Politika a šachy

Zůstaňte v klidu!
Jste na serveru šachy.cz 😀 , o kterém už název leccos napovídá.
Více než o politiku půjde o šachy 🙂
Ale pro začátek si dáme „opáčko“.


Dne 17.4.2021, se uskuteční MČR v bleskovém šachu. Propozice turnaje najdete zde.
Bližší informace na webu ŠSČR.

(Hloupá osobní poznámka: pokud jste se nechali ovlivnit řečmi, že na tom někdo „vydělává“, nehodlám vám to vyvracet, ba naopak  :usmev: .
Vydělává a váš názor na to může být jakýkoli.
Vydělalo se na tom loni, letos a možná i napřesrok.
Na každém turnaji se vybírá startovné, které jde do kapsy organizátorům a záleží jen na jejich šikovnosti, zda se dostanou v celkovém účtování do plusu nebo do mínusu.
Takže nic nového pod sluncem a doporučuji řídit se zdravým rozumem.
Chcete si zahrát se špičkou? Hrajte!
Nechcete? Nikdo vás nenutí.
Na účastnících je, zda chtějí hrát a zaplatit za hru nebo nechtějí  :usmev: .)

—–

Už 19.4.2021 začíná odložená druhá polovina Turnaje kandidátů, kterou (prý…, ale věřím, že ano) budou online komentovat i titulovaní hráči (určitě Tadeáš Kriebel a Štěpán Žilka) na našem serveru (více info na FB šachy.cz) . Kromě jiného také můžete počítat i s denním stručným souhrnem jednotlivých kol nejen ode mě (ale já tak možná stihnu nakreslit i „alterega“ jednotlivých účastníků  :usmev: ).


Dnes se hrál a dnes také skončil PŘÁTELSKÝ turnaj „evropských parlamentářů“, což bývají obvykle lidé, kteří buď vymýšlejí nebo naopak zamítají různé „koniny“, které normální člověk k životu potřebuje málokdy  :smich:   (očekávám, že příznivci státem řízeného života mě teď budou kamenovat  :usmev: , so… let’s go!!!).
Mírně svérázný překlad názvu „European Parliamentary Friendship Online Chess Tournament “ , ale v podstatě by se dalo říct, že šlo o přátelský turnaj poslanců z různých evropských zemí (s důrazem na slovo přátelský), hraný na sedm kol tempem 10+2.

(Mimochodem, než se tady rozhoří nějaký politický „flame“ (nenávistná webová diskuse), předem upozorním aktivní politické diskutéry, že jednotliví členové redakce tohoto webu mají odlišné volební preference i názory a nijak nám to nebrání ve spolupráci, tudíž věřím, že ani naši čtenáři se nebudou projevovat jako nesnášenliví „političtí kreténi a ignoranti odlišných názorů“ (lhostejno, zda zleva, ze středu či zprava, blokne vás buď Jílek nebo Zimniok  :smich: )  :mrknuti: .

Poslední věta koresponduje i s českou účastí na tomto turnaji, kde české barvy hájili „parlamentáři“ odlišných politických uskupení: Václav Klaus ml., Mikuláš Ferjenčík a Roman Žamboch.
Nehráli za své strany, ale za Českou republiku.
Výsledek turnaje si každý může vyložit po svém  :usmev: . Ze čtrnácti bodovaných zemí skončila ČR na 6.místě. Až za ČR skončily třeba Nizozemsko nebo Bulharsko, které reprezentovali o „něco“ známější šachisté jako třeba Loek Van Wely nebo Antoaneta Stefanova.
Zvítězila Arménie před Ukrajinou a Moldavskem.

V jednotlivcích zvítězil Victor Bologan před Loekem Van Welym. Nejlepším Čechem byl Václav Klaus na 14.místě.
Btw., když se dívám na tabulku turnaje jednotlivců, mám pocit, jako bych se díval na nějaký rapid s účastí hráčů našeho klubu.
Taky se vždycky podívám, kdo byl nejlepší (a druhý NEJ)  a zbytek hledám někde „u dna“  :smich:  :smich:  :smich:

Několik partiových ukázek s lehkým komentářem šachového programu Stockfish 11 (nemám čas, čmárám …).

Václav Klaus si zahrál 12 tahů s GM Van Welym. Tedy…Partie trvala déle, ale těch prvních dvanáct tahů bílého bylo celkem dobrých  :usmev: , zbytek už bych mohl odtahat i já.

Ovšem Vašek i vyhrával.

 

 

I Mikuláš Ferjenčík měl tu čest zahrát si s velmistrem, dokonce s vítězem turnaje. Pozor, kdo by čekal nějaký „rychlý nášup“, pletl by se  :usmev: .
Mikuláš sice prohrál, ale troufám si tvrdit, že na „amatéra“ to nebylo tak špatné. Akorát by mě zajímalo, zda věděl nebo tušil, že vlastně na desce postavil nějakou „skorovariantu“ Morra gambitu  :usmev: a proti silnému GM bych i já měl problémy  :smich:  :smich:  :smich:

 

 

 

Na závěr ukázka hry našeho třetího zástupce. Mírně „šachanistické“ zahájení přešlo záhy do normální „domečkové“ pozice, v níž se náš hráč orientoval lépe.

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
19 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Kalendovský

Na serveru Chess results jsou v kolonce ECU výsledky družstev poněkud jiné, než v tomto zajímavém článku. Dají se někde stáhnout všechny partie v pgn?

