …f6??).
Jednoduchá kombinační hrozba (dvojí úder na Kb6 a pole f6) vedla k zisku pěšce pro bílého, což by za určitých okolností nemuselo vadit, ale ve chvíli, kdy máte krále a věž beznadějně „zastydlé“ na dámském křídle a soupeř si pohrává s vašimi pěšci na křídle opačném, není co řešit.

 

 

Ve čtvrté partii se sice Dubovovi podařilo zašmodrchat hru (23.Jxf6!?), ale Radžabov s ledovým klidem pozici zploštil. Začal kombinovat hru na volného pěšce s otravováním poněkud slabšího bílého krále. Jeho hra nakonec slavila úspěch, když v nepříjemné pozici s nedostatkem času Dubov nenašel způsob, jak zastavit volného černého pěšce (34. Vd4! = ).
Najít tah 34.Vd4 s 27 vteřinami na hodinách není úplně triviální úkol. A pro mnohé ani s hodinou času  :smich: .

 

 

Radžabov tak v prvním semifinálovém zápasu zvítězil 3-1. Dubov se bude muset hodně snažit, aby v dnešním druhém zápasu vyrovnal skóre.

 

Reparát dnes bude skládat také Vachier-Lagrave, kterému první zápas proti Aronjanovi vůbec nevyšel. Už v první partii se MVL nechal nachytat na švestkách hned v zahájení v „Berlínu“. Tah 11 … Ke8 má být podle některých komentátorů novinkou (mimochodem, bílému se po tomto tahu nic neděje, černý „jen“ vyrovnal hru). Píši „má být“, protože já tah 11. … Ke8 ve svém „stromu“ variant mám a silně pochybuji, že bych jej tam zanesl já  :usmev: , takže už se nejspíš někdy hrál.
MVL však nezvolil dobrý plán a záhy se dostal do problémů, ze kterých už se nevymotal.

 

Další dvě partie skončily remízami, ale zatímco ve třetí se (opět „Berlín“) nic zvláštního neudálo, ve druhé minul Aronjan prázdnou bránu. A hned dvakrát.
Omlouvá jej nedostatek času a příznivý stav zápasu. Neměl důvod riskovat chybu v propočtu.

 

V poslední čtvrté partii Levon Maxima přehrál takovým způsobem, že mu pozici nezkazila ani hrubá chyba (41.Dxc6??), po níž přišel o figuru. Jistě, měl za figuru i pár pěšců  :usmev: , takže to nebylo tak hrozné. Navíc v nelehké koncovce chyboval i MVL (52. … Kf7??) a bílý c-pěšec mazající do dámy se dal zadržet jen za cenu vrácení figury s přechodem do jezdcové koncovky, která byla vyhraná za bílého.

 

 

 

Stejně jako Radžabov i Aronjan vítězí v prvním semifinálovém zápasu nad Vachierem-Lagrave 3-1.

Odvetné zápasy se hrají dnes a sledovat je můžete na platformě chess24.com .

 

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x