Remcik z Banika

Partie by měly být tady, export.
 

Jim Vasilis

Nechápu, proč musí někdo pořád dokola psát, že Okamura, popřípadě Klaus jsou ti nejlepší a naopak s Piráty nás brzy převálcují statisíce migrantů … Stačilo by přece doplnit : “ Podle mě je poslanec Klaus lepší šachista než kolega Ferjenčík “ a bláboly z dílny dezinformátorů SPD si raději odpustit…

Jiri Vitoslavsky

To je obsese, něco jako slavné „…Kartágo musí být zničeno!“. To se dá řešit jen lobotomií (pokud již neproběhla) nebo slavným vítězstvím té správné strany, to by mohlo fans snad taky vyléčit.

Zdenek Cekal

S Vámi si to, Morphynisto, vyřídím v „koutku pana Fialy.“ Nechci náš ideologický spor přenášet na tyto webové stránky. S úctou ciki333.

Vojta Plát

Rychle jsem Mikulášovi napsal, zda si nedá MČR   :smich: 

Ondrej Havelka

Jinak mne teda překvapilo, že jak pan Klaus tak pan Ferjenčík vidí zřejmě budoucnost naší země na západě, jmenovitě tedy ve spolupráci s Francií. Aspoň tedy podle jejich prvních tahů černými   :smich: 

Ondrej Havelka

Náhodou, hra pana Ferjenčíka mne celkem překvapila. Na to, že jsem ho nenašel nikde registrovaného, tak musím říct, že kvalita hry hlavně v zahájení byla možná na úrovni tak 3. třídy, zahájení bylo hráno celkem principiálně a i v koncovkách byly nějaké myšlenky, i když mu byl čas občas na škodu (jestli jsem si letmo všiml, tak 2x prohrál na čas v nějaké koncovce, která mi přišla dost rovná).
 
U pana Klause zase zlobila myš. Mám takový dojem, že jsem asi 2x-3x viděl zřejmé ukliknutí (v jedné partii to už bylo asi jedno, ale v dalších to mohlo stát nějaké body).

Zdenek Cekal

Pane Zimnioku, zapomněl jste uvést, zřejmě z důvodu politické korektnosti, že soudruh Ferjenčík získal prachbídný 1 bod ze sedmi partií. Václav Klaus ml. vydoloval v těžké konkurenci úctyhodných 3/7. Intelektuální převaha tak byla jednoznačně na straně dnes již bývalého leadra Trikolóry. Zástupce Pirátů potvrdil všeobecně známý fakt, že tato krajně levicová strana disponuje jedinci mdlého ducha.

Miroslav Brabenec

Tak se mi zdá, že přílišná specializace na šachy může způsobit nahlížení na kvalitu člověka prizmatem kvality hry. Nemyslím si, že by existovala korelace mezi kvalitou hry a intelektem, natož kauzalita. Data nemám, stejně jako vaši prozíravost udělat takový závěr. Dle mého soudu nepodložený a pouze zaujatý politickým postojem. (Jen pro upřesnění až bude někdo auditovat tento příspěvek – Klaus ani Ferenčík mi neříkají nic, jak jeden tak druhý).

Vojta Plát

To je klasika těch dvou kašparů…

Jan Jílek

Davide, nějak jsem nepochopil, proč si mě na „nejlepším a nejčtenějším“ serveru bereš do huby.

Jan Jílek

Dobře víš, že „brát si někoho do huby“ je ustálené slovní spojení, tak ještě nedělej blbého, protože blbý rozhodně nejsi.
 
„Mne je docela odporne takove chovani Lubose, nebo Honzy, a ted koneckoncu i tvoje“ – o čem je tedy tato zmínka? O jakém chování?
 
A teda nevím, že bych stál za Vojtou Plátem. Normálně, suše a prachsprostě si myslím, že na zpravodajský šachový server zpráva o MČR patří, ale je možný, že to máš jinak.

Jan Jílek

Tak ještě jednou, pomaleji. Kde se já obouvám do PK na „jeho“ serveru?

Jan Jílek

Kritizoval jsem nss dříve, když jsem si myslel, že to může mít smysl. Když jsem pochopil, že se gramatika nezlepší a fact checking také nebude silná stránka, přestal jsem přispívat.
 
Moje poslední příspěvky mohou být alespoň 3-4 měsíce staré. Tys mě teď znova vytáhl do té žumpy. Mimochodem poté, co se Petr Koutný o tomto serveru zcela zbytečně vyjádřil dehonestujícím způsobem.

Jan Jílek

To je tvoje omluva za to, žes mě nařkl že píšu blbosti na nss? Fajn, beru na vědomí. Tak si jdi klidně zpátky za Péťou a toleruj mu ty jeho křivárny. Fakt mi tu chybět nebudeš (ale psát můžeš, co chceš). Když je to alespoň trochu k tématu a není to vulgární, nemažeme. Kašpary jdu taky hned olajkovat  :mrknuti:

Jiri Vitoslavsky

Já mám Elo, kdo je víc? Nic nového pod sluncem, za Jagellonců se zemský sněm skládal z hádek přítomných šlechticů, kdo je větší Pán a kde má právo sedět. Na ostatní agendu už moc nezbyl čas.

Miroslav Brabenec

Z her klasika – „Kdo je tu nejstarší, kdo je tu nejstarší!“ křičel jedenasedmdesátiletý Strauss a tloukl o stůl svým občanským průkazem…“

Stačí si dosadit místo věku a průkazu libovolné ?

19
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x